Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον χωρίς τους νέους της

Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον χωρίς τους νέους της

Tου Αιμιλιανού Κ. Ευαγγελινού*

Το δημογραφικό πρόβλημα και γενικότερα η κατάσταση της ελληνικής οικογένειας σήμερα, έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της EUROSTAT, της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη στην Ευρώπη, ο πληθυσμός στη χώρα μας ως το 2010 αυξανόταν.

Με το ξέσπασμα όμως της οικονομικής κρίσης από το 2011 και μετά βαίνει διαρκώς μειούμενος: το διάστημα 2011-2017 ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 355.000 άτομα, ενώ το διάστημα 2011-2016 οι θάνατοι ήταν 115.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τον ελληνικό πληθυσμό στο σύνολό του αν δεν αναστραφεί η δυσμενής εικόνα των αριθμών: Ως το 2050 ο  συνολικός πληθυσμός της χώρας αναμένεται να μειωθεί στα 8,9 εκατομμύρια, η μέση ηλικία αναμένεται να αυξηθεί κατά 9 χρόνια (από τα 43,4 έτη που είναι σήμερα στα 52,3 έτη) ενώ ο ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από τα 7 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε περίπου 4,5 εκατομμύρια.

Βγαίνει, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας τείνει να λάβει διαστάσεις εθνικού θέματος.

Όπως τονίζουν μάλιστα οι ειδικοί από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε πρόσφατη ενημέρωσή τους, δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ότι με την εισερχόμενη μετανάστευση θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα, όπως με επιπολαιότητα και υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος ισχυρίζονται μερικοί στην κυβέρνηση. Οι περισσότεροι  από τους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, δηλώνουν απρόθυμοι και αρνητικοί να ζήσουν στην Ελλάδα.

Η βασική αιτία του φαινομένου εδράζεται στην οικονομική κρίση. Εξαιτίας της, τα νέα ζευγάρια προβληματίζονται στην απόκτηση παιδιών  λόγω της δυσκολίας ανταπόκρισης στα πρόσθετα έξοδα. Παράλληλα η ανεργία προκάλεσε το λεγόμενο «brain drain», δηλαδή την  οικονομική μετανάστευση των νέων, κυρίως επιστημόνων, με αποτέλεσμα περίπου 400.000 άτομα να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό και όσο η οικονομική κατάσταση δε βελτιώνεται, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Ο κίνδυνος λοιπόν είναι οικονομικός και κυρίως εθνικός! Στο εσωτερικό της χώρας απειλούνται το ΑΕΠ με μείωση ενώ το ασφαλιστικό σύστημα και η παροχή των συντάξεων με κατάρρευση, γιατί η μικρή οικονομικά ενεργή βάση θα καλείται να συντηρήσει στο μέλλον υπέρμετρα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων απόμαχων της εργασίας. Αλλά πρωτίστως μια συρρικνωμένη πληθυσμιακά Ελλάδα σε μια εύφλεκτη γεωγραφικά περιοχή με επιθετικούς γείτονες θα πρέπει να επιβιώσει!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δυστυχώς φαίνεται να μην δίνει την απαιτούμενη προσοχή στις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις και να αρκείται στην υλοποίηση των μνημονίων αδιαφορώντας για τον ελληνικό πληθυσμό και την οικογένεια. Με τα φορολογικά της μέτρα όχι μόνο δεν στήριξε την ελληνική οικογένεια και τους πολυτέκνους, αλλά αντιθέτως, αυστηροποίησε τα κριτήρια για την παροχή επιδόματος  πολυτέκνων, δε στήριξε τις πολύτεκνες οικογένειες και μείωσε το αφορολόγητο που απολάμβαναν, ενώ σήμερα ακόμη και η απόκτηση ενός(!) παιδιού θεωρείται τεκμήριο!

Το δημογραφικό πρόβλημα απειλεί τη χώρα μας! Η ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας θα πρέπει να αποτελεί στρατηγική επιλογή για το μέλλον. Απαιτείται, λοιπόν, η λήψη μέτρων ευρύτερου φάσματος συνδυαστικού χαρακτήρα, αλληλοσυμπληρούμενων και στοχευμένων:

  • Άμεση βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ευκαιρίες για τους νέους μας ώστε να ζήσουν ή να επιστρέψουν στην πατρίδα μας.
  • Συνέργειες των κρατικών φορέων υγείας με φορείς της κοινωνίας των πολιτών για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας (πρόληψης και αντιμετώπισης). Αποδείχτηκε ότι το κράτος μόνο του δεν μπορεί να υποστηρίξει την ελληνική νησιωτικότητα. Η λύση είναι η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα (στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, παιδικοί σταθμοί και ολοήμερα σχολεία για όλα τα παιδιά, αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί, παροχή χαμηλότοκων δανείων) ώστε να ενθαρρυνθούν τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά.
  • Χάραξη μακράς πνοής εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, με συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Η Ελλάδα μας δεν νοείται χωρίς τους νέους της! Είναι υποχρέωση όλων μας να εργαστούμε για την ανασύνταξη της πατρίδας μας και την επένδυση στο μέλλον των παιδιών της!

* Ο Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός είναι καθηγητής Πληροφορικής και μέλος του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας