Η δική τους διαπλοκή...

Του Γιάννη Παντελάκη

Αν κάποιος επιχειρήσει να ενημερωθεί από τα τηλεοπτικά κανάλια, θα διαπιστώσει μια εντυπωσιακή αλλαγή. Αρκετά από αυτά, είναι φιλικά προς την κυβέρνηση, έχουν περιορίσει αισθητά την κριτική τους και προβάλλουν με θετικό τρόπο όσα πρωθυπουργός και υπουργοί κάνουν. Οι εποχές εκείνες που η μεγάλη πλειονότητα από αυτά ήταν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί παρελθόν. Το ίδιο σκηνικό, παρατηρεί κάποιος σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων ή ενημερωτικές ιστοσελίδες. Τι συνέβη σε δυο μόλις χρόνια και άλλαξε το τοπίο στο χώρο της ενημέρωσης;

Αυτό που σίγουρα δεν άλλαξε, είναι να μπει μια στοιχειώδης τάξη στο αντικειμενικά άναρχο τηλεοπτικό τοπίο. Η κυβέρνηση συμπληρώνει τρία χρόνια στην εξουσία και όλα κυλάνε όπως παλιά. Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς νόμιμες άδειες -και το δημόσιο να μην εισπράττει έσοδα- η μη εφαρμογή των νόμων που αφορούν σε κανόνες λειτουργίας, τήρησης δεοντολογίας κ.ο.κ. συνεχίζεται και παράλληλα Μέσα αλλάζουν χέρια αφήνοντας εργαζόμενους απροστάτευτους και ερωτηματικά για την προέλευση των χρημάτων των αγοραστών αναπάντητα. Πιο χαρακτηριστική πρόσφατη περίπτωση, η αλλαγή ιδιοκτησίας του «Έψιλον», κανένας δεν ρώτησε πως και με ποιο τρόπο συνέβη αυτό, ποιο ήταν το πραγματικό αντάλλαγμα, ποια ήταν προέλευση των χρημάτων, πως πουλιέται ακόμα ενα κανάλι που δεν είχε άδεια λειτουργίας.

Υποτίθεται, ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, θα έχει ολοκληρωθεί ο περίφημος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, χρειάστηκαν τρία χρόνια γι αυτό, η κυβερνητική βούληση να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο αποτελεί την βασική αιτία της τρίχρονης καθυστέρησης. Ενδεχομένως, η αναμονή πολλών καναλαρχών ή υποψήφιων επίδοξων καναλαρχών να κερδίσουν μια άδεια ν αποτελεί και μια από τις αιτίες της φιλικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισης λειτουργούντων σταθμών. Όπως και να χει, παλιοί παίκτες στον χώρο των ΜΜΕ αποχώρησαν (π.χ.Μπόμπολας, Ψυχάρης) αφήνοντας ωστόσο τεράστια χρέη στις Τράπεζες τα οποία θα πληρώσουμε οι φορολογούμενοι. Και αυτά, συνέβησαν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σίγουρα η πραγματοποίηση του διαγωνισμού υπό την εποπτεία του Συνταγματικά κατοχυρωμένου οργάνου γι αυτό-του ΕΣΡ- αποτελεί μια καλή εξέλιξη και απέχει πολύ από την αρχική προσπάθεια της κυβέρνησης να ορίσει αυτή τους όρους του διαγωνισμού. Παραμένει ζητούμενο αν και η παρεχόμενη ενημέρωση θα συνεχίσει να έχει τα χαρακτηριστικά που είχε και για την οποία κανένας δεν είχε σοβαρούς λόγους να την θεωρεί αξιόπιστη ή ποιοτική. Ενδιάμεσα πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε αναγάγει την στοχοποίηση των ΜΜΕ στο απόλυτο κακό, απολαμβάνει τη στήριξη αρκετών από αυτά τα Μέσα.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει πολλές επιτυχίες για να καυχιέται στη τρίχρονη πορεία της-ιδιαίτερα στην οικονομία, την κοινωνία, τον εκσυχρονισμό των θεσμών, την απεμπλοκή από εξωθεσμικούς παράγοντες-έχει όμως στον συγκεκριμένο τομέα. Τα κανάλια ιδιαίτερα που άλλοτε την βομβάρδιζαν με πολλές και ισχυρές δόσεις κριτικής, δεν το κάνουν πια. Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί θέλει πολλούς παλιούς και ιδιαίτερα νέους παίκτες να βρίσκονται στο πλευρό της. Η δική της διαπλοκή, είναι παρούσα.

Παρόλα αυτά, δεν θα έπρεπε να εφησυχάζει γι αυτό. Η πραγματικότητα έχει δείξει, πως η αναξιοπιστία ιδιαίτερα των τηλεοπτικών σταθμών είναι μεγάλη και ο βαθμός επιρροής τους αντίστοιχα, μικρός. Ακόμα και αν υποθετικά στην προεκλογική περίοδο, έχουμε μια εικόνα απόλυτα αντίστροφη από εκείνη του 2015 και όλα τα κανάλια θα στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει ν'' ανατρέψει την κακή γι αυτόν εικόνα που έχει η πλειονότητα της κοινωνίας...