Χρ. Δήμας: Πρώτο βήμα για να γίνει η Ελλάδα παραγωγός και εξαγωγέας rapid tests

Χρ. Δήμας: Πρώτο βήμα για να γίνει η Ελλάδα παραγωγός και εξαγωγέας rapid tests

Στην αναζήτηση της εταιρείας, ελληνικής ή ξένης που θα έχει την οικονομική δυνατότητα μαζικής παραγωγής του πρώτου ελληνικού rapid test βρίσκεται η κυβέρνηση.

Το «πατεντάρισμα» ήταν το πρώτο βήμα και τώρα στόχος είναι η παραγωγή του και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, ακόμη και στην Ελλάδα εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, όπως εξηγεί στο liberal.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας για το ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου που ανακοινώθηκε χθες.

Σε πρώτο επίπεδο, η ανακάλυψη δίνει προστιθέμενη αξία στα ερευνητικά κέντρα της χώρας που συνέβαλαν στην προσπάθεια. Σε δεύτερο επίπεδο, ακόμη και αν δεν καταστεί δυνατό το τεστ να παραχθεί εδώ, όπως λέει ο κ. Δήμας, ο στόχος θα είναι να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από την χρήση της πατέντας που έχουμε κατοχυρώσει.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Τι σημαίνει στην πράξη το πρώτο ελληνικό rapid test που ανακοινώσατε χθες;

Από πολύ νωρίς, δηλαδή από τις 15 Απριλίου ανακοινώσαμε την έναρξη του προγράμματος «Εμβληματική Δράση» για την επιδημιολογική μελέτη του κορονοϊού στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Στόχος μας εξαρχής ήταν η παραγωγή ενός ελληνικού τεστ που θα μπορούσε μέσα σε λίγα λεπτά, με αξιοπιστία, να πληροφορεί τους εξεταζόμενους και τις αρχές αν κάποιος ή κάποια είναι φορέας ή όχι.

Συνεργάστηκαν για την παραγωγή του τεστ δέκα φορείς, τέσσερα πανεπιστήμια και δέκα ερευνητικά κέντρα, γι' αυτό και ονομάζεται «εμβληματική δράση» με επικεφαλής τον κ. Γοργούλη. Είναι μια προσπάθεια με παγκόσμιο αντίκτυπο σε μια συγκυρία όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μαζική παραγωγή τέτοιων τεστ και αποδεικνύει ότι οι Έλληνες επιστήμονες κατάφεραν να παράξουν ένα ποιοτικό προϊόν μέσα σε μόλις επτά μήνες.

- Ποια εταιρεία θα το παράξει, που και σε τι ποσότητες;

Αυτό ακριβώς αναζητούμε τώρα. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μόλις κατοχυρώθηκε και αυτό που αναζητούμε τώρα είναι ποια εταιρεία θα μπορούσε να κάνει την μαζική παραγωγή του ελληνικού rapid test. Λίγες εταιρείες στον κόσμο έχουν αυτή την δυνατότητα. Στην πραγματικότητα, αφού έχουμε «πατεντάρει» το τεστ, αυτό που ψάχνουμε είναι εταιρείες που να έχουν την οικονομική δυνατότητα για μαζική παραγωγή.

- Θα μπορούσε η παραγωγή να γίνει στην Ελλάδα;

Ευχής έργον θα ήταν να συμβεί αυτό. Εξαρτάται, θα πρέπει να βρεθεί εταιρεία που να έχει την δυνατότητα να το κάνει. Η εύρεση της κατάλληλης εταιρείας μας δίνει και την απάντηση στο ερώτημα πόσα rapid tests θα παραχθούν. Σε αυτήν ακριβώς την φάση είμαστε τώρα: Στην αναζήτηση της εταιρείας. Προφανώς και θα θέλαμε να είναι ελληνική, το ζήτημα είναι αν έχει την δυνατότητα να αναλάβει την παραγωγή, καθώς επίσης σε τι έκταση και σε ποιό χρονοδιάγραμμα.

