Γιώργος Χειλάς: Σε δύο εβδομάδες κινδυνεύουμε με εικόνες Ιταλίας

Γιώργος Χειλάς: Σε δύο εβδομάδες κινδυνεύουμε με εικόνες Ιταλίας

Σφοδρότερο από τις εκτιμήσεις μας εμφανίζεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αναδεικνύοντας παραμέτρους τις οποίες είτε δεν γνωρίζαμε είτε δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Το απόλυτο μέτρο περιορισμού του ιού είναι μεν το lockdown, όμως η καθολική χρήση μάσκας παντού, μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικά ικανό εναλλακτικό "εργαλείο" ώστε σε τρεις εβδομάδες να έχουμε δραστική μείωση των κρουσμάτων.

Για τον φετινό χειμώνα, πρέπει να εφαρμόσουμε απόλυτα τα μέτρα δημόσιας υγείας μόνα τους, τώρα, πριν ξεφύγει η κατάσταση. Είναι θέμα 15 ημερών να δούμε εικόνες Ιταλίας...

Βέβαια, με την πάροδο του φετινού χειμώνα, θα πλησιάζουμε τη διετία της κοινής ζωής μας με τον κορωνοϊό, ευχόμενοι με τις μεταλλάξεις του να γίνει πιο ήπιος, όπως οι άλλοι κορονοϊοί του κοινού κρυολογήματος. Πάντως από την ιστορία, η ζωή του ιού δεν θα ξεπεράσει την πενταετία, γιατί μέχρι τότε θα έχει επιτευχθεί η λεγόμενη "ανοσία αγέλης", από την μαζική προσβολή του πληθυσμού, οπότε ο ιός αναγκαστικά θα πεθάνει.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Liberal.gr, ο πνευμονολόγος, επιμελητής Α΄ του νοσοκομείου «Σωτηρία» Γιώργος Χειλάς, με αφορμή τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη

- Κε Χειλά, τι μας δείχνουν τα απότομα αυξανόμενα κρούσματα των τελευταίων ημερών;

Μια παράμετρος που πρέπει πρώτα να λάβουμε υπόψιν είναι ότι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, τα τεστ που γίνονται έχουν 12πλασιαστεί.

Παρόλα αυτά όμως, η αύξηση δεν έχει έναν σταθερό ρυθμό. Από τα 250-300, φτάσαμε τα 500 και μετά τα 800 ξαφνικά. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν παράμετροι εκτός των μοντέλων που χρησιμοποιούνται, και αφορούν παράγοντες που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε όπως πάρτυ, συγκεντρώσεις κλπ.

Το 2ο κύμα, το περιμέναμε πιο σφοδρό, όμως είναι πιο έντονο απ΄ ό,τι πιστεύαμε. Και θα πρέπει κάθε φορά, να περιμένουμε το 15θήμερο να δούμε τι επίπτωση έχουν στο σύστημα υγείας οι προσβολές αυτές του πληθυσμού. Πρέπει να δούμε πόσο αυξάνονται οι νοσηλείες.

Έχουμε αύξηση νοσηλευομένων ή επειδή αφορά νεώτερες ηλικίες μπορούν αυτοί οι πληθυσμοί να το περάσουν στο σπίτι;

Για την ώρα οι νοσηλείες δεν αυξάνονται. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε το γνωστό 15θήμερο. Γιατί οι νέοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν. Όμως είναι και αυτοί στους οποίους μεταδίδουν οι νέοι με τη σειρά τους.

Πάντως το 90% των μεγάλων ανθρώπων συμμορφώνεται με τα μέτρα. Ο κόσμος προσέχει. Οι νέοι λιγότερο, είναι απόλυτα λογικό, όμως προσέχουν κι αυτοί.

