Η Δούρου και οι άποροι

Η Δούρου και οι άποροι

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Μαθαίνω ότι ο Πατούλης στην περιφέρεια Αττικής τραβάει τα μαλλιά του διότι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ για τους απόρους, κινδυνεύει να χαθεί από μέρα σε μέρα. Οι υπηρεσίες που ελέγχουν το πρόγραμμα έχουν θέσει την Περιφέρεια Αττικής υπό επιτήρηση και αν δεν γίνει κάτι πάρα πολύ γρήγορα, το επόμενο βήμα είναι η απένταξή της από το πρόγραμμα και η μεταφορά των χρημάτων αυτών σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου προσέχουν περισσότερο τους άπορους πολίτες τους.

Η κ. Δούρου τα έκανε σαλάτα. Το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους) έδωσε στην Ελλάδα 300 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τροφίμων σε απόρους. Τεράστιο πρόγραμμα. Το ποσό κατανεμήθηκε από το υπουργείο εργασίας σε όλες τις περιφέρειες, ανάλογα με τον πληθυσμό τους και τις καταγεγραμμένες ανάγκες τους. Οι υπηρεσίες κάθε περιφέρειας παίρνουν χρήματα, αγοράζουν τρόφιμα με πολύ αυστηρές προδιαγραφές (φρέσκο κρέας α' ποιότητας, φρέσκα λαχανικά, προϊόντα ΠΟΠ, τυρί, λάδι, ζυμαρικά, κλπ), τα οποία μοιράζονται μια φορά τον μήνα σε όλους τους δικαιούχους του επιδόματος αλληλεγγύης, δηλαδή στους φτωχότερους των πολιτών μας. Η αξία ενός μηνιαίου δέματος προσεγγίζει τα 100 ευρώ (με τιμές χονδρικής αφού οι αγορές γίνονται μαζικά), ανάλογα με τα μέλη κάθε οικογένειας.

Είναι μηχανισμός ανεξάρτητος από τα κοινωνικά παντοπωλεία ή τα συσσίτια δήμων και ενοριών, τον οποίον οργανώνουν οι ίδιες οι περιφέρειες. Η περιφέρεια Αττικής είχε στο μερίδιο της κάπου 22 εκατομμύρια ευρώ. Μεταφράστε το ποσό σε τρόφιμα και υπολογίστε πόσες άπορες οικογένειες του λεκανοπεδίου θα γέμιζαν το (άδειο) ψυγείο τους και για πόσους μήνες. Ένα από τα πρώτα θέματα λοιπόν που άκουσε ο κ. Πατούλης από τις υπηρεσίες του μόλις ανέλαβε, ήταν ότι η περιφέρεια του έχει τεθεί υπό επιτήρηση από τους Ευρωπαίους διότι δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα για την υλοποίηση του προγράμματος και την απορρόφηση των χρημάτων.

Και τρέχει τώρα ο περιφερειάρχης μπας και προλάβει να μπλοκάρει τα λεφτά πριν πετάξουν για καμιά Ισπανία ή Ιρλανδία, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο αφού οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες δεν παίζουν, ούτε καταλαβαίνουν από αλλαγές ηγεσιών. Αυτές βλέπουν ημερομηνίες και την (αν)αποτελεσματική ελληνική διοίκηση. Αν όμως απενταχθεί η περιφέρεια θα πρόκειται για γενικότερη καταστροφή, διότι μπαίνει σε black list και στην συνέχεια δεν πρόκειται να την ξαναβάλουν σε άλλο κοινωνικό πρόγραμμα.

Και γιατί δεν το 'κανε η Δούρου, θα αναρωτηθείτε. Έτοιμο χρήμα ήταν, προς όφελος της θα καταγραφόταν. Οι άποροι δεν ξέρουν κανένα ΤΕΒΑ, ξέρουν από ποιον παίρνουν την σακούλα. Την ίδια απορία έχω κι εγώ. Εκτός κι αν είχε κάποια κρυφή ιδεοληψία που δεν μπορώ να φανταστώ, τότε το μόνο που μένει είναι η αδιαφορία ή η πλήρης ανικανότητα. Την αδιαφορία δεν την συλλαμβάνω (εδώ έκαναν άλλα κι άλλα για λίγες ψήφους), καταλήγω στην διαχειριστική ανικανότητα. Υποθέτω επίσης ότι η Ρένα θα επικαλεστεί αδιαφορία ή σαμποτάζ των υπηρεσιών της.

Αυτό που επίσης δεν καταλαβαίνω, είναι η αποστασιοποίηση της κ. Θεανώς Φωτίου ως προϊστάμενης υπουργού. Δικό της πρόγραμμα ήταν, δεν πίεσε την φιλενάδα της περιφερειάρχη να το υλοποιήσει; Οι υπηρεσίες της κ. Φωτίου έβαλαν την Δούρου σε επιτήρηση, εξουσιοδοτημένες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Εκτός κι αν η Δούρου δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της και υπουργικές παρατηρήσεις. Υπάρχει όμως κι άλλος ένας λόγος που καταλήγω στην διαχειριστική ανεπάρκεια και στην ανικανότητα διοίκησης. Το υπουργείο Εργασίας σήμερα δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για την κατά τόπους υλοποίηση του ΤΕΒΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να εκτεθεί η χώρα στις Βρυξέλλες.

Το μόνο που λένε είναι ότι τις 13 περιφέρειες της χώρας, οι 10 έχουν υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα απορροφώντας το σύνολο των χρημάτων. Σε τρεις περιφέρειες «έχουν διαπιστωθεί προβλήματα και καθυστερήσεις που επιλύονται σιγά-σιγά». Ποιες είναι αυτές οι τρεις; Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων νήσων. Ναι, καλά το καταλάβατε. Είναι οι τρεις περιφέρειες στις οποίες ο Σύριζα είχε εκλέξει περιφερειάρχη στις εκλογές του 2012. Μόνο αυτές έχουν «προβλήματα», όλοι οι υπόλοιποι Δεξιοπασόκοι περιφερειάρχες τα έλυσαν και αξιοποίησαν τα λεφτά. Η αριστερά των φτωχών και των απόρων…