- Έχουμε στόχο ως προς το χρονοδιάγραμμα;

Εμείς κινούμε τις διαδικασίες προκειμένου να πετύχουμε τα παραπάνω όσο το δυνατό πιο γρήγορα, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε και για χρονοδιαγράμματα. Όπως αντιλαμβάνεσθε, εμείς ανακοινώσαμε χθες ότι πλέον υπάρχει η τεχνογνωσία και η υπόθεση είναι σε εργαστηριακό επίπεδο. Αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να κυκλοφορήσει σε μαζική παραγωγή.

- Είπατε ότι μεσολάβησαν επτά μήνες από την έναρξη του προγράμματος μέχρι το αποτέλεσμα που ανακοινώσατε χθες. Ένα σχετικά σύντομο διάστημα. Έχουμε να περιμένουμε και άλλες ερευνητικές πρωτοβουλίες στον χώρο της υγείας;

Σκεφτείτε ότι ανακοινώσαμε στα μέσα Απριλίου την συγκεκριμένη δράση και επτά μήνες μετά, έχουμε αποτελέσματα από τα κονδύλια που επένδυσε η ελληνική πολιτεία στην έρευνα. Έχω πολύ μεγάλη πίστη στους Έλληνες επιστήμονες και δεν μιλώ για όσους δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Βλέπουμε πολλούς εντός της χώρας να έχουν την δυνατότητα παραγωγής εξαιρετικά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε αυτές τις δυνάμεις με ακόμη περισσότερα κίνητρα μέσα από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.

Στο ερώτημά σας τώρα, ως προς το αν αναμένουμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, πολύ σημαντικό είναι το δεύτερο σκέλος της «Εμβληματικής Δράσης». Τόσην ώρα μιλάμε για το πρώτο σκέλος, δηλαδή την εκτεταμένη εξέταση ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων. Αυτό ανακοινώσαμε χθες. Το δεύτερο σκέλος της δράσης αφορά την αλληλούχιση ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, προκειμένου να δούμε πως αντέδρασαν όσοι ασθένησαν από τον κορονοϊό. Ένα επιστημονικό project που επίσης προχωρά και μέσω αυτού θα μπορούμε να κάνουμε και χρήσιμες συγκρίσεις με στοιχεία από άλλες χώρες.

Πέραν τώρα των παραπάνω, ευκαιρίες για περαιτέρω έρευνα θα δώσει και η δημιουργία της πρώτης «Πολιτείας Καινοτομίας» στην Ελλάδα. Μέσα στον Δεκέμβριο κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος δημοπράτησης για το συγκεκριμένο έργο, ένας χώρος καινοτομίας, όπου θα συστεγάζονται τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις και τεχνοβλαστοί (spin-off εταιρείες), με στόχο τις συνέργειες για καινοτόμα προϊόντα. Ενα project, ικανό να βάλει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη της καινοτομίας με στόχο να κρατήσουμε κάποιους από τους Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες εντός χώρας, να επαναπατρίσουμε κάποιους που έφυγαν, καθώς και να προσελκύσουμε ταλαντούχους από το εξωτερικό.

- Σε επίπεδο προστιθέμενης αξίας τι αναμένεται να φέρει στην χώρα το πρώτο ελληνικό rapid test;

Ενδεχόμενη παρασκευή του στην Ελλάδα, το οποίο μένει να φανεί, όπως σας είπα. Αλλά από εκεί και πέρα, ακόμη και αν παρασκευασθεί στο εξωτερικό, είναι σημαντικό από πλευράς προστιθέμενης αξίας ότι όλη η επιστημονική δουλειά, η ανάλυση, τα αποτελέσματα, έχει διεξαχθεί εδώ. Η προστιθέμενη αξία είναι καταρχήν η επιπλέον αναγνώριση των ερευνητικών κέντρων της χώρας.

Τώρα αν καταφέρουμε να το παράξουμε εδώ, προφανώς και ένας στόχος θα ήταν να το εξάγουμε. Αν πάλι δεν καταστεί δυνατό να παραχθεί εδώ, ο στόχος θα ήταν να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από την χρήση της πατέντας που έχουμε κατοχυρώσει.

* O Χρίστος Δήμας είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

AP Photo/Matthias Schrader