Η μάχη κατά της Τρομοκρατίας

Η μάχη κατά της Τρομοκρατίας

Του Τριαντάφυλλου Καρατράντου*

Μια κοινωνία, όσο ισχυρή κι αν είναι η δημοκρατία της, δεν μπορεί εύκολα να αντέξει δέκα χρόνια παρατεταμένης πόλωσης. Στην Ελλάδα, με μία δημοκρατία που παρουσιάζει ελλείμματα και με μία πολλαπλή κρίση, η οποία αντί να αμβλύνεται βαθαίνει, η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη. Στην επιστημονική βιβλιογραφία για την πόλωση συνηθίζεται το βάρος να πέφτει στον περίφημο μεσαίο χώρο, που συμπιέζεται από τα άκρα. Στη χώρα μας, με όχημα τον αντιμνημονιακό αγώνα και τις πλατείες των Αγανακτισμένων, ο πολιτικός λαϊκισμός κατάφερε να κυριαρχήσει εκλογικά. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα ήταν η συνειδητή καλλιέργεια ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος με ακραία ρητορική μίσους και νομιμοποίηση της βίας κατά πολιτικών αντιπάλων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι τρομοκρατικές οργανώσεις βρήκαν νέο ζωτικό χώρο και ιδεολογική βάση για τις επιθέσεις τους.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει μία κατάσταση πόλωσης είναι η καταλυτική διαπραγματευτική και συμφιλιωτική παρέμβαση προσώπων και φορέων. Τα ΜΜΕ ανήκουν στην κατηγορία των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν στην καταλλαγή πολωμένων καταστάσεων. Δυστυχώς, όμως, τα ΜΜΕ και κυρίως αυτά που δεν υπέκυψαν στο αντιμνημονιακό ρεύμα, συκοφαντήθηκαν και στοχοποιήθηκαν ως μνημονιακή πέμπτη φάλαγγα και όργανα της Γερμανίας. Ο όμιλος «Σκάι», ο οποίος δέχτηκε την τυφλή τρομοκρατική επίθεση, έχει βιώσει την εντονότερη στοχοποίηση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο και έχει δεχτεί άμεσες απειλές από στελέχη αντιεξουσιαστικών ομάδων.

Η τρομοκρατία συνηθίζει να στοχοποιεί και να επιτίθεται σε ΜΜΕ. Η Ελλάδα έχει αιματηρό παρελθόν από τις επιθέσεις κατά ανθρώπων της ενημέρωσης. Ο Νικόλαος Μομφεράτος, ο Τζώρτζης Αθανασιάδης, ο Σωκράτης Γκιόλιας, αλλά και ο Παύλος Μπακογιάννης έπεσαν νεκροί από σφαίρες τρομοκρατών, ενώ η Ε.Ο. 17 Νοέμβρη είχε επιτεθεί με ρουκέτες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Η τρομοκρατία δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με την εξάρθρωση οργανώσεων και τις συλλήψεις των μελών τους. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι κυρίως πολιτική. Η δημοκρατία πρέπει να συντρίψει ιδεολογικά την τρομοκρατία. Δεν μπορούν να υπάρξουν περιθώρια ανοχής, αλλά δυστυχώς και υποστήριξης, στην τρομοκρατία και την πολιτική χρήση της βίας. Το μεταπολιτευτικό ιδεολόγημα περί καλής και κακής βίας έχει πλέον εξαντλήσει τα όριά του. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει επ' αόριστον να αποτελεί το αρνητικό παράδειγμα μελέτης για την πολιτικά υποκινούμενη τρομοκρατία. Η πολιτεία πρέπει να αντιπαρατεθεί δυναμικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που είναι ακόμη ενεργές, αλλά και να αντιμετωπίσει το γεγονός πως οι φυλακισμένοι τρομοκράτες δεν δείχνουν ούτε ελάχιστα σημάδια απο- ριζοσπαστικοποίησης και απεμπλοκής από την πίστη στη βία. Το πρώτο και κύριο βήμα είναι μία πολιτική συμφωνία για την απειλή από την τρομοκρατία. Στη μάχη δημοκρατίας και τρομοκρατίας δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις, ούτε αστερίσκοι και «αλλά». Πρέπει όλοι να τοποθετηθούν ξεκάθαρα.

* Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και νέων απειλών

** Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον «Φιλελεύθερο» της 24/12