Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί

Η ΝΔ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για τη χώρα. Όποτε χρειάστηκε, όποτε οι περιστάσεις το απαίτησαν, «έπεσαν κορμιά». Στην κυριολεξία. Κάτι που δυστυχώς δεν μπορεί να ισχυριστεί η αριστερά για τον εαυτό της. Ότι αποτέλεσε, δηλαδή, πυλώνα σταθερότητας. Ο ιστορικός ρόλος της Κεντροδεξιάς είναι συγκεκριμένος και δεδομένος. Ας μην ανησυχούν! Δεν πέφτει η κυβέρνηση, ούτε διαλύεται η ΝΔ. Θα χρειαστεί να βάλουν για κάποιο καιρό ακόμη τα υπουργικά τους κουστούμια στη ναφθαλίνη.

Είναι απολύτως κατανοητό για ποιον λόγο θα ήθελαν κάποιοι να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Είναι κάτι θεμιτό, στα πλαίσια πάντα του πολιτικού παιγνιδιού. Αν δεν υπήρχαν φιλοδοξίες και διεργασίες, δεν θα υπήρχε πολιτική. Το κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να ζητά πρόωρες εκλογές όποτε το θελήσει και το κάθε στέλεχος να ονειρεύεται το βράδυ ότι περνάει τις πόρτες του υπουργείου δαφνοστεφανωμένο. Αλίμονο, αν είχαμε την απαίτηση από τα κόμματα να απαιτούν εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια και μόνο ή από τους ανθρώπους να πάψουν να ονειρεύονται.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι πολιτικοί δεν ελέγχονται για τις δράσεις τους. Κι αυτός που τους ελέγχει στο τέλος είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Αυτός κρίνει. Κι αυτός αποφασίζει για την τύχη του. Θα πει κάποιος ότι η κεντροδεξιά, όπως και το ΠΑΣΟΚ, έκαναν τα πάντα για να σώσουν την παρτίδα το 2012 (με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και όχι τη διακυβέρνηση Σαμαρά σκέτο) και στη συνέχεια έχασε τις εκλογές. Ναι, αλλά βαθιά μέσα στο συλλογικό ασυνείδητο αυτού του λαού έχουν γίνει οι σχετικές εγγραφές. Ότι ήμασταν δηλαδή τυχεροί που το 2012 βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ομοίως έχει καταγραφεί και το γεγονός ότι ήμασταν και πάλι τυχεροί που το 2015 απέτυχαν οι πειραματισμοί των Τσίπρα - Βαρουφάκη.

Τι θα πει, άραγε, ο ελληνικός λαός για τα όσα διαδραματίζονται σήμερα; Ότι ξέσπασε στην Ελλάδα μια κρίση εν μέσω μιας διεθνούς καταιγίδας που απειλεί τα εθνικά μας συμφέροντα; Ποια είναι η μεγάλη εικόνα που θα κριθεί;

Υπάρχει, λένε, θέμα δημοκρατίας! Συμφωνούμε! Χρόνια τώρα. Να βρούμε, λοιπόν, πού πάσχουμε για να κλείσουμε τους… αρμούς. Να μην μπάζει νερά το σύστημα. Αυτό θα ήταν το ζητούμενο για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε. Αλλά δεν είδαμε στο μεταξύ κάποιον απ’ όσους σήμερα κόπτονται για τη δημοκρατία να διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τους … αρμούς της εξουσίας! Το θέμα είναι η τιμωρία των επίορκων (αν και εφόσον υπάρχει όντως θέμα) ή η δημιουργία ενός … παρακράτους. Η θωράκιση της δημοκρατίας ή η εκτροπή;

Υπάρχει πράγματι θέμα δημοκρατίας. Όπως υπήρχε και το 2015. Όπως υπήρχε και σε άλλες κρίσιμες περιόδους για τη χώρα. Από τη μία βρίσκονται δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα χρειάζεται να κυβερνηθεί και από την άλλη δυνάμεις που λειτουργούν με μία τάση διαλυτική, η οποία και ξεφεύγει πλέον από τα συνήθη όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε αυτή, λοιπόν, τη φάση η ΝΔ καλείται να παίξει τον σταθεροποιητικό ρόλο που πάντοτε έπαιζε. Και είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει τον τρόπο για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Για άλλη μια φορά.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]