Η διαστημική βιομηχανία Made in Greece, πυρήνας της αμυντικής

Η διαστημική βιομηχανία Made in Greece, πυρήνας της αμυντικής

Πυρήνα για την ανάπτυξη της διαστημικής αλλά και της νέας αμυντικής βιομηχανίας θα αποτελέσει το δυναμικό οικοσύστημα ελληνικών εταιρειών με βιομηχανικό αντικείμενο το διάστημα, αναφέρει στο liberal.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών.

Ο Θανάσης Πότσης είναι αισιόδοξος και δεν το κρύβει: «Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς μηχανικούς και ένα δυναμικό οικοσύστημα εταιρειών με βιομηχανικό αντικείμενο το διάστημα. Αυτές οι εταιρείες θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την οικοδόμηση της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας αλλά και της νέας αμυντικής βιομηχανίας», υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ, σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 45 μικρομεσαίες εταιρείες, με κύκλο εργασιών 180 εκατομμύρια ευρώ και 2.500 εργαζόμενους. Παράλληλα τονίζει ότι το διάστημα γίνεται προσβάσιμο σε εταιρείες, σαν μέσο για να ενισχύσουν την εμπορικότητά τους, μια επανάσταση από την οποία η Ελλάδα δεν πρέπει να απουσιάζει.

Συνέντευξη στον Γιάννη Παλιούρη

- Υπάρχει διαστημική τεχνολογία «Made in Greece»;

- Η Ελλάδα έχει σημαντική ιστορία συμμετοχής σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας το διάστημα. Η μεγάλη στροφή έγινε το 2005 με τη συμμετοχή της χώρας στον ESA, τον Eυρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Η συμμετοχή στον ESA προϋποθέτει την καταβολή χρημάτων από κάθε χώρας, τα οποία ωστόσο πρέπει να επιστρέφονται με τη μορφή βιομηχανικού έργου. Για να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα δημιουργήσαμε την ΕΒΙΔΙΤΕ, αρχικά με οκτώ εταιρείες το 2005. Τα χρόνια που ακολούθησαν κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε το trademark “Space Technology made in Greece”. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο από το 2015 να απορροφούμε το 110% των χρημάτων που δίνει η χώρα μας στον ESA. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 45 μικρομεσαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της διαστημικής τεχνολογίας, με κύκλο εργασιών 180 εκατομμύρια ευρώ και 2.500 εργαζόμενους.

- Η κρίση επηρέασε την ελληνική διαστημική βιομηχανία, με δεδομένο ότι υπήρξε μια γενικότερη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό;

- Το σημαντικό είναι ότι κατορθώσαμε να διατηρήσουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 8% κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρά το γεγονός ότι πολλοί μηχανικοί έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρόκειται για εξαιρετικούς επιστήμονες που επέλεξαν να εργαστούν σε εταιρείες του εξωτερικού, κάτι που έχει και θετικά αφού είδαν πως λειτουργεί η διεθνής διαστημική αγορά και μπορούν να επιστρέψουν πίσω, καλύτερα «εκπαιδευμένοι».

- Για να επιστρέψουν πίσω πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις…

- Ήδη χτίζουμε το πλάνο για την επιστροφή τους και μάλιστα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

- Η ελληνική πολιτεία έχει σχέδιο για να βοηθήσει τη διαστημική βιομηχανία; Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες;

- Οι ελληνικές κυβερνήσεις όταν τους εξηγούμε τί κάνουμε το κατανοούν. Η παρούσα κυβέρνηση έκανε κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό: τριπλασίασε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ESA. Για την ελληνική διαστημική βιομηχανία αυτό είναι ευκαιρία και πρόκληση. Η κυβέρνηση σου λέει «εγώ σε εμπιστεύομαι, δείξε μου ότι μπορείς να απορροφήσεις τα νέα κονδύλια». Αυτό για εμάς σημαίνει επένδυση σε προϊόντα, υπηρεσίες και συνεργασίες που ανοίγουν τον δρόμο σε άλλες αγορές. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αγορά η οποία «τρέχει» με 300 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Μόνο στην Ευρώπη επενδύονται 70 δις ετησίως στην αγορά του διαστήματος.

