Ιγκλέσιας, Ζάεφ, Τσίπρας: Σκοτεινές εξουσίες και θρίλερ υποκλοπών

Ιγκλέσιας, Ζάεφ, Τσίπρας: Σκοτεινές εξουσίες και θρίλερ υποκλοπών

Το κλεμμένο τηλέφωνο μιας συνεργάτιδας του Ιγκλέσιας και η κλεμμένη συνομιλία ενός συνεργάτη του Ζάεφ αποκαλύπτουν τις μεθόδους που ακολουθούν οι δήθεν άσπιλοι και αμόλυντοι της δήθεν αριστεράς, των «αδελφών» κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και των επιστήθιων φίλων του Τσίπρα. Σε Μαδρίτη και Σκόπια επικρατεί αναβρασμός ανάλογος με αυτόν που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις στην Ελλάδα. Βίοι παράλληλοι…

Στη Μαδρίτη, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάντσεθ και υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και, όπως και οι Τσίπρας και Παππάς, προσπαθεί να αποδώσει την υπόθεση σε μια… συνωμοσία των «υπονόμων» που δημιούργησε το Λαϊκό Κόμμα για να πλήξει την συγκυβέρνηση και αυτούς που υπερασπίζονται τον λαό από τη… δεξιά ολιγαρχία!

Η υπόθεση μοιάζει με αστυνομικό μυθιστόρημα. Για την ακρίβεια είναι ένα αστυνομικοπολιτικό θρίλερ:

Το 2015, η σύμβουλος του Ιγκλέσιας Ντίνα Μπουσελάμ έχασε το κινητό της τηλέφωνο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Ikea, όπως αναφέρθηκε. Η κάρτα sim του τηλεφώνου, αφού αντιγράφηκε άγνωστο πόσες φορές, κατέληξε στα χέρια της Αστυνομίας, αλλά και του προέδρου του ειδησεογραφικού ομίλου Zeta, Αντόνιο Ασένσιο.

Όταν ο Ασένσιο διαπίστωσε ότι περιείχε μηνύματα πολιτικού, αλλά και προσωπικού περιεχομένου, αποφάσισε να μην δημοσιοποιήσει τις συνομιλίες, αλλά να παραδώσει την κάρτα στον Ιγκλέσιας. Και ως εδώ καλά!

Στο μεταξύ, όμως, διαρκούσε η εισαγγελική έρευνα για την κλοπή του τηλεφώνου, καθώς η Ντίνα Μπουσελάμ είχε καταγγείλει το γεγονός, προφανώς αναφέροντας ότι μπορεί ευαίσθητες πληροφορίες να κατέληγαν στα χέρια τρίτων.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε πως ένα αντίγραφο της κάρτας είχε βρεθεί στα χέρια του (απότακτου σήμερα) αστυνομικού διευθυντή Χοσέ Μανουέλ Βιλλαρέχο, τον οποίο αμέσως ο Ιγκλέσιας κατηγόρησε για συνωμοσία. Όπως είχε πει – χωρίς να αποκαλύψει ότι είχε και ο ίδιος ένα αντίγραφο – «από τους υπονόμους της αστυνομίας ενορχηστρώθηκε ο πόλεμος εναντίον των Podemos, μια εγκληματική συνωμοσία που συνδέει διεφθαρμένους αστυνομικούς, μέσα ενημέρωσης και ολιγάρχες. Θα καθαρίσουμε τη Δημοκρατία από τα σκουπίδια»! Tale quale με τους εν Ελλάδι συντρόφους!

Ο Ιγκλέσιας είχε κληθεί να καταθέσει με την ιδιότητα του θύματος τον Φεβρουάριο του 2019 και έστρεψε όλα τα πυρά του προς την αστυνομία – καθώς και αυτός θέλει να αποδείξει πως κάποιο παρακράτος επιτίθεται στην σκοτεινή εξουσία του.

Ο Βιλλαρέχο συνελήφθη και ο Ιγκλέσιας επέμεινε στη αφήγημά του, καταγγέλλοντας ότι ο αστυνομικός συνέχισε να κατευθύνει τους συνεργούς συναδέλφους του από τη φυλακή.

Θα χτυπούσε δημοσιογράφο «μέχρι να βγάλει αίμα»!

