Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει

Γράφαμε μόλις προχθές ότι η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού λειτουργεί ως η καλύτερη καμπάνια υπέρ των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο. 

Ο εμβολιασμός, από το ηλεκτρονικό ραντεβού μέχρι το εμβολιαστικό κέντρο, ως εμπειρία μιας διαφορετικής συναλλαγής με το κράτος συνυπάρχει με τα βιώματα που ακόμα και σήμερα μας πληγώνουν. Οι αντιφάσεις αυτές μπορεί να μην τεκμηριώνουν το ιδεολόγημα των «δύο Ελλάδων» αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτές τις αντιφάσεις. 

Τόσο την «Επιχείρηση Ελευθερία» όσο και τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας η ίδια κυβέρνηση τα σχεδιάζει. Γιατί ο εμβολιασμός προχωράει με τρόπο υποδειγματικό που ενισχύει την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος ενώ στις ανακοινώσεις για τα μέτρα επικρατεί θεσμικό και επικοινωνιακό χάος;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιος φταίει; Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα ώστε να το διορθώσει;

Από το Σεπτέμβριο, οικτίρουμε, κυριολεκτικά, την κυβέρνηση να μαζέψει τους διάφορους ειδικούς που διατηρούν μόνιμο στασίδι στα πάνελ. Από το Σεπτέμβριο οι άνθρωποι αυτοί συμβάλλουν καθοριστικά στο επικοινωνιακού αλαλούμ που επικρατεί και δυσχεραίνει την εφαρμογή των μέτρων. Απλώς η κυβέρνηση, για τους δικούς της λόγους, το αναγνωρίζει τώρα.

 Όλοι αυτοί πρέπει να μαζευτούν κι ας μην σκεφτεί κανείς να αντιγυρίσει ότι «έχουμε δημοκρατία». Δεν προτείναμε ποτέ να τους φυλακίσουμε αλλά μια κυβέρνηση που έχει καθολικό έλεγχο των Μήντια μια χαρά μπορεί να μαζέψει το χάλι που ζούμε κάθε μέρα στα τηλεοπτικά πάνελ. 

Έπειτα είναι οι ανακοινώσεις των μέτρων. Δεν είμαστε «ευσεβιστές» των θεσμών, αν και η ευπάθεια των θεσμών της φιλελεύθερης δημοκρατίας ακριβώς μια τέτοια πουριτανική στάση επιβάλλει. Όμως είναι παράνομο να ανακοινώνονται μέτρα και να τίθενται σε εφαρμογή πριν δημοσιευθούν στο ΦΕΚ. 

Όσο για τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό προσωπικά και όλοι έχουν πλέον καταλάβει ότι δρα βάσει κάποιας προσωπικής του στρατηγικής. Εμείς είμαστε της άποψης ότι έχει κάθε δικαίωμα να θέλει να υπονομεύσει τον πρωθυπουργό, αυτά έχει η πολιτική άλλωστε αλλά η δημόσια υγεία δεν είναι κατάλληλο γήπεδο για να παίζει εσωκομματική μπάλα. 

Όλες αυτές οι αστοχίες είναι θεμελιώδεις και δηλωτικές αντιλήψεων αλλά και στάσεων και πάνω απ’όλα λειτουργούν ως δείκτης πολιτικού σθένους του πρωθυπουργού. Επιτέλους, να τους μαζέψει όλους ανεξαιρέτως. 

Δεν θα βαρεθούμε να θυμίζουμε ότι την 7η Ιουλίου 2019, οι Έλληνες παραμερίσαμε ιδεολογίες, προκαταλήψεις και πιστεύω και συναντηθήκαμε στην κάλπη για να δώσουμε την εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τα αλλάξει όλα στη χώρα, αγνοώντας κάθε κόστος. Η κυβέρνησή του δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει.