Γεμίζουν οι ΜΕΘ, επιστρατεύουν εφεδρείες

Γεμίζουν οι ΜΕΘ, επιστρατεύουν εφεδρείες

Τις εφεδρείες επιστρατεύουν οι υγειονομικές αρχές για να θωρακίσουν το σύστημα της Αττικής απέναντι στην επέλαση του ιού και ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ από 73% χθες το μεσημέρι, εκτινάχθηκε μέσα σε λίγες ώρες στο 78%, θέτοντας σε νέο συναγερμό νοσοκομεία και κυβέρνηση.

Δημιουργία κλινών σε χώρους όπως χειρουργεία και άλλες ειδικές μονάδες, σχέδιο μεταφοράς ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων και πραγματοποίηση μόνο των έκτακτων, συνεργασία με μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια προκειμένου να χρειαστεί να περιθάλψουν ασθενείς, δίνουν τον τόνο του συναγερμού στον οποίο βρίσκεται όλο το σύστημα για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας.

Τα στοιχεία των τελευταίων 24ωρων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς φανερώνουν πως οι ΜΕΘ «φρακάρουν» (ξανά) με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στο Λεκανοπέδιο. Έτσι, ενώ την περασμένη Κυριακή το 65% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική ήταν κατειλημμένες και χθες το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει στο 72%, χθες το βράδυ είχε φθάσει μια ανάσα από το 80%. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων διαμορφώνεται στις 238 εισαγωγές ασθενών έναντι 183 εξιτηρίων (την Τετάρτη 10/2), αυτοί που μπαίνουν για νοσηλεία συνεχίζουν να είναι πολύ περισσότεροι όσων φεύγουν και το φαινόμενο της Αττικής αρχίζει να παρατηρείται και αλλού.

Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης ανέβηκε από το 36% στο 40% και τα πανελλαδικά στοιχεία δείχνουν ποσοστά 50%, έναντι 46%. Στα στοιχεία που υποδηλώνουν πως βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά στην αρχή μιας εκθετικής αύξησης, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός απαντά με οργανωμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλων των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ της Αττικής από την μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την μετατροπή χειρουργείων σε κλινικές Covid, με ανακατατάξεις και μεταφορές ασθενών.

Σχέδιο μεταφοράς ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια

«Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα για το κακό σενάριο. Το απεύχομαι, αλλά η δουλειά μου δεν είναι να κάνω προβλέψεις. Είμαι εδώ για να παράγω έργο. Το σχέδιο υπάρχει, μέχρι στιγμής επί χάρτου κι ελπίζουμε να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί. Αν όμως οι συνθήκες το απαιτήσουν και χρειαστούμε περαιτέρω κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με Covid, θα τις δημιουργήσουμε μεταφέροντας ασθενείς με χρόνια νοσήματα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, θα κάνουμε ανακατατάξεις και θα μετατρέψουμε χειρουργεία σε κλινικές Covid», αναφέρει στο Liberal.gr ο Χρ. Ροιλός.

Ενδεικτικά τέτοιος σχεδιασμός υπάρχει για την Καρδιοχειρουργική Κλινική στο νοσοκομείο «Αττικόν» με τους ασθενείς να μεταφέρονται στο «Ωνάσειο». Σε αυτές τις συνθήκες, τα προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται και πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα, ώστε να αυξηθούν οι εφεδρείες του συστήματος. Η συντονιστική ομάδα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ βρίσκονται επί ποδός.

Η δωρεά του ΙΣΝ συνολικού ύψους 16.5 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στη δημιουργία χώρων σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 175 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας), με 30 από αυτές να εξοπλίζουν πρόσφατα το νοσοκομείο ΚΑΤ. Η επάνδρωση των ΜΕΘ δεν είναι βέβαια εύκολη υπόθεση καθώς οι νοσηλευτές των εντατικών χρειάζονται ειδική εκπαίδευση που διαρκεί από εβδομάδες έως και μήνες, όπως εξηγεί από το νοσοκομείο «Αττικόν» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.

Ανθρώπινο δυναμικό

Για το φλέγον ζήτημα που ανθρώπινου δυναμικού που καθιστά κάθε κλίνη ΜΕΘ ετοιμοπόλεμη τοποθετήθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας: «Μακάρι να μπορούσαμε να γεννήσουμε ειδικευμένους νοσηλευτές για κλίνες ΜΕΘ».

Από τη μεριά των νοσοκομειακών γιατρών η Ματίνα Παγώνη εκτιμά πως αν τα ημερήσια κρούσματα εκτιναχθούν πάνω από το όριο των 1.500, τότε θα έχουμε μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές και ένα ποσοστό αυτών των ασθενών θα χρειαστεί διασωλήνωση οπότε το σύστημα θα πιεστεί πολύ. «Ήδη νοσηλεύονται 1.368 ασθενείς σε κλινικές Covid κι άλλοι 304 σε κλίνες ΜΕΘ. Γι αυτό και ελήφθηκαν τα μέτρα, ώστε οι εφεδρείες να αντέξουν. Πρέπει να αντέξουν για τις προσεχείς δύο με τρεις εβδομάδες, μέχρι να υπάρξει το αποτύπωμα των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στην διασπορά της Covid» λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Κομβικό σημείο για την προστασία των εφεδρειών του συστήματος είναι η ταχύτερη εξέλιξη των εμβολιασμών ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο και να περιοριστούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, με στόχο να έχουμε πετύχει την ανοσοποίηση του 60% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.