Ωστόσο, η «υπόθεση Ντίνα», όπως αποκαλείται στην Ισπανία, άρχισε να λαμβάνει πολιτικοαστυνομικές διαστάσεις όταν από την έρευνα προέκυψε πως ο Ιγκλέσιας κράτησε την κάρτα που του παραδόθηκε από τον εκδότη Ασένσιο για πολύ καιρό πριν την επιστρέψει στην Μπουσαλέμ. Αλλά, σύμφωνα με τη δήλωση της Μπουσαλέμ, όταν ο Ιγκλέσιας της παρέδωσε την κάρτα, αυτή ήταν ήδη κατεστραμμένη!

Η απόδειξη ήταν αδιάσειστη με βάση την ημερομηνία παράδοσης της κάρτας από τον Ασένσιο, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει κατά την προανάκριση. Με βάση τα στοιχεία, η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως ο Ιγκλέσιας είχε πρόσβαση στα αρχεία της συνεργάτιδάς του μήνες πριν καταγγείλει τον Βιλλαρέχο – ήδη από τον Ιανουάριο του 2016.

Και πως μια από αυτές τις συνομιλίες – η πιο επίμαχη αφού εκεί ο Ιγκλέσιας ακούγεται να λέει στη συνεργάτιδά του πως θα χτυπούσε τον δημοσιογράφο Μαρίλο Μοντέρο «μέχρι να βγάλει αίμα» - φαίνεται ότι έφτασε σε πολλούς αποδέκτες. Άλλωστε, η ίδια η Μπουσελάμ κατέθεσε ότι αυτό και άλλα μηνύματα τα είχε προωθήσει σε τρίτους με την μορφή print screen.

Όταν, όμως, αποδείχθηκε πως η κάρτα βρέθηκε για καιρό στα χέρια του Ιγκλέσιας – και μάλιστα πριν φθάσει στα χέρια του αστυνομικού Βιλλαρέχο – και με δεδομένο ότι στην Ισπανία το αδίκημα διώκεται κατ’ έγκληση, ο ανακριτής έβαλε την υπόθεση στο αρχείο. Αυτό συνέβη στις 25 του περασμένου Μαΐου, αφού τρεις μέρες νωρίτερα ο ανακριτής ανακοίνωσε πως η εισαγγελία έχει πάψει να θεωρεί τον Ιγκλέσιας θύμα του Βιλλαρέχο. Στις 17 Ιουνίου η εισαγγελία επιβεβαίωσε την αρχειοθέτηση.

Ο ίδιος αυτός ανακριτής, έδωσε μετά δύο συνεντεύξεις κατηγορώντας συναδέλφους του ότι επιδίωκαν την απαλλαγή του Ιγκλέσιας. Επίσης, αποφάνθηκε πως η στάση του Ιγκλέσιας δεν δικαιολογεί για τον ίδιο την ιδιότητα του θύματος, διότι παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες υπό τις οποίες εκλάπη το τηλέφωνο και τι μεσολάβησε μέχρι την καταγγελία του Ιγκλέσιας. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι ο ίδιος ο Ιγκλέσιας κατέστρεψε την κάρτα του κινητού της συνεργάτιδάς του.

Τελικά ο Βιλλαρέχο κατέληξε να κατηγορείται για τα πάντα εκτός από την υπόθεση του κλεμμένου κινητού. Αυτό για το οποίο κυρίως κατηγορείται είναι ότι είχε στήσει κύκλωμα παρακολουθήσεων εκμεταλλευόμενος τη θέση του στην αστυνομία. Ήδη ο εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί 57 έτη φυλάκισης και 52 για τον Ενρίκε Καστάνο, επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Επιχειρησιακής Υποστήριξης. Οι δυο τους συνεργάζονταν με γραφεία νετέκτιβς, αλλά δεν είχαν καμιά εμπλοκή με παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Το αντίγραφο της κάρτας από το κινητό τηλέφωνο της συνεργάτιδας του Ιγκλέσιας βρέθηκε στα χέρια του Βιλλαρέχο, αλλά, όπως αποδείχθηκε, ούτε τον ενδιέφερε ούτε την χρησιμοποίησε. Έχει μάλιστα καταθέσει ότι την κάρτα – αδιάφορη για τις δικές του δραστηριότητες – την είχε παραδώσει στους προϊσταμένους του.

Επαφές Podemos με τους εισαγγελείς διαφθοράς

Το ένα φέρνει το άλλο βέβαια, και όταν η εισαγγελία άρχισε να ερευνά την υπόθεση του κλεμμένου κινητού, οι Podemos προσπάθησαν να κουκουλώσουν τα πράγματα ως προς τη δική τους στάση και να ρίξουν τα βάρη σε κάποια δήθεν συνωμοσία.

