Το φιάσκο με την ανοσία αγέλης στην Βρετανία

Το φιάσκο με την ανοσία αγέλης στην Βρετανία

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση Johnson «φλέρταρε» με την πολιτική της ανοσίας αγέλης.

Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, το «να κάνεις τίποτα» θα οδηγούσε σε (περίπου) 75% του πληθυσμού να μολύνεται από τον ιό, με αποτέλεσμα ο ιός να οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια σε... εξάλειψη, ήτοι θάνατο.

Κάτι που εξηγεί, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση Johnson, άφησε, εν μέσω πανδημίας, την γνωστή τριήμερη ιπποδρομία του Cheltenham, με 69.000 αλαλάζοντες θεατές την ημέρα, να διεξαχθεί ατάραχα στα μέσα Μαρτίου.

Αντί όμως ο ιός να οδηγείτο σε θάνατο, ο θάνατος από τον ιό άρχισε να χτυπά με επιμονή την πόρτα της Βρετανίας! Πράγματι, το σύνολο των θανάτων έφτασε τους 200 την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Τότε, βέβαια, η κυβέρνηση Johnson το ξανασκέφτηκε. Πόσο μάλλον, όταν οι επιδημιολόγοι του Imperial College εκτίμησαν ότι η πολιτική της ανοσίας της αγέλης θα οδηγούσε σε 250,000 νεκρούς στην χώρα μέχρι και τον Ιούνιο του 2020.

Τότε, και μόνον τότε, ο Johnson άλλαξε τακτική, επιβάλλοντας το πρώτο lockdown (23 Μαρτίου 2020), προκειμένου να φρενάρει την επέκταση της πανδημίας.

Πολύ αργά βέβαια, καθώς η επέκταση του ιού είχε απoκτήσει τεράστια δυναμική, με αποτέλεσμα ο ημερήσιος αριθμός νεκρών να φτάσει τους 1.123 (!) δύο εβδομάδες μετά, οπότε και το σύνολο των νεκρών ξεπέρασε τους 10.000

Πράγματι, εάν έχουμε μάθει κάτι από το πρώτο κύμα της πανδημίας είναι ότι η ταχύτατη και με εξαιρετικά αυστηρά μέτρα αντιμετώπιση του ιού σώζει ζωές, κάτι που εξηγεί γιατί το πρώτο εξάμηνο του 2020 χώρες όπως η Γερμανία αλλά και η Ελλάδα αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη επιτυχία την πανδημία.

Να σημειώσω εδώ ότι θέμα της ανοσίας της αγέλης έχει επανέλθει στο προσκήνιο και λόγω των εν εξελίξει εμβολιασμών. 

Πρόσφατη έρευνα από το University of East Anglia συμπεραίνει ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί εάν σχεδόν οι πάντες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, εμβολιασθούν .

Πράγματι, η έρευνα κατέδειξε ότι, ελλείψει μεταλλάξεων, το 69% του πληθυσμού χρειάζεται να εμβολιασθεί με το εμβόλιο Pfizer προκειμένου να επιτευχθεί ανοσία. Λαμβάνοντας όμως τις μεταλλάξεις του ιού, το 82% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιασθεί με το Pfizer προκειμένου να αναχαιτηθεί ο ιός.

Ο λόγος έχει να κάνει με τις μεταλλάξεις του ιού οι οποίες οδηγούν στην μετάδοση της πανδημίας με μεγαλύτερη ταχύτητα. 

Πρόκειται περί επιδημιολογικών εκτιμήσεων οι οποίες υπόκεινται σε στατιστικό σφάλμα. Όπως και να έχει το όλο θέμα, όμως, σίγουρα η ανοσία της αγέλης θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί!

* Ο Κώστας Μήλας είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool