Η Ουνέσκο, η Βενετία και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για την Ακρόπολη

Η Ουνέσκο, η Βενετία και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για την Ακρόπολη

Αν ρίξουμε μια ματιά στις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του, η Ακρόπολη, το σημαντικότερο μνημείο της ανθρωπότητας, κινδυνεύει να… καταρρεύσει.

Αλλά επειδή τα fake news όχι μόνο δεν περνάνε, αλλά επιπλέον γελοιοποιούν όποιον τα σπέρνει, στη black list της Ουνέσκο κινδυνεύει να μπει η Βενετία. Προς μεγάλη θλίψη του ΣΥΡΙΖΑ…

Πριν από λίγες μέρες, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι χτύπησε τις καμπάνες: Αν στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας συνεχίσουν να εισέρχονται τα τεράστια κρουαζιερόπλοια, η Ουνέσκο, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις, θα προσθέσει κατά την Ολομέλειά της στα μέσα Ιουλίου, την Πολιτεία των Δόγηδων στη λίστα των μνημείων που κινδυνεύουν.

Και αυτό θα συμβεί αν η Ιταλία δεν απαγορεύσει την είσοδο αυτών των πλοίων.

Έγραψε ο υπουργός στο Twitter, στις 22 Ιουνίου: «Μετά από την σημερινή απόφαση της Ουνέσκο, ο κίνδυνος να δούμε την Ιταλία στον Κατάλογο των χωρών με μνημεία σε κίνδυνο μας υποχρεώνει να λάβουμε μέτρα και να απαγορέψουμε άμεσα την είσοδο των μεγάλων πλοίων στο Κανάλ Τζιουντέκκα».

Τον περασμένο Μάρτιο, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθούν οι υποδομές ώστε αυτά τα πλοία να «δένουν» έξω από τη λιμνοθάλασσα, μακριά από το ιστορικό κέντρο.

Παρ’ όλα αυτά, στις αρχές Ιουνίου το πρώτο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο έκανε την εμφάνισή του μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Μια είσοδος που προκάλεσε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στην πόλη. Την ίδια ώρα, διασημότητες όπως ο Μικ Τζάγκερ και ο Φράνσις Φορντ Κόππολα, συνυπέγραφαν ανοιχτή επιστολή καλώντας την κυβέρνηση να επιβάλει την απόφασή της.

Στην πραγματικότητα, η πτώση της κυβέρνησης Κόντε τον περασμένο Ιανουάριο άλλαξε τις προτεραιότητες και τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν.

Οπότε, η Ουνέσκο ανακοίνωσε πως παρά το γεγονός ότι επισήμως απαγορεύεται η είσοδος πλοίων άνω των 40.000 τόνων, αυτό δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις.

Η Ουνέσκο μπήκε και σε άλλες λεπτομέρειες, όπως η επίδραση του μαζικού τουρισμού, η μείωση του τοπικού πληθυσμού και αρρυθμίες της περιφερειακής διακυβέρνησης.

Τώρα, πολλοί στην Ιταλία υπενθυμίζουν ότι από το 2016 έπρεπε να έχει απαγορευτεί στα μεγάλα πλοία να αρμενίζουν μπροστά από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Και από τότε δεν έχουν σταματήσει οι εκκλήσεις της παγκόσμιας οργάνωσης. Η ιταλική κυβέρνηση είχε εκδώσει σχετικό διάταγμα ήδη από το 2012 και η Ουνέσκο είχε καλέσει την Ιταλία να παρουσιάσει τα σχέδιά της μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2017.

Λίγο πριν από εκείνο το ορόσημο, ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο είχε επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στο Παρίσι για να παρουσιάσει στην γενική διευθύντρια της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα τα κυβερνητικά σχέδια. Τότε πρωθυπουργός ήταν ο Ματτέο Ρέντσι που είχε υπογράψει με την περιφέρεια Βένετο ένα μνημόνιο με το οποίο το Κράτος θα συνέβαλε στην προσπάθεια με το ποσό των 457 εκ. ευρώ. Στα σχέδια που ο δήμαρχος είχε παρουσιάσει στην Ουνέσκο ήταν και η δημιουργία ενός λιμανιού έξω από τη λιμνοθάλασσα.

Ωστόσο τίποτε δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα.

Το 2019, η Ουνέσκο έστειλε νέα προειδοποίηση. Αλλά και πάλι υπήρξαν εκείνοι που διάβασαν λάθος το μήνυμα.

Μετά, κάτι άρχισε πάλι να κινείται, αλλά από καθυστέρηση σε καθυστέρηση δόθηκε νέα παράταση για τον Δεκέμβριο του 2021. Και πάντως έγινε αντιληπτό ότι όλες οι αποφάσεις μένουν στα χαρτιά. Με τον δήμο να ρίχνει τα βάρη στην κυβέρνηση και με την κυβέρνηση να καλεί σε άμεση δράση.

Εύλογα θα μπορούσε επομένως να αναρωτηθεί κανείς: Αν, όπως είπαν διάφοροι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κ. Τσίπρα, στην Ακρόπολη συντελείτο καταστροφή όπως του… Μοροζίνι, δεν θα σηκωνόταν ο κόσμος στο Παρίσι, όπου και η έδρα της Ουνέσκο;

Και αν πράγματι υπήρχε «κραυγή αγωνίας της Διεθνούς Πολιτιστικής κοινότητας», όπως είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας, αυτή η κραυγή δεν θα προερχόταν από την Ουνέσκο;

Δεν θα άκουγε η Ουνέσκο τον κ. Τσίπρα να καταγγέλλει «κακοποίηση της πολιτιστική μας κληρονομιάς» και για τα… «αίσχη» που συντελούνται εκεί;

Δεν θα αντιδρούσε στα περί «τσιμεντώματος»;

Δεν διαβάζει «Αυγή» η Ουνέσκο; Δεν ενημερώνεται για τις ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό κοινοβούλιο; Δεν λέει κουβέντα για τα… κομπρεσέρ; Μα ούτε τη «Λιμπερασιόν» δεν διαβάζουν εκεί στην Ουνέσκο;

Και αντί να κάνουν κάτι, δέχθηκαν να λάβουν μέρος σε επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα τον προσεχή Σεπτέμβριο;

Οι προειδοποιήσεις για την Βενετία δείχνουν ότι η Ουνέσκο κινητοποιείται. Αλλά όχι από τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ…

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος