Η στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Η στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Του Σάκη Μουμτζή

Όλοι μιλούν αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγικής μορφής και ουδείς ασχολείται με την νίκη της Νέας Δημοκρατίας που είναι συντριπτική και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της στρατηγικής νίκης.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της θα πρέπει να ανατρέξουμε στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τρεισήμισι χρόνια. Μια εκλογή που σηματοδότησε το άνοιγμα του κόμματος στον χώρο του φιλελεύθερου κέντρου.

Ο Κ.Μητσοτάκης παρέλαβε από τον Α.Σαμαρά ένα συμπαγές 28% που αποτέλεσε τον κορμό της σημερινής νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά συγχρόνως παρέλαβε και ένα κόμμα πληγωμένο από τις τέσσερις συνεχόμενες ήττες.

Έπρεπε να αναπτερώσει το ηθικό των Νεοδημοκρατών, τους οποίους διακατείχε η ηττοπάθεια και ο σκεπτικισμός. Και μέσα σε λίγους μήνες από την εκλογή του, άλλαξε όλο αυτό το γκρίζο σκηνικό.

Ο Κ.Μητσοτάκης αναμφίβολα είναι ο αρχιτέκτονας του σημερινού θριάμβου. Εκ του αποτελέσματος, η τακτική του δικαιώθηκε. Ο λόγος του όλο αυτό το διάστημα ήταν ενωτικός, συναινετικός, προγραμματικός, αλλά όσες φορές προκλήθηκε, ανταπέδωσε. «Έσπασε τον τσαμπουκά» του Α.Τσίπρα.

Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, έθεσε ευθύς εξ αρχής τον χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Ήταν ένα δημοψήφισμα, κάτι που αποδέχθηκε και ο Α.Τσίπρας.

Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου διεξήχθη μια μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα 0-9. Διασυρμός.

Έτσι σήμερα η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε μια πρωτοφανή νίκη, πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη διαφορά σε ευρωεκλογές, κάτι που προδικάζει μετά βεβαιότητος, την αυτοδυναμία της.

Γιατί αν η πρώτη γραμμή άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια μικρή και διαχείρισιμη ήττα, η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι η αποτροπή της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Φαίνεται πως αυτή η στρατηγική αποτυγχάνει ολοκληρωτικά.

Η αναμενόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ακυρώνει πλήρως τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, η ήττα του καθίσταται—με αυτήν την διάσταση—στρατηγική.

Γιατί μια στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα υπόλοιπα είναι παρηγοριά στον άρρωστο.

Αλλά δεν είναι μόνον η έκταση της νίκης στις ευρωεκλογές. Είναι και ο θρίαμβος στις περιφερειακές. Όλος ο χάρτης έχει βαφεί μπλε. Ο εφιάλτης του Α.Τσίπρα, καθώς πλέον η συνολική εικόνα του κόμματος του είναι απογοητευτική.

Μάλιστα, αν δούμε το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας όχι στατικά, αλλά δυναμικά, τότε καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα πως στις εθνικές εκλογές αυτό θα κινηθεί γύρω στο 38-40%.

Όσες στρατηγικές άμυνας και να αναπτύσσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσουν την ήττα τους, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Και ο κόσμος καταλαβαίνει.