H κανονικότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία του ΣΥΡΙΖΑ

Παρακολουθώντας τον άτυπο διαγωνισμό ανάμεσα στα πλέον προβεβλημένα στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που προαλείφονται ως διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, για το ποιος θα εκφράσει τον πιο πρωτόγονο λόγο, την πιο αδόμητη σκέψη, το μεγαλύτερο ψέμα, το πιο φτηνό βερμπαλισμό, τον πιο χυδαίο λαϊκισμό, ήρθε στη μνήμη μου μια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από δυο χρόνια, περί συντηρητισμού και προοδευτικότητας.   

«Σήμερα -μιας και πολλή κουβέντα γίνεται  για το τι είναι  προοδευτικό, για το τι είναι συντηρητικό- προοδευτική πολιτική δεν είναι εκείνη που ανακυκλώνει πάθη που βρίσκονται στο ράφι της Ιστορίας. Η πραγματική προοδευτική πολιτική βλέπει μπροστά. 

Σίγουρα η προοδευτική πολιτική κ. Τσίπρα ενώνει και δεν χωρίζει, αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη ως μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ της επιχειρηματικότητας από τη μια και της απασχόλησης από την άλλη. Προστατεύει τους πιο αδύναμους, εγγυάται ασφάλεια και αποτρέπει τη βία.

Προάγει το κράτος Δικαίου και μια υπεύθυνη εξωτερική πολιτική. Θέτει το Δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη. Προστατεύει το περιβάλλον και απαιτεί καλή δημόσια Παιδεία και Υγεία για τους πιο αδύναμους. Έτσι εννοούμε εμείς -μιας και θέλετε να ακούσετε ποιο είναι το δικό μας σχέδιο- την πρόοδο. 

Μια πρόοδο που θα αναστήσει την μεσαία τάξη που υπήρξε πάντα η ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, επιτρέποντας σε κάθε γενιά να παραδίδει μια πατρίδα καλύτερη από την προηγούμενη. Και μία τέτοια πολιτική θεωρώ ότι σήμερα μπορεί πραγματικά να στηριχθεί σε μια νέα πλατιά κοινωνική συμμαχία.

Οι προοδευτικοί πολίτες θα έχουν το λόγο κ. Τσίπρα. Αυτοί θα κάνουν ξανά φωτεινή την Ελλάδα, σε αυτούς απευθύνομαι. Τους καλώ να πουν όχι στην αδράνεια, να πουν όχι στην ισοπέδωση, να πουν όχι στο διχασμό, να πουν όχι στην αποχή και σίγουρα να πουν όχι σε ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές. 

Η Νέα Δημοκρατία πρωταγωνιστεί στη μάχη κατά του δεξιού, αλλά και του αριστερού λαϊκισμού. Και η πραγματικότητα είναι ότι μόνο οι σύγχρονες Κεντροδεξιές παρατάξεις μπορεί να γίνουν ανάχωμα απέναντι στα άκρα και στην λαϊκίστικη δημαγωγία.

Έχετε ξεχάσει τελευταία, έχετε σταματήσει, να με παραλληλίζετε με τον κ. Όρμπαν, τώρα ανακαλύψατε τον κ. Βέμπερ. Μόνο που δεν είπατε σήμερα «go back Mr Weber». Για να θυμηθούμε τα «go back madam Merkel»  τα οποία λέγατε. Αλλά τον κ. Όρμπαν τον ξεχάσατε. Δεν σας βολεύει, επειδή  πρώτος εγώ έθεσα το ζήτημα της απαράδεκτης συμπεριφοράς του. Διότι, μόνο εμείς τελικά, η σύγχρονη Κεντροδεξιά, μπορεί να μιλά ταυτόχρονα για μια ανοιχτή Ευρώπη και για μια ασφαλή Ευρώπη. Και να ενσωματώνουμε θετικά ακόμη και τις κριτικές προσεγγίσεις για την σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.» 

Αυτό ήταν ένα απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού πριν από τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο του 2019. Η ομιλία αυτή, εξακολουθεί να είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

Διότι, καθώς η χώρα αφήνει σιγά σιγά πίσω της, το βάρος της πανδημίας και της οικονομικής συρρίκνωσης, ανοίγεται μπροστά της, μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει. Η αναμπουμπούλα που κρατάει εδώ και 15 μήνες, και που πάνω της επένδυσε τα πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλαγιάζει. Η κανονικότητα επιστρέφει. Και η κανονικότητα, δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την αριστερά, όπως παραδέχθηκε καθαρά και η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ερείπια, στάχτες, πόνο, δυστυχία και νεκρούς, για να επενδύσει πάνω σε ένα κύμα οργής και αγανάκτησης. Οι Έλληνες αντίθετα, θέλουν ένα φωτεινό αύριο, με δουλειές, με ευκαιρίες και με υψηλότερα εισοδήματα.