Η Wall Street σπάει όλα τα κοντέρ. Γιατί;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η παραβολική πορεία των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης συνεχίζεται, καταγράφοντας διαρκώς νέα ιστορικά υψηλά. Παρ' όλους τους διαφαινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα πισωγυρίσματα στην επίτευξη νέας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, η Wall Street φαίνεται να ζει στον δικό της κόσμο.

Με ευκολία θα μπορούσε να λεχθεί, ότι παρατηρείται μια σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην πραγματική οικονομία και στην χρηματιστηριακή εικόνα. Μια σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην ανησυχία λόγω της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης και στην ευεξία των επενδυτών.

Όποτε κάποιο γεγονός έρχεται να αναστατώσει τις αγορές, οι επιπτώσεις είναι βραχυχρόνιες και η προσωρινή υποχώρηση των τιμών ακολουθείται από μια περαιτέρω εκτίναξη τους, σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Αυτό έχει συμβεί ήδη δυο φορές, τον τελευταίο καιρό. Η πρώτη, ήταν μετά τον βομβαρδισμό των διυλιστηρίων της Aramco στην Σαουδική Αραβία και η δεύτερη, μετά την πρόσφατη εξουδετέρωση του υψηλόβαθμου Ιρανού στρατιωτικού, από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Και στις δυο περιπτώσεις, οι αγορές υποχώρησαν. Όμως ξεπέρασαν ταχύτατα τον φόβο τους και οδηγήθηκαν σε νέα υψηλά. 

Το ίδιο έχει συμβεί και σε όλα τα επεισόδια του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Είναι δε τόσο προβλέψιμη η εναλλαγή της ατζέντας σε αυτό το θέμα, που τα χρηματιστήρια έχουν πάψει πλέον να ανταποκρίνονται στα tweets του Πρoέδρου Τραμπ, στις απειλές του Λευκού Οίκου και στις αντιδράσεις της Κινεζικής ηγεσίας.

Όσον αφορά τώρα στο καθαρό εσωτερικό χρηματιστηριακό περιβάλλον, η Wall Street εξακολουθεί να καλπάζει, την ίδια στιγμή που η διαδικασία των “stock buyback” έχει σταματήσει. Δηλαδή έχει σταματήσει η αγορά των ιδίων μετοχών μιας εταιρείας από την ίδια την εταιρεία. Αυτού του είδους οι αγορές, είχαν βοηθήσει ως ένα βαθμό στην μεγέθυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, οι πωλήσεις από τους “insiders”, συνεχίζονται. Δηλαδή, εξακολουθούν να πωλούν τις μετοχές τους, οι μεγαλομέτοχοι και τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών, που ασφαλώς και έχουν μια καθαρότερη εικόνα για την πορεία και το μέλλον των οικονομικών και επιχειρηματικών δεδομένων των εταιρειών τους. Τέλος, οι CEOs των εταιριών που είναι εισηγμένες  στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, διατυπώνουν ευθέως τις ανησυχίες τους για ένα ενδεχόμενο δυνατό κύμα υποχώρησης των τιμών.

Είναι όμως δυνατόν σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και σε ένα περιβάλλον προβληματισμού για το ενδεχόμενο αποπαγκοσμιοποίησης της οικονομίας, οι αγορές να προεξοφλούν κάτι το εντελώς διαφορετικό; Είναι γνωστό, ότι οι εισροές κεφαλαίων είναι αυτές, που στην ουσία καθοδηγούν τα χρηματιστήρια. Δηλαδή, το διαθέσιμο χρήμα. Και όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, μέσω της επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης προσφέρουν φθηνό χρήμα στην αγορά, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών. Όμως το χρήμα αυτό, αντί να οδηγηθεί σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις, στην πραγματική οικονομία, οδηγήθηκε στον χώρο των βραχυχρόνιων κερδοσκοπικών επενδύσεων, που δεν είναι άλλες από τις χρηματιστηριακές. Το φθηνό χρήμα ανατρέπει το γνωστό κλάσμα που συσχετίζει το ρίσκο με την απόδοση, καθώς το κόστος αυτού του χρήματος είναι σχεδόν μηδενικό. Και φυσικά οι δυνητικές αποδόσεις είναι μεγάλες.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι, το για πόσο καιρό ακόμα, οι εισροές φθηνού χρήματος θα αποτρέπουν την προσγείωση της Wall Street σε επίπεδα, που να δικαιολογούνται από τα πραγματικά θεμελιώδη μεγέθη και δεδομένα των επενδύσεων και της οικονομίας. Και ασφαλώς όλοι αναζητούν την αφορμή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει αυτήν την αλλαγή.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.