Έτσι, το El Confidencial δημοσίευσε αποσπάσματα από εσωτερική ομαδική συνομιλία (group chat) της νομικής υπηρεσίας του Ιγκλέσιας, από όπου προκύπτει ότι στις 5 Φεβρουαρίου 2019 υπήρξε συνάντηση της δικηγόρου Μάρτα Φλορ και της Μπουσελάμ με τους δύο εισαγγελείς κατά της διαφθοράς!

Σας θυμίζει τίποτε;

Και ιδού το μήνυμα της Φλορ προς την επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών των Podemos, Γκλόρια Ελίθιο, στις 5 Φεβρουαρίου 2019: «Μιλήσαμε με τους εισαγγελείς που εξέφρασαν την έκπληξή τους διότι δεν καταγγείλαμε τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας».

Αναφερόταν σε δημοσίευμα του okdiario εναντίον του οποίου είχε ήδη στραφεί η εισαγγελία – αλλά προφανώς περίμενε και κάποια αντίδραση από τους Podemos. Πλην όμως αυτοί σφύριζαν αδιάφορα, διότι από την συνομιλία αποκαλυπτόταν πως είχαν έλθει σε επαφή με την εισαγγελία διαφθοράς!

Μήπως σας θυμίζει τίποτε και αυτό;

Το παράδοξο είναι πως αν και είχαν δημοσιοποιηθεί και μηνύματα άλλων προσώπων, η εισαγγελία κάλεσε μόνο τους Ιγκλέσιας και Μπουσελάμ και μόνο αυτούς θεώρησε «θύματα».

To group chat της νομικής ομάδας των Podemos έκλεισε πριν από μερικούς μήνες.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά στην Ισπανία γίνεται χαμός!

Στις 24 Ιουνίου, στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου της κυβέρνησης, ο Ιγκλέσιας απέφυγε να απαντήσει για τις επαφές της νομικής ομάδας των Podemos με την Εισαγγελία Διαφθοράς, που διενεργεί έρευνα με βάση τις αποκαλύψεις του El Confidencial. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, οι εισαγγελείς παρείχαν παρανόμως και υπογείως στοιχεία από την έρευνα για το κλεμμένο κινητό.

Ε, αυτό πια κάτι θα σας θυμίζει!

«Τηλεφώνησες στους εισαγγελείς, αλλά όχι στα γηροκομεία»!

Στο κοινοβούλιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Τεόντορο Γκαρσία Ετζέα επετέθη στον Ιγκλέσιας:

«Γιατί τηλεφώνησες στους εισαγγελείς, αλλά δεν έκανες ούτε ένα τηλεφώνημα στα γηροκομεία;», φώναξε αναφερόμενος στην κρίση του κορωνοϊού και στην αδιαφορία του Ιγκλέσιας για όσα συνέβαιναν στους οίκους ευγηρίας, αν και είναι υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Αν θέλετε να μας κατηγορήσετε για κάτι πηγαίνετε στα δικαστήρια», απάντησε ο Ιγκλέσιας. Και αμέσως πέρασε στην αντεπίθεση: «Αυτό που αποδείχθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή είναι ότι στήσατε σκηνικό για να κατηγορήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους»!

Κατηγόρησε δηλαδή τους άλλους για αυτό που ο ίδιος έκανε όταν κλήθηκε να καταθέσει στην υπόθεση Βιλλαρέχο!

Σαν τη Νοβάρτις ένα πράμα. Που στις ΗΠΑ έχουν βγει τα πρακτικά του συμβιβασμού και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρέφει την πραγματικότητα!

Κι αυτός θύμα «παρακράτους»!

Στις 3 Ιουλίου, ο Ιγκλέσιας, σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο επέμεινε στο αφήγημά του – ότι τάχα είναι θύμα αστυνομικής συνωμοσίας, θύμα ενός παρακράτους, μιας παραστρατιωτικής μαφίας και πως αυτοί οι «υπόνομοι» ήταν πάντα το πρόβλημα της Ισπανικής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ωστόσο πως ο «υπόνομος» παραμένει ενεργός, αλλά τώρα πια αφορά στα μέσα ενημέρωσης. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλούσε!

