Γιατί οι επιστήμονες δεν βγάζουν το εμβόλιο; Τι μας κρύβουν;

Όταν ένας βουλευτής του Κυριάκου Μητσοτάκη αναρωτιέται αν οι επιστήμονες έχουν δίκιο ή όχι για την πανδημία, ή έχει βρεθεί στο λάθος δωμάτιο ή είναι ένας κλασικός νάρκισσος που προσπαθεί να ξεχωρίσει από το πλήθος των άλλων βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση σε αυτή την δύσκολη περίσταση. Σε κάθε περίπτωση η δήλωση Κυρανάκη για την πανδημία χρήζει μελέτης. Ναι, ο Τραμπ έχει πολιτική έκφραση στην Ελλάδα. 

Πάμε βήμα – βήμα: Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού Κόντρα, ο κ. Κυρανάκης είπε: «Εμείς από την αρχή της πανδημίας ακούμε τους επιστήμονες. Αν αυτό που λένε οι επιστήμονες είναι σωστό ή λάθος θα το εκτιμήσουμε συνολικά στο τέλος της πανδημίας». Κι επειδή αυτό δεν ήταν ίσως αρκετό για να κάνει ξεκάθαρες τις απόψεις Κυρανάκη επί του θέματος, ο νεαρός βουλευτής συμπλήρωσε: «Επιτέλους να βγει αυτό το εμβόλιο που θεωρώ ότι η επιστημονική κοινότητα έχει καθυστερήσει υπερβολικά και έχει φανεί κατώτερη των περιστάσεων». 

Αν ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, ο κ. Κυρανάκης υπόσχεται το εμβόλιο κατά του Κορονοϊού με μια απόφαση τύπου αγορανομικής διάταξης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάτι διαφορετικό, όταν κατηγορεί το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας του πλανήτη ότι δεν έκανε την δουλειά του. Αλήθεια, σε τι είδους συνωμοσία εμπλέκεται το σύνολο του επιστημονικού κόσμου; 

Να είμαστε ειλικρινείς. Ο κ. Κυρανάκης είναι ένας νέος βουλευτής που έδειξε στα τηλεοπτικά πάνελ ότι είχε την συγκρότηση για να σταθεί απέναντι στον «ιδεολογικό εχθρό». Κι αυτό εκτιμήθηκε από το εκλογικό σώμα που του έδωσε πολλούς σταυρούς στις εθνικές εκλογές. Οι πολίτες έκαναν αυτό που πίστευαν καλύτερο. Αυτό κάνουν οι πολίτες. Κρίνουν και αποφασίζουν σχετικά στην κάλπη. Και οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο, αφού η δική τους γνώμη στο τέλος μετράει. Το λάθος των πολιτικών είναι ότι εκλαμβάνουν πολλές φορές την προηγούμενη κρίση των πολιτών ως δεδομένη. Ως κληρονομιά.

Αλλά η πολιτική δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο στείρες αντιπαραθέσεις. Το αντίθετο! Και οι πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις δεν κάνουν πάντα καλό. Εκθέτουν τους ανθρώπους, κυρίως όταν μένουν σε αυτή την μορφή διαλόγου. Είναι ωραίο το γεγονός ότι ο κ. Κυρανάκης είναι ένας νέος άνθρωπος. Αυτό στο οποίο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι οι πολιτικές του τοποθετήσεις. Βρίσκονται πιο κοντά στον Τραμπ παρά σε ένα φιλελεύθερο φιλοευρωπαϊκό κόμμα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία αξιόλογη προσπάθεια να βγάλει νέα πρόσωπα. Δεν θα του βγουν όλα, δεν βγαίνουν όλες οι επιλογές σε έναν πολιτικό αρχηγό. Αλλά προσπάθησε. Και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Αλλά το νέο αίμα στην πολιτική πρέπει να ενισχύει την πολιτική εικόνα που θέλει να εδραιώσει στην χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Κυρανάκης έχει το δικαίωμα να κάνει ένα λάθος. Δεν έχει όμως δικαίωμα να βάζει νάρκες στον τεράστιο αγώνα που γίνεται για την πανδημία. Δεν μπορεί να λέει πράγματα που τα συναντά κανείς μόνο στον λόγο των αρνητών της πανδημίας. Σε αυτό το θέμα δεν έχει δικαίωμα στο λάθος, επειδή έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές. 

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]