- Σε άλλες χώρες υπάρχει ώσμωση της διαστημικής με την αμυντική βιομηχανία. Στην Ελλάδα;

-  Θα τολμήσω να πω ότι η υποδομή που έχουμε δημιουργήσει στο κομμάτι του διαστήματος, με τους μηχανικούς, την εμπειρία και την τεχνολογία που διαθέτουμε, μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της νέας αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς μηχανικούς και ένα δυναμικό οικοσύστημα εταιρειών με βιομηχανικό αντικείμενο το διάστημα. Από τη διαστημική βιομηχανία μπορεί να προέλθει το νέο «αίμα», η τεχνολογία και η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά πλάνα που λείπουν από την αμυντική βιομηχανία. Έτσι, θα δημιουργηθεί οικονομία κλίμακος και ένταση τεχνολογίας εκεί που δεν υπάρχει. Με το κατάλληλο πρόγραμμα η διαστημική βιομηχανία μπορεί να σου δώσει γρήγορα αποτελέσματα στην αμυντική βιομηχανία. 

- Για να το εξειδικεύσουμε, τι φτιάχνει η ελληνική βιομηχανία που μπαίνει σε τροχιά;

-  Η Ελλάδα έχει σημαντική συμμετοχή στο hardware, στο υλικό κατασκευής δορυφόρων. Κατασκευάζουμε υποσυστήματα βάσης των δορυφόρων, τ οποίο απαιτεί ελαφρά και άκρως ανθεκτικά υλικά. Στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιούνται τέσσερις εξαιρετικές εταιρείες. Επίσης, κατασκευάζουμε τις λεγόμενες «deploable stractures», μικρές συσκευές οι οποίες όταν τίθενται σε τροχιά ανοίγουν και μετατρέπονται σε μεγάλες δομές, για παράδειγμα κεραίες έως 60 μέτρα. Φτιάχνουμε αισθητήρες που μετρούν συγκεκριμένες παραμέτρους κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης και λειτουργίας δορυφόρων (πίεση, θερμοκρασία, επιτάχυνση, ροή ανέμου κ.λπ.).

Σε επίπεδο λογισμικού, ελληνικές εταιρείες δημιουργούν on board λύσεις, δηλαδή λογισμικό που ελέγχει τις λειτουργίες του δορυφόρου κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής καθώς και software για την προσομοίωση πτήσης δορυφόρων.

Αυτή τη στιγμή «τρέχει» ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την κατασκευή προωθητών, που χρησιμοποιούνται είτε για τη διατήρηση της τροχιάς των μικροδορυφόρων ή για την πραγματοποίηση ελιγμών. Πρόκειται για τομέα εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας.
Πλέον μπαίνουμε δυναμικά και σε ένα ακόμα πεδίο, την ανάπτυξη συστημάτων λέιζερ που θα αντικαταστήσουν τις καλωδιώσεις στους δορυφόρους. Πρόκειται για το λεγόμενο «communication by light», όπου η πληροφορία μεταφέρεται μέσω λέιζερ, αντί μέσω καλωδίων.

- Πέρα από το κομμάτι των δορυφόρων, υπάρχει ελληνική εμπλοκή σε τομείς όπως η κατασκευή ρομποτικών οχημάτων για αποστολές σε άλλους πλανήτες;

- Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά το καλύτερο σχέδιο εδαφιαίου τροχού για εξωπλανητικά ρομποτικά οχήματα είναι ελληνικό. Πρόκειται για σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί σε αποστολές διαστημικής εξερεύνησης στο μέλλον. Βρισκόμαστε σε επαφή με την ESA για το πρόγραμμα αυτό.  

- Η εικόνα που σχηματίζω είναι ότι δυνητικά η διαστημική βιομηχανία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος για την οικονομία.

- Μεγάλες εταιρείες βρίσκονται ή είναι καθ’ οδόν για να επενδύουν στην Ελλάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Thales δήλωσε ότι εταιρεία του εξετάζει τη δημιουργία ενός spacehub στη χώρα μας.  Η γερμανική ΟΗΒ, μια εταιρεία με κύκλο εργασιών πολλών δις στο διάστημα, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, η κορυφαία εταιρεία της Ιταλίας στον τομές των συστημάτων προώθησης δορυφόρων και πυραυλικών συστημάτων (SITAEL) βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα έχοντας ανοίξει κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στην Βέροια, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από εταιρείες των ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς οι μεγάλες επενδύσεις στο διάστημα λαμβάνουν χώρα στην Αμερική, όπου πλέον η διαστημική αγορά φεύγει από το πεδίο των κυβερνητικών υπηρεσιών και οδεύει στο πεδίο του ιδιωτικού επιχειρείν. Το διάστημα γίνεται προσβάσιμο σε εταιρείες, σαν μέσο για να ενισχύσουν την εμπορικότητά τους. Πρόκειται για επανάσταση από την οποία η Ελλάδα δεν πρέπει να απουσιάζει.