Για το γεγονός ότι κράτησε την κάρτα του κινητού της συνεργάτιδάς του, παραδέχθηκε ότι η κάρτα περιήλθε στην κατοχή του, αλλά ότι δεν ήθελε να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη συνεργάτιδά του. Δεν εξήγησε, όμως, γιατί είδε το περιεχόμενο της κάρτας και γιατί την κράτησε για μήνες και γιατί ψευδώς κατηγόρησε την αστυνομία. Είπε επίσης ο Ιγκλέσιας πως ο Σάντσεθ τον στηρίζει – «έλα τώρα, μια σκέτη υποκλοπή είναι», ήταν, όπως είπε, το σχόλιο του Σάντσεθ - και στο ερώτημα αν φοβάται μήπως καταλήξει κατηγορούμενος, απάντησε πως θα ήταν «σα να γυρνούσε ο κόσμος ανάποδα».

Από την πλευρά του, βέβαια, το υπουργείο των Εσωτερικών κρατά σιγή ιχθύος, προφανώς για να μην διαταραχθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες. Διότι ο Ιγκλέσιας συνεχίζει να εκβιάζει τον Σάντσεθ, πότε καλώντας τον να απομακρύνειτους Ciudadanos, πότε προειδοποιώντας τον ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό αν αλλάξει «έστω και ένα κόμμα» από τη συμφωνία τους για την ανασυγκρότηση μετά την κρίση του κορωνοϊού. Σημειώστε ότι η Ισπανία παραμένει χωρίς… προϋπολογισμό – προς δόξαν των κυβερνήσεων συνεργασίας!

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ciudadanos κατέθεσε ερώτηση προς την κυβέρνηση, ζητώντας να μάθει αν η κυβέρνηση γνωρίζει για πόσον καιρό ο Ιγκλέσιας κράτησε στην κατοχή του την κάρτα του κινητού, το λόγο καταστροφής της κάρτας και αν ο Ιγκλέσιας είχε λάβει προνομιακές πληροφορίες από την Εισαγγελία.

Φαλλοκράτης με πληροφορίες από την Εισαγγελία

Παράλληλα, ο Ιγκλέσιας κατηγορείται για φαλλοκρατική συμπεριφορά απέναντι στην συνεργάτιδά του, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει πως θα έπραττε το ίδιο και αν επρόκειτο για άνδρα!

Από την πλευρά του και ο Βιλλαρέχο, με επιστολή του από τη φυλακή, κατήγγειλε ότι οι εισαγγελείς λειτουργούν ως «συμβουλευτικό σώμα» του Ιγκλέσιας, διερωτώμενος τι άλλο πρέπει να αποκαλυφθεί για να ξεκινήσει έρευνα κατά του Ιγκλέσιας.

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βιλλαρέχο δεν πρόκειται να σταματήσει…

Αυτά για την πολυσχιδή δράση του «συντρόφου» Ιγκλέσιας και πάμε τώρα στον «σύντροφο» Ζάεφ.

Οι συνομιλίες-σοκ του Ζάεφ

Με τις εκλογές της 15ης Ιουλίου προ των πυλών συνεχίζεται η διαρροή συνομιλιών ανθρώπων του Ζόραν Ζάεφ στο YouTube.

Σε μια από αυτές, ο Ζάεφ ακούγεται να λέει ότι όλοι εκείνοι που είχαν πάρει μέρος στην «πολύχρωμη επανάσταση» - στην οποία άλλωστε πήρε μέρος και ο ίδιος με πολύ ενεργό τρόπο – έχουν ενταχθεί στο κόμμα του και πολλοί είναι υποψήφιοι στις λίστες του.

Σε μια άλλη αποκαλύπτει πως όλοι αυτοί ήταν «δικοί» του, χρηματοδοτήθηκαν από τον Σόρος, και επομένως δεν επρόκειτο για κάποιο «αυθόρμητο» κίνημα.

Σε μια άλλη λέει πως όλους αυτούς θα τους φέρει σέρνοντας στον συνασπισμό του και θα τους… αυτούς και τις μανάδες τους!

Σε μια άλλη, ο Ζάεφ εμφανίζεται να κατηγορεί τον Επίσκοπο της Στρούμιτσα, ιδιαίτερης πατρίδας του, Ναούμ, τον οποίο αποκαλεί «χαμαιλέοντα» διότι διατηρεί εκλεκτικές σχέσεις και με το VMRO. «Δεν ξέρω αν περνά περισσότερο χρόνο μαζί μου ή με τον Μιγιάκοφ», ακούγεται να λέει ο Ζάεφ για τον επίσκοπό (σ.σ. ο Σάσο Μιγιάκοφ υπήρξε αρχηγός ασφαλείας που βρέθηκε στο στόχαστρο του κόμματος του Ζάεφ).

