Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί η έκθεση του ΟΗΕ για το Κλίμα

Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί η έκθεση του ΟΗΕ για το Κλίμα

Ουσιαστικά, η έκθεση του ΟΗΕ, που αριθμεί σχεδόν 3.500 σελίδες και δίνει ακριβή τεχνικά δεδομένα της δυσμενούς κλιματικής αλλαγής που συντελείται, προειδοποιεί πως οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού θα είναι ανέφικτοι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Ούτε καν δηλαδή θα μπορεί να σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5 ή 2 βαθμούς κελσίου τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η πρόοδος των επιστημόνων στον τομέα του κλίματος έχουν οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της κατάστασης. Το λιώσιμο των πάγων, η κλιματική αλλαγή που αποδυναμώνει τη νευραλγική κυκλοφορία ανάμεσα στα ρεύματα των ωκεανών, η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας είναι μερικά από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα. Η θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1.1 βαθμούς κελσίου, φτάνοντας την υψηλότερη θερμοκρασία εδώ και 100.000 χρόνια, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό προήλθε από τη φύση. Η παρέμβαση του ανθρώπου είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

Ήδη η ανάλυση του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο είχε ήδη δείξει πως οι χώρες δεν τηρούν τα όρια για τις εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα. Το τοξικό νέφος από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Σιβηρία, οι πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη καθώς και οι φωτιές από τη Μεσόγειο, τη χώρα μας μέχρι και την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιάς στην ιστορία της είναι μερικά από τα φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ειδικών.

Η πίεση έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις, ενόψει της παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Κλιματικής Αλλαγής (COP26) που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο, καθώς η σύγκληση της μετατέθηκε από πέρσι, λόγω της πανδημίας. Η υγειονομική κρίση έθεσε νέες προκλήσεις, καθώς επηρέασε την οικονομική δραστηριότητα πολλών κρατών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Η παύση της χρήσης του άνθρακα, οι αποδασώσεις, η αύξηση της ηλεκτροκίνησης, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια είναι μερικές από τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Βέβαια, η καύση ορυκτών καυσίμων, και κυρίως ο άνθρακας, αποτελεί τη βασική αιτία εκπομπής αερίων.

Ο Αλόκ Σάρμα από τη Βρετανία, πρόεδρος της COP26, ήδη έθεσε το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν οι συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη, ύστερα από την έκθεση του ΟΗΕ. Τόνισε πως οι χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο θα πρέπει να προβούν σε δραστικές περικοπές των εκπομπών αερίων. Οι τρεις μεγαλύτεροι καταναλωτές άνθρακα στον κόσμο για παράδειγμα, είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία. Οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας πρόκειται να καταναλώσουν 16% περισσότερο άνθρακα φέτος από ό, τι το 2020. Οι δεσμεύσεις του Τζο Μπάιντεν από τους πρώτους μήνες της θητείας προσφέρουν μία χαραμάδα αισιοδοξίας.

Βέβαια, η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα δύο τρίτα της ζήτησης του άνθρακα δεν σχεδιάζουν να μειώσουν την κατανάλωση άμεσα. Η Κίνα ιδιαίτερα είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το ¼ των εκπομπών αερίων παγκοσμίως, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες την ακολουθούν με παραπάνω από 10%. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόνι Μπλίνκεν έσπευσε να τονίσει την αποφασιστικότητα του Λευκού Οίκου να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση πάντως, καθώς οι φωνές για την ευθύνη των ισχυρότερων κρατών αυξάνονται.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ δείχνει πως το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει γρήγορα. Το ενδεχόμενο να αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 1,5% κελσίου μέχρι το 2030, μία δεκαετία νωρίτερα δηλαδή από το αναμενόμενο είναι πιο κοντά από ποτέ. Ακόμα και με αυτό το θετικό σενάριο οι φυσικές καταστροφές που βλέπουμε σήμερα θα γίνονται πιο συχνές και με μεγαλύτερη ένταση. Το πιο άσχημο σενάριο βέβαια είναι η αύξηση κατά 3 βαθμούς κελσίου βέβαια είναι απολύτως δυσοίωνο, απειλώντας να μεταβάλει απόλυτα τον τρόπο ζωής μας, από τον τρόπο που τρεφόμαστε μέχρι τον αέρα που αναπνέουμε.