Το χώμα που θα θρέψει δισεκατομμύρια ανθρώπους

Το χώμα που θα θρέψει δισεκατομμύρια ανθρώπους

Μηχανές που διανύουν αποστάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ηλεκτρονικά κυκλώματα ικανά να εκτελέσουν δισεκατομμύρια πράξεις σε χρόνο μικρότερο από αυτόν που ανοιγοκλείνουν τα ανθρώπινα βλέφαρα. Εκτυπωτές που μπορούν να δημιουργήσουν από το πουθενά μια ανθρώπινη καρδιά. Αυτό είναι η επόμενη ημέρα της τεχνολογικής επανάστασης που θα επανακαθορίσει τη πορεία της ανθρώπινης ιστορίας; Ναι, και αυτό. Αλλά όχι μόνο. Η επιστήμη και η υλοποίηση της στο τεχνολογικό πεδίο υπόσχεται πολλές περισσότερες, χειροπιαστές εφαρμογές, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Και θα τους βοηθήσουν να θρέψουν τα παιδιά τους και να μεγαλώσουν τις επόμενες γενιές απαλλαγμένες από την απειλή της πείνας.

Eρευνητές ανέπτυξαν έναν τρόπο παραγωγής νερού από καθαρό αέρα, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε μια μέρα να καταστήσει δυνατή τη γεωργία σε μερικά από τα πιο άνυδρα τοπία της γης.

Η εφεύρεση περιστρέφεται γύρω από τις υπερ-απορροφητικές ουσίες (SMAGs) που κατασκευάζονται με βάση ένα συστατικό που ονομάζεται υγροσκοπικό πολυμερές. Ένα τζελ που απορροφά με ακόρεστη όρεξη υδρατμούς που αιωρούνται στον ατμοσφαιρικό αέρα και τους μετατρέπει σε νερό για φυτά. Εάν αναμιχθούν σε ξηρά, αμμώδη εδάφη, αυτά τα εξωτικά πηκτώματα αυξάνουν τη διαθεσιμότητα νερού για μεγάλα χρονικά διαστήματα και επιτρέπουν στα φυτά να ευδοκιμήσουν ακόμα και στα πιο αφιλόξενα εδάφη.

Οι SMAG είναι στην πραγματικότητα προϊόν πολυετούς εργασίας. Αλλά είναι η πρώτη φορά που έχουν δοκιμάζονται σε πραγματική άγονα εδάφη.

H σχετική έρευνα από μηχανικούς του The University of Texas at Austin δημοσιεύτηκε στο ACS Materials Letters. Και η σύλληψη ήταν εξαιρετικά απλή. Σε ξηρά περιβάλλοντα ο ψυχρός αέρας τη νύχτα αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας του περιβάλλοντος. Και αυτός ο πολύτιμος υδατικός πόρος, εάν αιχμαλωτιστεί, θα μπορούσε να αποθηκευτεί στο έδαφος. Βασικά, οι ερευνητές έδειξαν μετά από ένα μήνα πειραμάτων, ότι το εμπλουτισμένο με πήκτωμα έδαφος είχε διατηρήσει το 40% της αρχικής του περιεκτικότητας σε νερό, ενώ το κανονικό αμμώδες έδαφος έμεινε με μόλις 20%.

Συγκεκριμένα, κάθε γραμμάριο εδάφους μπορεί να εγκλωβίσει 3-4 γραμμάρια νερού. Ανάλογα με τις καλλιέργειες, περίπου 0,1 έως 1 κιλό εδάφους μπορεί να παρέχει αρκετό νερό για να ποτίζει ένα τετραγωνικό μέτρο καλλιεργήσιμης γης.

Οι τεχνολογίες του 21ου αιώνα έχουν τη δυνατότητα να λύσουν προβλήματα τόσο παλιά όσο η ίδια η γεωργία. Μεταβαίνοντας σε ένα τεχνολογικό γεωργικό σύστημα μπορούμε να καταστήσουμε την παραγωγή φυτικών προϊόντων πιο αποτελεσματική και βιώσιμη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΗΕ θέτει στις βασικές προτεραιότητές του θέτει το αγροδιατροφικό ζήτηµα, καθώς εντείνεται η αστικοποίηση. Οι εκτιµήσεις αναφέρουν ότι ο πληθυσµός της Γης θα φτάσει στα 9,8 δισεκατοµµύρια το 2050, ενώ µέχρι το 2030 περίπου 3 δισεκατοµµύρια άτοµα θα προαχθούν στη µεσαία τάξη, γεγονός που θα δηµιουργήσει αυξηµένες ανάγκες για κατανάλωση τροφής.

Είναι άραγε η επιστήμη ο πολλαπλασιαστής ισχύος που θα μας βγάλει από το διαφαινόμενο αδιέξοδο; Αν μη τι άλλο, ίσως είναι ένας δρόμος που αξίζει τον κόπο να περπατήσουμε.