Στα εστιατόρια γίνονται και λάθη…

Ο ίδιος ο Ζάεφ δικαιολογήθηκε λέγοντας πως «μετά από περισσότερες από δύο ώρες ελεύθερης συνομιλίας σε ένα εστιατόριο, γίνονται και λάθη». Ο Ζάεφ αποδίδει την διαρροή στον Αλεξάνταρ Βερουσέφσκι, γιο του επιφανούς πράκτορα Ζόραν Βερουσέφσκι, σύμβουλο ασφαλείας του Ζάεφ, ο οποίος τον βοήθησε να αρπάξει την εξουσία εφοδιάζοντάς τον με κασέτες που χρησιμοποίησε κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι υποκλαπείσες συνομιλίες. Υπάρχει και εκείνη, παλιότερη, όπου ο Ζάεφ εξηγεί πώς θα εξουδετερώσει τον πρώην αρχηγό του κόμματός του, του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ο τελευταίος ήταν επικεφαλής του κόμματος μετά την μετονομασία του το 1991 – πρόκειται για το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα – μέχρι το 2011, όταν παρέδωσε στον Ζάεφ. Ο Τσερβένκοφσκι υπήρξε πρωθυπουργός από το 1991 ως το 1998 και μετά ξανά το 2002, όταν (και αυτός) επέστρεψε στην εξουσία μετά από ένα σκάνδαλο υποκλοπών, από το οποίο προέκυπτε πώς πυροδοτήθηκε ο εμφύλιος του 2001. Πρόεδρος από το 2004 ως το 2009, ο Τσερβένκοφσκι οδήγησε το κόμμα του στις καταστροφικές εκλογές του 2011. Έκτοτε έχει εγκαταλείψει την πολιτική.

Στις κασέτες που είδαν τώρα το φως της δημοσιότητας, ο Ζάεφ ακούγεται να λέει: «Πήρα το SDSM. Μόνος μου ίδρυσα το SDSM. Δεν χρειάζομαι τον Μπράνκο και δεν χρειάζομαι τους ανθρώπους του Μπράνκο. Ήλθε η ώρα η εποχή Μπράνκο στο κόμμα να τελειώσει». Ο συνομιλητής του ακούγεται να τον ρωτά τι εννοεί όταν λέει ότι δεν χρειάζεται τον Τσερβένκοφσκι. Και ο Ζάεφ απαντά: «Έχει χάσει κάθε επιρροή στο SDSM». Και ο συνομιλητής του επανέρχεται: «Ζόκι, κάνεις μεγάλο λάθος να υποτιμάς αυτόν τον άνθρωπο».

«Τι θέλατε; Να χρηματοδοτήσω το δημοψήφισμά σας;»

Στις 29 Ιουνίου το φως της δημοσιότητας είδε μια συνομιλία μεταξύ του αμφιλεγόμενου Μαυροβούνιου Κροίσου Μίοντραγκ Νταβίντοβιτς Ντράγκα και του απεσταλμένου του Ζάεφ Ζόραν Μίλεσκι, γνωστού ως Ζόραν Κίτσεετς. Ο τελευταίος, προσπαθεί να πείσει τον επιχειρηματία να συναντηθεί με τον Ζάεφ, αλλά αυτός είναι έξω φρενών.

«Τα ξέρω τα κόλπα σας», ακούγεται να λέει. «Σας έδωσα 300.000 ευρώ και 2.000 τ.μ. και η δουλειά δεν έγινε. Τι θέλετε τώρα;  Σας έχω δώσει ένα σωρό λεφτά. Με κοροϊδεύετε. Τι θέλατε; Να χρηματοδοτήσω το δημοψήφισμά σας;».

Από την πλευρά του, ο Κίτσσετς ακούγεται να λέει: «Μα εσύ ο ίδιος είπες στον Ράσκοφσκι (σ.σ. Ντράγκι Ράσκοφσκι, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Ζάεφ) ότι αν υπάρχει κάτι που χρειάζεται για το δημοψήφισμα (σ.σ. εννοεί αυτό που έγινε στη γειτονική χώρα για την αλλαγή του ονόματος, τον Σεπτέμβριο του 2018) θα είσαι εκεί. Μου το είπε ο ίδιος. Αναφέρω τα λόγια του. Τώρα είσαι θυμωμένος, αλλά δεν ξέρω γιατί».

