Η Ελλάδα της ανάπτυξης και η Ελλάδα της κακομοιριάς

Η Ελλάδα της ανάπτυξης και η Ελλάδα της κακομοιριάς

Του Σάκη Μουμτζή

Παρακολούθησα την συνέντευξη που έδωσε ο Άδ.Γεωργιάδης στην ΕΡΤ3* χθες το απόγευμα. Στην ίδια εκπομπή ακούσθηκαν και οι απόψεις εκπροσώπων φορέων των τοπικών κοινωνιών.

Αυτά που υποστήριζαν επικεντρώνονταν στην προάσπιση των κατεστημένων συμφερόντων τους. Όχι, σε όλα. Να μην γίνει τίποτα.

Μοναδικό κριτήριο της άρνησης τους να μην ανοίξει το επιχειρηματικό παιχνίδι. Να μην μπουν και άλλοι επενδυτές στον χώρο τους και ανατρέψουν παγιωμένες ισορροπίες και καταστάσεις.

Οι άνθρωποι αυτοί εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες των μικροσυμφερόντων που δυναστεύουν την πατρίδα μας. Βρίσκονται παντού. Δεν θέλουν να χαλάσει η βολή τους και επικαλούνται άλλες φορές τις περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες τους, αλλές φορές τις τοπικές ιδιαιτερότητες, άλλες φορές απλώς προβάλλουν μια στείρα άρνηση.

Δεν θέλουν ή δεν μπορούν να δουν την Ελλάδα από ψηλά. Να δουν την μεγάλη εικόνα της εθνικής ανάπτυξης και του εθνικού μερίσματος του πλούτου.

Έτσι, επενδύσεις μεγάλης κλίμακος, όπως αυτή του Costa Navarino- που άλλαξαν την οικονομική και κοινωνική φυσιογνωμία ολόκληρης της περιοχής- για να υλοποιηθούν χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια και να απαιτηθούν 28.000 υπογραφές.

Να υπενθυμίσω δε πως η περίφημη επένδυση του Αφάντου στην Ρόδο εκκρεμεί από την εποχή της χούντας.

Αυτή η κυβέρνηση εκλέχτηκε για να ξεμπλοκάρει όλες αυτές τις επενδύσεις. Σε όλες τις προεκλογικές ομιλίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό τόνιζε στους πολίτες.

Συνεπώς, σήμερα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Και μέχρι στιγμής, αυτό κάνει.

Το ζητούμενο είναι και ο τελευταίος πολίτης να αντιληφθεί πως μόνον με την παραγωγή πλούτου μπορεί να βελτιωθούν τα εισοδήματα του. Το ζητούμενο είναι και ο τελευταίος πολίτης να αντιληφθεί, πως ο επενδυτής επενδύει για να κερδίσει.

Κανένας δεν επενδύει τα λεφτά του για να τα χάσει.

Και επειδή υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για την προσέλκυση των συσσωρευμένων κεφαλαίων, αν η πατρίδα μας δεν παρουσιάσει ένα φιλοεπενδυτικό πρόσωπο, τα κεφάλαια θα επενδυθούν σε άλλες χώρες, που είναι πιο φιλικές σε όλα τα επίπεδα, στις ξένες επενδύσεις.

Το κοινωνικό μέρισμα από το παραγόμενο πλούτο προκύπτει από την φορολογία του, από την δημιουργία θέσεων εργασίας με ό,τι αυτό σημαίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία και την αγορά και από το ευνοϊκό επενδυτικό προφίλ που αποκτά σταδιακά η πατρίδα μας.

Η μία επένδυση φέρνει την άλλη.

Στην Ελλάδα θα πάψει να κυριαρχεί η συντηρητική αντίληψη του κρατισμού, μόνον αν γίνει κατανοητό πως το κέρδος είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Μόνον αν γίνει κατανοητό πως ουδείς επενδύει για να χάσει.

Ο υπουργός στην χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ3 ανέδειξε όλη την φιλοσοφία που κατέχει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πλήρης σεβασμός του Συντάγματος και των δικαστικών αποφάσεων και απλοποίηση των διαδικασιών για μια επένδυση.

Εξέφρασε την άλλη Ελλάδα. Αυτή που θέλει να οικοδομήσει και όχι να γκρεμίσει, να δουλέψει και όχι να γκρινιάξει, να προσπαθήσει και όχι να απαιτεί. Μια Ελλάδα που αποφασίζει και δεν αναβάλλει.

Ίσως είναι ιστορική ευκαιρία, μετά την λαίλαπα της Αριστεράς, να ειπωθούν αυτές οι αλήθειες στους πολίτες, ώστε να ηγεμονεύσει η φιλελεύθερη ιδεολογία.

*Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 με τις συνεχείς ερωτήσεις της σε τίποτα δεν θύμιζε τα λιβανιστήρια-δημοσιογράφους του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι αλλάζει στην δημόσια τηλεόραση.