Η επιστροφή στην «κανονικότητα» μετατίθεται όλο και πιο βαθιά μέσα στο 2021
Σ. Γουίπλοζ

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» μετατίθεται όλο και πιο βαθιά μέσα στο 2021

Oι προηγούμενες προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, αυτές που έγιναν προτού εντοπιστούν οι μεταλλάξεις, είναι προφανές ότι σήμερα δεν ισχύουν. Η ταχύτητα με την οποία μεταλλάσσεται το νέο στέλεχος του ιού και το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί καθυστερούν, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να πηγαίνουν ξανά σε lockdown, μεταθέτουν την επιστροφή στην «κανονικότητα» για αργότερα μέσα στο έτος, τονίζει στο Liberal, o γνωστός γάλλος οικονομολόγος Σαρλ Γουίπλοζ.

Ειδικά για την Ελλάδα σημειώνει ότι η χρονική μετάθεση του τέλους της πανδημίας, είναι κακό νέο, αφού φέτος η χώρα έχει ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μία καλή τουριστική περίοδο. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει απόλυτα σωστή την πρόταση Μητσοτάκη για διαβατήρια εμβολιασμού. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο να τα προτείνει, όσοι αντιδρούν σε αυτή την ιδέα, όπως η κυβέρνηση εδώ στη Γαλλία, κάνουν λάθος, φοβούμενοι όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, οι φόβοι αυτοί θα εξανεμιστούν καθώς οι άνθρωποι θα εμβολιάζονται και ολοένα περισσότεροι θα ζητούν να εμβολιαστούν», σημειώνει ο Γουίπλοζ, τακτικός σύμβουλος της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο αντίκτυπος στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας εξαιτίας της μετάλλαξης του κορονοϊού και των καθυστερήσεων στη διανομή των εμβολίων; Θα λέγατε ότι η οικονομική ανάπτυξη του 2021 θα αποδειχθεί χαμηλότερη απ’ ότι αναμένατε πριν από μερικούς μήνες;

Κρίνοντας από αυτά που βλέπουμε στη Μ. Βρετανία, ο τρόπος με τον οποίο μεταλάσσεται το νέο στέλεχος του ιού γίνεται ταχύτερα από τους εμβολιασμούς και γι’ αυτό το λόγο πολλές χώρες πηγαίνουν ξανά σε lockdown. Το γεγονός αυτό μεταθέτει την επιστροφή στην «κανονικότητα» για αργότερα μέσα στο έτος. Είναι προφανές ότι οι προηγούμενες προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας, αλλά και ευρωπαικής οικονομίας, δηλαδή αυτές που έγιναν πριν εντοπιστούν οι μεταλλάξεις, σήμερα δεν ισχύουν. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αλλάζουν συνεχώς.

Ποιο είναι το αρνητικό σενάριο; Τι θα πρέπει να περιμένουμε δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας και ποιος είναι ο κίνδυνος για την ανάπτυξη των επόμενων ετών;

Η νέα φάση αναγκάζει τις περισσότερες κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα μέτρα στήριξης, αυξάνοντας περαιτέρω τα χρέη τους. Το χειρότερο σενάριο είναι τι θα συμβεί όταν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα ελλείμματα όταν θα τελειώσει η πανδημία. Όμως αυτό θα γίνει σε μία συγκυρία όπου θα πρέπει να στηρίξουμε την ανάκαμψη και πιθανώς να χρειαστεί να ξοδέψουμε περισσότερα απ’ ότι δαπανήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αλήθεια είναι ότι οι αβεβαιότητες και οι ασάφειες τριγύρω μας είναι πολλές. Το γεγονός ότι δεν ξέρουμε ακόμη τις επιπτώσεις από τις μεταλλάξεις του ιού, το τι θα γίνει με την πορεία των εμβολιασμών, κατά πόσο αυτοί θα είναι αποτελεσματικοί, όλα αυτά, μαζί με αρκετά άλλα συναφή θέματα, συνθέτουν ένα θολό τοπίο. Σε ένα περιβάλλον με τόσο μεγάλες αβεβαιότητες και αναπάντητα ερωτήματα, δεν είμαι σε θέση να κάνω προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την Ελλάδα; Ορισμένοι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο ελληνικός τουρισμός θα ανακάμψει σε σημαντικό βαθμό το ερχόμενο καλοκαίρι. Συμφωνείτε με αυτή την πρόβλεψη;

Η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μία καλή τουριστική περίοδο. Η χρονική μετάθεση του τέλους της πανδημίας είναι πραγματικά ένα πολύ κακό νέο για την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο να προτείνει τα «διαβατήρια εμβολιασμού». Όσοι αντιδρούν σε αυτή την ιδέα (όπως η κυβέρνηση εδώ στη Γαλλία) κάνουν λάθος, φοβούμενοι όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. Οι φόβοι αυτοί θα εξανεμιστούν καθώς οι άνθρωποι θα εμβολιάζονται και ολοένα περισσότεροι θα ζητούν να εμβολιαστούν. Παρεμπιπτόντως, το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι ζωτικής σημασίας για μία μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων (θέατρα, εστιατόρια, κλπ) σε κάθε χώρα.