Η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ και τα social media - Είναι άσχετοι ή κοροϊδεύουν τον κόσμο;

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου, (επαναλαμβάνω καθηγητής Πανεπιστημίου που διδάσκει νέους ανθρώπους) και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Πρόεδρο της Βουλής να πάρει θέση για το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του Παύλου Πολάκη από το facebook, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκάρισμα του facebook αποτελεί υπονόμευση του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας της χώρας.

Πριν περάσουμε στην ανάλυση της έννοιας του μπλοκαρίσματος του facebook, καλό είναι να θυμηθούμε ότι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, το 2015 αναζητούσε ως άλλος Σέρλοκ Χολμς το «οργανωτικό κέντρο» που κρυβόταν πίσω από τις σφυρίχτρες που χρησιμοποιούσαν τόσο οι εργαζόμενοι διαδηλωτές της Eldorado Gold, όσο και οι υποστηρικτές του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη». Ο οξυδερκής πρώην υπουργός διερωτάτο με αναρτήσεις του στα social media, «που αποθηκεύονται οι σφυρίχτρες» και «ποιος τις μοιράζει».

Και αν το παραπάνω συμβάν είναι ιλαροτραγικό, αυτό που ακολουθεί είναι τρομακτικό. Τον Οκτώβριο του 2017, ο τότε υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου και πάλι μέσω των social media, ανακοίνωνε ότι: «Το μηνιαίο report με το οποίο παρακολουθούμε τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στα social media περιέχει για το μήνα αυτό και ένα ενδιαφέρον (παραπολιτικό) στοιχείο: συνεχίζεται η μαζική δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο και αφορά φανς τηλεοπτικών σόου που ακολουθούν ταυτόχρονα πολλούς δεξιούς λογαριασμούς».

Αυτός λοιπόν ο πρώην υπουργός, που έψαχνε να εξιχνιάσει το «μυστήριο με τις σφυρίχτρες», και παρακολουθούσε «δεξιούς λογαριασμούς» στα social media, καταγγέλλει το facebοok για τη «επιβολή λογοκρισίας πέραν της συνταγματική νομιμότητας». Δηλώνει ότι «η διατύπωση ελεύθερης και επώνυμης γνώμης ενός βουλευτή ακυρώνεται από ιδιωτικό φορέα». Ταυτόχρονα απειλεί ότι «δεν θα το αφήσουμε έτσι».

Ίσως ο πρώην υπουργός να νόμιζε ότι η ανωτέρω ανάρτηση θα συγκλόνιζε συθέμελα το οικοσύστημα των social media, ή θα οδηγούσε σε κατάρρευση τη μετοχή της facebοok, ή θα έβαζε φωτιά στα νομικά επιτελεία της facebook στην Αμερική. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Απλά, κάποιοι ανίδεοι περί των social media και του τρόπου λειτουργίας τους, ένιωσαν εκδήλωσαν τον επαναστατικό τους οίστρο και έβαλαν 100 likes και προέβησαν σε 10 κοινοποιήσεις της μνημειώδους αυτής ανάρτησης.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και οι έφηβοι που ανοίγουν λογαριασμούς στα social media, γνωρίζουν ότι για να γίνουν μέλη μιας διαδικτυακής κοινότητας θα πρέπει να αποδεχθούν τα λεγόμενα «Community Standards», δηλαδή τους κανόνες συμπεριφοράς, μέσα στα συγκεκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το facebook, το twitter, το Instagram και άλλα.

Και γνωρίζουν για παράδειγμα ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς του facebook, ο λογαριασμός τους μπορεί να μπλοκαριστεί ή να απενεργοποιηθεί, όταν ο συγκεκριμένος λογαριασμός παραβαίνει αυτούς τους κανονισμούς. Για παράδειγμα, λόγος μπλοκαρίσματος ή απενεργοποίησης λογαριασμού είναι η χρήση ψεύτικου ονόματος, ο υπερβολικός αριθμός αναρτήσεων, η ανάρτηση προσβλητικών ενημερώσεων και εικόνων, οι ύποπτες πληροφορίες πληρωμών, η δημοσίευση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, η συχνότητα καταγγελιών από πολλούς άλλους λογαριασμούς, οι καταφανείς ψευδείς αναρτήσεις, η χρήση ρητορικής μίσους, η χρήση προσβλητικής και απειλητικής γλώσσας, η διάδοση fake news και άλλα.

Ειδικότερα αυτήν την περίοδο της πανδημίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την εξάπλωση των αντιεμβολιαστικών κινημάτων που μέσω ψευδών δεδομένων και αντιεπιστημονικών προσεγγίσεων, δημιουργούν ένα επικίνδυνο νέφος τοξικότητας. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών όταν το twitter είχε μπλοκάρει τον λογαριασμό του Προέδρου Τραμπ. Ουδείς τότε είχε διανοηθεί να προβεί στις συσσωρευμένες εκδηλώσεις αποπροσανατολισμού και ρητορικής πολιτικού μίσους, σαν κι αυτές που βιώνουμε σήμερα.

Ο γραφικός οξύθυμος ηγετικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «τους σκοτεινούς μηχανισμούς που κρύβονται από πίσω και παίρνουν εντολές για να φιμώνουν τις φωνές που αντιστέκονται στη ΝΔ του Μητσοτάκη». Υποστηρίζει ότι οι «τεχνικοί στην Ιρλανδία» παίρνουν από κάποιον εντολές από την Ελλάδα». Αναφέρεται σε «μηχανισμούς ελέγχου που έχει στήσει ο Μητσοτάκης, για να μπορεί ανενόχλητος να κάνει τα μεγάλα deal για τα οποία έχει δεσμευτεί και έχουν αποθρασυνθεί». Καταγγέλλει ότι κάποιοι «παίζουν με τη δημοκρατία».

Είναι άραγε τόσο άσχετοι όσοι συνθέτουν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως για μια ακόμα φορά κοροϊδεύουν τον κόσμο, προκαλώντας τα «αντισυστημικά» και αντιδραστικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων τους;

ΥΓ. Την ώρα που το άρθρο έφευγε προς δημοσίευση, πληροφορήθηκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά στη Βουλή ακρόαση των εκπροσώπων του facebook για την αναστολή λογαριασμού του Παύλου Πολάκη. Όχι, τέτοια γελοιότητα δεν την φανταζόμουν, όταν ξεκινούσα να γράψω το σημερινό άρθρο.