Η Εskom, η ΔΕΗ και το φλερτ με την… χρεοκοπία

Η Εskom, η ΔΕΗ και το φλερτ με την… χρεοκοπία

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Υπάρχουν αρκετοί που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης της ΔΕΗ, που δεν γνωρίζουν ότι τα έθνη χρεοκοπούν είτε όταν χρεοκοπήσουν οι τράπεζές τους είτε η εταιρεία ηλεκτρισμού τους. 

Όσοι παρακολουθούν τον διεθνή Τύπο γνωρίζουν τις περιπέτειες της Νοτίου Αφρικής, της μεγαλύτερης οικονομίας της αφρικανικής ηπείρου, η οποία φλερτάρει με τη χρεοκοπία και τα τελευταία χρόνια έχει περάσει ξυστά από τον...προθάλαμο του ΔΝΤ πολλές φορές.

Ο λόγος; 

Η παραπαίουσα επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας που είναι βέβαια και η μεγαλύτερη εταιρεία της. 

Πριν από ένα χρόνο, όταν ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμφόζα αναλάμβανε καθήκοντα στη θέση του παραιτηθέντος Τζέικομπ Ζούμα, υποσχόταν στους Νοτιοαφρικανούς ότι “ξημέρωνε μια καινούργια αυγή”. Ένα χρόνο μετά και λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επικράτηση του κόμματός του στις γενικές εκλογές, η Νότιος Αφρική δυσκολεύεται να κρατήσει τα φώτα της ανοιχτά αφού οι διακοπές ρεύματος είναι πολύωρες και διαρκείς και το ρεύμα χορηγείται, κυριολεκτικά, με το δελτίο. 

Η αιτία;

Η Eskom, όπως είναι η επωνομασία της νοτιοαφρικανικής ΔΕΗ, μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι το κράτος της Νοτίου Αφρικής, έχει χρέος που ανέρχεται στα $35δις ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η εταιρεία το Νοέμβριο, το 90% των εσόδων της πηγαίνουν σε εξυπηρέτηση τόκων καθιστώντας αδύνατες τις επενδύσεις.

 Έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε τους λόγους που η Eskom έχει φτάσει στο σημείο να οδηγήσει τη Νότιο Αφρική στο γκρεμό.

H Eskom είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Νότιο Αφρική και σύμφωνα με τη μελέτη της World Bank έχει προσλάβει υπερδιπλάσιους υπαλλήλους απ'όσους χρειάζεται (+66%).

Ενώ ο τερματισμός του Απαρχάιντ το 1994 αύξησε τα νοικοκυριά που συνδέθηκαν στο δίκτυο με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, οι διεφθαρμένες διοικήσεις αλλά και η διαφθορά της ίδιας της κυβέρνησης Ζούμα δεν επέτρεψαν να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του δικτύου με αποτέλεσμα τώρα αυτό να καταρρέει αφήνοντας τη χώρα χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες κάθε μέρα και χωρίς να υπάρχει προοπτική για την αναβάθμισή του λόγω των χρεών που έχουν συσσωρευτεί.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Μόλις προχθές, και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νεοεκλεγείσας κυβέρνησής του, ο Ραμφόζα δήλωσε με νόημα ότι “η Έσκομ είναι πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει” και υποσχέθηκε για τα επόμενα δύο χρόνια να τη χρηματοδοτήσει με $4.7 δισ.ενώ στο σχέδιο διάσωσής της περιλαμβάνει τη ριζική αναδιάρθρωση της δομής της εταιρείας, ένα σχέδιο φιλόδοξο το οποίο όμως οι διεθνείς οργανισμοί έχουν ήδη υποδεχθεί με πολύ μεγάλο σκεπτικισμό…