Η μαύρη προπαγάνδα που τους απέμεινε...

Η μαύρη προπαγάνδα που τους απέμεινε...

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο βασικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε χθες στo τηλεοπτικό κανάλι Open τα εξής: "Tα θετικά μέτρα δεν αξιολογήθηκαν όσο έπρεπε. Γνωρίζαμε πως υπάρχει διαφορά, όχι όμως το μέγεθος». Απευθυνόμενος δε στους ψηφοφόρους αναρωτήθηκε «αν έχουν συνειδητοποιήσει πως τα αποτελέσματα οδήγησαν εκεί που οδήγησαν και αν αυτό ήθελαν...».

Ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε ότι στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι η μεσαία τάξη τους καταψήφισε. Δικαιολογώντας τη στάση αυτή στο γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δίνει βάση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της αφού πριν ασχολήθηκε με το να σταματήσει τον κόσμο να πηγαίνει στους... σκουπιδοτενεκέδες.

Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς μία λανθάνουσα πολιτική παράνοια στα λόγια του συμπαθούς κου Φλαμπουράρη. Η οποία βέβαια, δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά γενικότερα τον τρόπο σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ από τη πρώτη μέρα που βρέθηκε στην εξουσία.

Εν τω μεταξύ, εν όψει της απώλειας της εξουσίας, πολλαπλασιάζονται καθημερινά τα φαινόμενα παιδιάστικης συμπεριφοράς στον δημόσιο βίο. Και είμαστε ακόμα στο πρώιμο στάδιο, πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Ένα καλό δείγμα μαύρης προπαγάνδας υπήρξε η επίθεση στον υποψήφιο βουλευτή στον Νότιο Τομέα της Β΄Περιφέρειας της Αθήνας, Τέλη Αϊβαλιώτη. Ενός ανθρώπου από τον φιλελεύθερο χώρο που για πρώτη φορά εκτίθεται με την Νέα Δημοκρατία. Τι είπε ο Αϊβαλιώτης;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί να είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και πρέπει να το αποδείξουμε όλοι μας με τη στάση μας. Υπάρχει και η σύμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ανθρωπιστική μεταχείριση των αιχμαλώτων των πολέμων, είτε των πραγματικών είτε των πολιτικών». Αφού πριν και μετά την χιουμοριστική αναφορά σε "αιχμαλώτους πολέμου", μίλησε μόνο για την αναγκαιότητα του πολιτικού πολιτισμού στον δημόσιο λόγο. Και πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον εγγυάται.

Όποιος ξέρει τον Αϊβαλιώτη το πρώτο που σκέπτεται είναι πως ένας τόσο πράος και ευγενής άνθρωπος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αρένα του προεκλογικού αγώνα. Με λίγα λόγια, βρήκαν άνθρωπο να του προσάψουν πικρόχολα σχόλια, ειρωνεία ή ρατσισμό.

Κι όμως, από χθες, όλα τα μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ το έκαναν. Και για συμπλήρωμα ασχολήθηκε μαζί του και ο Πολάκης!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται τι απομένει ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές. Ποιο μπορεί να είναι το προεκλογικό του αφήγημα, όταν γνωρίζει ότι το μόνο που μπορεί να πετύχει- με λίγες βέβαια πιθανότητες- είναι η μη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη ότι δεν υπάρχουν χρήματα για παροχές και το σημαντικότερο, ότι δεν μπορεί να πείσει πλέον κανέναν για υποτιθέμενη διαιώνιση της "κτήσης" του κράτους από το κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά την εξουσία και το μόνο που θα επιδιώξει πριν φύγει, θα είναι να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα δημόσιας αντιπαράθεσης. Ένα τελευταίο χτύπημα ανάλογο με αυτό του "επαναστατικού" βανδαλισμού στους δρόμους μπορούν να το κάνουν. Επιδιώκοντας να ερεθίσουν το εναπομείναν κοινό τους και να πείσουν κάποιους ψηφοφόρους τους για μία υποτιθέμενη κακεντρέχεια και μισαλλόδοξη διάθεση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

Θα τα καταφέρουν; Πιθανότατα όχι. Από τη στιγμή όμως που ο Αλέκος Φλαμπουράρης και πολλοί άλλοι σύντροφοί του δεν θέλουν να καταλάβουν ότι ο "λαός" δεν είναι μαζί τους, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τον "δημιουργήσουν"... Και πάνω στην δίνη της δημιουργίας, κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να στήσουν οποιοδήποτε σκηνικό αντιπαράθεσης βολέψει την απελπισία τους.