Σε ένα άλλο σημείο, ο Ντράγκα ακούγεται να αρνείται να συναντήσει τον Ζάεφ ξανά. «Το μόνο που θα κάνει είναι να μου ζητήσει να του δώσω κι’ άλλα χρήματα για το δημοψήφισμά του», λέει.

Σημειώστε ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κατηγορείται στο Μαυροβούνιο για χρηματοδότηση της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα της Ρωσίας. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.

Σημειώστε επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί διεθνή σύμβαση. Και ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο των Συμβάσεων η μόνη περίπτωση για να ακυρωθεί μια διεθνής σύμβαση είναι να αποδειχθεί ότι υπήρξε προϊόν χρηματισμού ή ότι υπήρξε οποιοσδήποτε χρηματισμός κατά την κατάρτιση και έγκρισή της.

Στις 30 Ιουνίου, με δήλωσή του ο Ντράγκα επιβεβαίωσε ότι κατέβαλε το ποσό των 300.000 ευρώ για «συμβουλευτικές υπηρεσίες», στην προσπάθειά του να ανοίξει υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον ποταμό Μπρεγκαλνίτσα. Στη δήλωσή του ο Μαυροβούνιος επιχειρηματίας αναφέρει ότι κατέβαλε τα χρήματα πριν ο Ζάεφ βρεθεί στην εξουσία, πιστεύοντας ότι αυτός θα του εξασφάλιζε το συμβουλευτικό και επικοινωνιακό κομμάτι της δουλειάς.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, ο Μίλεσκι δεν κατάφερε να του εξασφαλίσει ούτε μία άδεια, ούτε κατάφερε να προωθήσει την υπόθεση στον Δήμο του Στιπ. Το μόνο που έκανε ήταν να οργανώσει μια συνάντηση με τον Ζάεφ. «Στη διάρκεια της συνάντησης», συνεχίζει ο Ντράγκα, «παρουσίασα τα σχέδιά μου για την δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών πάρκων και πάρκων με ανεμογεννήτριες. Πήγα στον Ντράγκι Ράσκοφσκι, που υποτίθεται ότι θα ενημερωνόταν για τα μελλοντικά ενεργειακά σχέδια της κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμιά πληροφόρηση για το πρότζεκτ».

Ο επιχειρηματίας, που πρόσφατα έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας, φαίνεται ότι είχε αναμιχθεί και σε μια επιχείρηση real estate στο Τέτοβο, αλλά δεν αναφέρεται σ’ αυτό στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Οι «καλές υποκλοπές» για Ζάεφ και Τσίπρα

Προσέξτε τώρα και το τελευταίο: Στις 30 Ιουνίου, στα Σκόπια, μπήκε σε εφαρμογή ένας από τους τελευταίους νόμους πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου. Για να ψηφιστεί ο νόμος είχε ασκηθεί μεγάλη πίεση στους βουλευτές, απόδειξη ότι στην πρώτη ψηφοφορία απορρίφθηκε και τελικά υπερψηφίστηκε με τη δεύτερη!

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο απαγορεύεται η άσκηση δίωξης με βάση διαρροές συνομιλιών που έχουν υποκλαπεί, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος του οποίου ο Ζάεφ είχε κάνει ευρύτατη χρήση. Με άλλη διάταξη, καταργείτο το γραφείο Ειδικού Εισαγγελέα, το οποίο επίσης ο Ζάεφ είχε χρησιμοποιήσει ευρύτατα όταν βρισκόταν στην εξουσία, προκειμένου να διώκει τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και κατά την περίοδο πριν βρεθεί στην εξουσία.

Τώρα, ανακοινώθηκε από τον γενικό εισαγγελέα πως, βάσει του νέου νόμου, οι προηγούμενες υποθέσεις – δηλαδή αυτές εναντίον των αντιπάλων του Ζάεφ – θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν, αλλά νέες διώξεις με βάση νέες διαρροές δεν μπορούν να ασκηθούν.

Σας θυμίζει τίποτε κι’ αυτό; Μήπως ότι στις 24 Δεκεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τροπολογία με την οποία νομιμοποιούσε τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά στοιχεία και τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν από τις εκλογές, την απέσυραν – ώστε εκείνοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τις παράνομες ηχογραφήσεις αλλά όχι και η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Κυριολεκτικά βίοι παράλληλοι…

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, ΝΔ, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος