Γιατί ο Πολάκης δεν έχει την τύχη του Αλαβάνου

Μην περιμένετε να διαβάσετε ότι ο κ. Πολάκης αποτελεί τον μέγα χορηγό της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα έχει εξαντληθεί. Το μεγάλο ερώτημα είναι -το οποίο βέβαια αφελώς τίθεται- γιατί δεν τον απομακρύνει ο Α. Τσίπρας με δεδομένη την ζημία που εκτιμάται ότι του προκαλεί η παρουσία του. Μην περιμένετε να ακούσετε πως δεν τον απομακρύνει γιατί είναι το alter ego του. Και αυτό έχει αναπτυχθεί επαρκώς.

Ο Α. Τσίπρας έχει αποδείξει με την πορεία του πως στις σχέσεις με τους συνεργάτες του είναι ένας απολύτως «ψυχρός εκτελεστής». Τους καταπίνει τον έναν μετά τον άλλον, εφ' όσον αυτό απαιτούν οι περιστάσεις. Μπορεί να μην έχει την στρατηγική σκέψη, αλλά στις τακτικές κινήσεις δεν τα πηγαίνει άσκημα. Παιδί των καταλήψεων, των αμφιθεάτρων, κουβαλά μέσα του την ιστορική ίντριγκα της Αριστεράς.

Βλέπετε, αυτοί που δεν πέρασαν από την Αριστερά αγνοούν παντελώς τον τρόπο σκέψης αυτών των ανθρώπων με αποτέλεσμα να προχωρούν σε επιφανειακές αναλύσεις και να πέφτουν διαρκώς έξω στις εκτιμήσεις τους.

Ο Α. Τσίπρας, να μην έχετε καμιά αυταπάτη, αν έκρινε ότι τον συνέφερε η απομάκρυνση ή η διαγραφή του κ. Πολάκη, θα το έπραττε. Όμως προφανώς εκτιμά πως η ζημία που θα υφίστατο ο ΣΥΡΙΖΑ από την διαγραφή Πολάκη θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τα πιθανά οφέλη.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι η παρουσία του κ. Πολάκη διώχνει κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν δηλαδή πολίτες που θα ήθελαν να στρατευθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και τους απωθεί η παρουσία του κ. Πολάκη; Και δεν αναφέρομαι σε 2-3 περιπτώσεις επωνύμων, βγαλμένων από τη ναφθαλίνη της πολιτικής, που εκπροσωπούν μόνον τους εαυτούς τους.

Από την άλλη μεριά ο κ. Πολάκης έχει λόγο που υπερβαίνει τα όρια του νομού Χανίων και της Κρήτης. Έχει πανελλαδικό ακροατήριο, καθώς με αυτά που λέει και κυρίως με τον τρόπο που τα λέει, εκφράζει ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι εμείς, οι απέναντι, αποδοκιμάζουμε το στυλ Πολάκη, αυτός είναι ένας επαρκής λόγος για να τον θαυμάζουν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά ο Α. Τσίπρας τα γνωρίζει. Και ξέρει πως αν αύριο φτιάξει δικό του κόμμα ο κ. Πολάκης η ζημία που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και σημαντική και καθοριστική. Ας σημειωθεί πως ο λόγος του κ. Πολάκη διαπερνά και ένα ακροατήριο που δεν καλύπτεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το λεγόμενο αντισυστημικό ακροατήριο, που εναγωνίως αναζητεί μια κεντρική πολιτική έκφραση. Σημειώστε το.

Ο Α. Τσίπρας μπορεί να αγνοεί την ύπαρξη του Λίντον Τζόνσον, όμως διαισθητικά έχει κατανοήσει πλήρως αυτό που είχε πει: «καλύτερα να έχεις τον σκύλο μέσα και να ουρεί προς τα έξω, παρά έξω και να ουρεί προς τα μέσα».

Κανόνας με γενική, διαχρονική ισχύ που την κατανοούν μόνον όσοι ασκούν την πολιτική με στόχο την εξουσία. Για τις κάθε λογής σέχτες και γκρούπες αυτή η αντίληψη είναι ακατανόητη.