- Άρα, βλέπετε τελικά να έρχεται πιο κοντά το lockdown;

Το μόνο που μέτρο που μπορεί αποτελεσματικά να αναστέλλει την πανδημία είναι το lockdown. Όμως υπάρχει και το θέμα της οικονομίας. Το δεύτερο απόλυτο μέτρο, είναι η μάσκα. Τρεις εβδομάδες με μάσκα παντού και από όλους, είναι αρκετές. Η πανδημία μπορεί να καμφθεί.

Αν δεν μπορούμε να κάνουμε κι αυτό, τότε δεν μπορούμε να ξέρουμε την απόδοση των λοιπών μέτρων. Γιατί αφήνονται περιθώρια και ο ιός ξεφεύγει.

Εδώ έχει το ρόλο της η Πολιτεία να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων κυρίως στα καταστήματα όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων.

Δεν ξέρω τι θα βοηθούσε περισσότερο την οικονομία όμως. Να συνεχίσουμε με τον τρόπο αυτό ή να εφαρμοστούν τοπικά lockdown να πέσει η επιδημία και μετά να συνεχίσουμε χωρίς τόσο έντονο το πρόβλημα;

- Η θερμοκρασία πέφτει. Πώς πιστεύετε ότι θα συνεχίσουμε;

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει τους συγχρωτισμούς σε εξωτερικούς χώρους και ενδεχομένως να μην είναι και τόσο κακό. Γιατί στους εσωτερικούς χώρους πρέπει να φοράμε μάσκα. Και όσο την φοράμε στους εσωτερικούς χώρους, μπορεί να μειωθεί τόσο ο κορωνοϊός, μέχρι και να εξαφανιστεί και η γρίπη.

Το θέμα είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση τώρα. Αν χάσουμε την ευκαιρία τώρα, είναι θέμα 15 ημερών να έχουμε εικόνες Ιταλίας.

- Τότε θα έχουμε δραματικές πιέσεις στο σύστημα υγείας...

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνεπάγεται απαραίτητα και την αύξηση νοσηλείας, γιατί τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπια. Οι ΜΕΘ θα αντέξουν. Πρέπει όμως να αντέξουν και τα τμήματα της απλής νοσηλείας. Ο χειρισμός εκεί, μπορεί να είναι καθοριστικός για τις αντοχές των ΜΕΘ και των θανάτων, φυσικά.

- Φάρμακα έχουμε για τον χειρισμό των νοσηλευομένων, αφού δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία;

Είμαστε πολύ πιο έμπειροι τώρα και με τη χορήγηση μιας ενδιάμεσης δόσης αντιπηκτικής αγωγής και κορτικοστεροειδή, οι ασθενείς βοηθούνται πολύ. Επίσης βοηθούνται και από την καινούρια αγωγή με ρεμντενσιβίρη, αν προλάβουμε την πρώιμη φάση. Δεν είναι σωτήρια λύση αλλά βοηθά πολύ. Το πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς έρχονται στο νοσοκομείο την 6-7 μέρα, όχι νωρίτερα.

- Μεσοπρόθεσμα πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας;

Από την ιστορία όλων των προηγούμενων πανδημιών, συνήθως χρειάζονται μια διετία για να υπάρξει ύφεση και μια πενταετία για να εξαλειφθούν, καθώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας αντι - ιικά φάρμακα. Πώς εξηγείται αυτό; Με την πάροδο του χρόνου, ο ιός μεταλλάσσεται. Και χρειάζεται περίπου μια διετία, στη διάρκεια της οποίας γίνεται πιο ήπιος, οπότε έρχεται η ύφεση. Ολοκληρωτική απαλλαγή από τις πανδημίες έχουμε δει σε ορίζοντα πενταετίας, οπότε μέχρι τότε έχει επιτευχθεί φυσικά η "ανοσία αγέλης", αφού μέχρι τότε έχει κολλήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ο ιός δεν μπορεί να βρει πεδίο να εξαπλωθεί επειδή οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει ανοσία, και τότε, αναπόφευκτα πεθαίνει.

* Ο Γιώργος Χειλάς είναι πνευμονολόγος, επιμελητής Α΄ του νοσοκομείου «Σωτηρία».