Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση

Του Σάκη Μουμτζή

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή έχει έναν βασικό στόχο και έναν δευτερεύοντα.

Ο βασικός στόχος είναι η πολιτική και ηθική ισοπέδωση της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Η περίοδος 2012-2014 είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με τις πολιτικές που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση –με καθυστερήσεις και ταλαντεύσεις– όχι μόνον σώθηκε η χώρα, αλλά μπήκε και σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης. Σήμερα, σχεδόν όλοι παραδέχονται πως το τελευταίο τρίμηνο του 2014 ήταν το καλύτερο της τελευταίας εφταετίας.

Η σύγκριση με τη δραματική κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι συντριπτική για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δεν είναι μόνον τα δημοσκοπικά ευρήματα που το πιστοποιούν, αλλά κυρίως η καθημερινότητα που βιώνει ο πολίτης.
Συνεπώς η κατεδάφιση της διακυβέρνησης των Σαμαρά και Βενιζέλου είναι απαραίτητος όρος για τη σταθερότητα της κυβερνητικής πορείας, κάτι που το αντιλήφθηκαν και οι «παρά φύσιν» σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ και έσπευσαν σε βοήθεια.

Η ιδιόμορφη συμμαχία νεοκαραμανλικών, συριζαίων και «βαθέως ΠΑΣΟΚ» που εκδηλώθηκε με την επίθεση κατά του Β. Βενιζέλου την προηγούμενη εβδομάδα φανερώνει τους σχεδιασμούς που εξυφαίνονται και τις στοχεύσεις τους. Η σιωπή της Φ. Γεννηματά, που άφησε ακάλυπτο τον Β. Βενιζέλο, δείχνει πως η συμπόρευση ενός μέρους του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή επιλογή διαφόρων γηρασμένων και κουρασμένων στελεχών του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος. Γεφυροποιοί σε αυτήν την κυοφορούμενη συνεργασία είναι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή ο Β. Βενιζέλος δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια συνεργασία, στοχοποιείται.

Ο δευτερεύων στόχος αφορά την τρέχουσα συγκυρία στην οποία περιλαμβάνεται ο εναγκαλισμός του Α. Τσίπρα με τη διαπλοκή με τυποποιημένες μεθοδεύσεις –εγκατάσταση σε καίριες θέσεις των ΜΜΕ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στήριξη από αυτά της κυβέρνησης– η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αυτή για να στεφθεί με επιτυχία απαιτεί την λήψη νέων μέτρων που και στην πιο light μορφή τους θα είναι δυσβάστακτα για τον ελληνικό λαό και θα εκτινάξουν τη δημοσκοπική διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία στα ύψη. Ο εφιάλτης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μήπως έχουν την τύχη της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ με μια εντυπωσιακή παράσταση κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής στη σημερινή συζήτηση επιδιώκει να πετύχει και το αναπροσανατολισμό της επικαιρότητας και πλήγμα στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Βέβαια το εγχείρημα αυτό μπορεί να στραφεί εναντίον του, αν η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίσει επιθετικά τα όσα καταγγείλει ο Α. Τσίπρας. Αν επιλέξει τη μετωπική αντιπαράθεση από τη θεσμική και μετριοπαθή στάση. Γιατί τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολλά είναι και περιβάλλονται από ένα πέπλο προστασίας που έχει ρίξει η ελληνική δικαιοσύνη της Θάνου και του Παπαγγελόπουλου. Το σφυροκόπημα πρέπει να είναι αμείλικτο.

Αυτονόητο καθήκον του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπερασπισθεί τόσο τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, όσο και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, που ποτέ δεν νομιμοποίησε πολιτικά τον Α. Τσίπρα με τη δική του παρουσία. Και δικαιώθηκε γι΄ αυτό.

Αν ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κερδίσει σήμερα τις εντυπώσεις, τότε θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ άοπλο για τη συνέχεια, καθώς θα έχει καταγάγει μια σημαντική νίκη εκτός έδρας με το σύστημα: η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.