Η μάχη της Κρήτης και άλλες ιστορίες

Στην Κρήτη, άκουσα σε κάποιο κανάλι, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο Ανδρουλάκης περνάει τον Τσίπρα. Ποιών δημοσκοπήσεων αναρωτιέμαι, διότι τέτοια δημοσκόπηση δεν έχω δει ακόμα δημοσιευμένη. «Τρέχουν ακόμα» αυτές οι δημοσκοπήσεις αλλά τα στοιχεία τους έχουν διαρρεύσει, απαντούν όσοι διακινούν τις πληροφορίες. Μάλιστα. Πολύ ενδιαφέρον ομολογουμένως. 

Διάβασα και κάτι άλλο σε έγκριτη εφημερίδα. Παρεμφερές και εξίσου ενδιαφέρον. Ότι οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ τα ‘χουν βάψει μαύρα, διότι σε δημοσκοπήσεις που διενεργούνται εδώ κι εκεί στην επικράτεια από υποψήφιους για να ξέρουν που βρίσκονται, οι πρώην ΠΑΣΟΚοι του ΣΥΡΙΖΑ καταβαραθρώνονται έναντι των παλιών ΣΥΡΙΖΑίων βουλευτών και πολιτευτών. Είναι λογικό, γράφει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας, καθώς οι ΠΑΣΟΚογενείς ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουν στον Ανδρουλάκη, με αποτέλεσμα οι original αριστεροί που απομένουν να ψηφίζουν τους παλιούς δικούς τους κι όχι τους εσχάτως εμφανισθέντες. 

Κι αυτό «σύμφωνα με πληροφορίες από διενεργούμενες δημοσκοπήσεις». Κοντολογίς, ένα κύμα «πληροφοριών» τον τελειώνει τον Αλέξη και φέρνει στη θέση του τον Νίκο ή τέλος πάντων τους δείχνει ισοπαλία, πράγμα που υπό τις παρούσες συνθήκες ισοδυναμεί με θρίαμβο για τον Ανδρουλάκη και καταστροφή για τον Τσίπρα. Θα σας πω κάτι. Εμπιστεύομαι τις δημοσκοπήσεις, ειδικά αν έχουν χρονική συνέχεια και γίνονται από διάφορες εταιρείες, αλλά παγίως κρατώ μικρό καλάθι για τις «πληροφορίες» περί των δημοσκοπήσεων. 

Άλλο πράγμα είναι να βλέπω μια έρευνα (πόσο μάλλον περισσότερες) με ταυτότητα και υπογραφή γνωστών εταιρειών κι άλλο να ακούω κάποιον να λέει «άκουσα» ότι στις δημοσκοπήσεις που καταφθάνουν στο Μαξίμου, στην Κουμουνδούρου ή στη Χαριλάου Τρικούπη «υπάρχει αυτή η τάση». Διότι τα πολιτικά επιτελεία διαρρέουν ό,τι γουστάρουν και ό,τι τα συμφέρει, αποδίδοντας τα σε δήθεν έρευνες της κοινής γνώμης στις οποίες δεν μπορεί να έχει πρόσβαση κανένας άλλος. Τα γράφω για να μην πέσουμε από τα σύννεφα όταν σκάσουν μύτη πραγματικές δημοσκοπήσεις που δεν θα συμφωνούν με τα «άκουσα» και τα «έμαθα». 

Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία ο Ανδρουλάκης είναι σε ανοδική τροχιά και ο Τσίπρας σε καθοδική. Το βλέπω από γνωστούς και φίλους. Στην Κρήτη ειδικά που ξέρω σαν την τσέπη μου, η τάση αυτή είναι εμφανέστατη. Προσέξτε όμως, δεν πρόκειται για θριαμβευτική επιστροφή της ΠΑΣΟΚικής ελπίδας, πρόκειται για το αποτέλεσμα της ιδεολογικο-πολιτικής πανωλεθρίας που έχει υποστεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη.  

Ναι, δυνητικά ο Ανδρουλάκης παίρνει και από τον Κυριάκο, καθώς άνοιξε μια πόρτα για την υποδοχή δυσαρεστημένων της καθημερινότητας της διακυβέρνησης, πράγμα λογικό. Όμως οι μικρές καθημερινές δυσαρέσκειες διώχνουν έναν στους δέκα, οι πανωλεθρία διώχνει πέντε στους δέκα και αποσταθεροποιεί τους εναπομένοντες. Θα τα δούμε αυτά, αλλά όταν φτιαχτεί χάρτης εξάμηνων δημοσκοπήσεων από πολλές εταιρείες. Θα δούμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όσων μετακινούνται, θα δούμε και τις πιθανότητες αναστροφής αυτών των τάσεων υπό το βάρος του δίπολου «κυβέρνηση ή ακυβερνησία;» Ως τότε, μικρό καλάθι πατριώτες και για τη μάχη της Κρήτης και για τη μάχη των Θερμοπυλών και για τη μάχη του Σκρα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.