Έξω πάμε καλά. Εδώ;

Έξω πάμε καλά. Εδώ;

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει περάσει μία πολύ δύσκολη εβδομάδα. Πρώτα με την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και έπειτα με την αποστολή στα Σκόπια, η ψυχολογία του πρέπει να βρίσκεται στο ναδίρ. Όχι, δεν αναφέρομαι στη δημοσκοπική -και κατά τα φαινόμενα εκλογική- ζημιά της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά στον άχαρο, για κάθε αριστερό, ρόλο του εκπροσώπου του “κεφαλαίου”. Εδώ και μία εβδομάδα ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του προσπαθεί να πείσει την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας στο να επενδύσει στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι ιδεολόγοι του κόμματός του ίσως να αηδιάζουν στη σκέψη ότι μία αριστερή κυβέρνηση προσκαλεί επιχειρηματίες στο να κερδοσκοπήσουν (sic) σε μία ξένη χώρα, λες και δεν μας έφτανε η δική μας. Οι γνήσιοι αριστεροί, όσοι τουλάχιστον έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αισθάνονται αμήχανα μπροστά στα επιχειρηματικά pitch που κάνει ο πρωθυπουργός στους βιομήχανους και τους εργοστασιάρχες της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να πάνε στη γειτονική χώρα και να “εκμεταλλευτούν” την εκεί εργατική τάξη. Τι να πει κανείς; δύσκολο σπορ η αριστερά στις μέρες μας.

Στην πραγματικότητα, η ρητορική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να εκπληρώσει τη Συνθήκη των Πρεσπών δεν λέει τίποτα καινούριο στους Έλληνες επιχειρηματίες όμως αποτελεί μία ομολογία αποτυχίας της εν ελλάδι οικονομικής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όταν ο κ. Τσίπρας ενθαρρύνει τις ελληνικές επενδύσεις στη γειτονιά μας, το κάνει με άγνοια κινδύνου. Ο φόρος στην κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι 9% στο Μαυροβούνιο, 10% στη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και το Κόσοβο, 12,5% στη Σερβία, και την Κύπρο, και 15% στην Αλβανία ενώ στη χώρα μας πλησιάζει το 30%.

Σαν να μη φτάνει αυτό, η γειτονιά μας προσφέρει και καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και πέρα από τη φορολογία. Σύμφωνα με τον δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται στη 10η θέση, το Κόσοβο στην 44η, η Σερβία στην 48η, το Μαυροβούνιο στην 50η, η Κύπρος στην 57η, η Βουλγαρία στην 59η και η Αλβανία στην 63η. Αντίθετα, η χώρα μας κατατάσσεται στην 72η θέση, τελευταία και καταϊδρωμένη μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών που συμμετέχουν στο Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Όλα αυτά, όπως μπορεί ο καθένας μας να φανταστεί, δεν είναι άγνωστα στους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. Οι ελληνικές επενδύσεις, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, ξεπέρασαν τις αγγλικές και πλέον καταλαμβάνουν τη 2η θέση ανάμεσα στους ξένους επενδυτές της Βόρειας Μακεδονίας, πίσω μόνο από τη Γερμανία. Αντίστοιχα στην Αλβανία καταλαμβάνουν την 1η θέση, την 4η στη Βουλγαρία, ενώ αξιοσημείωτες ελληνικές επενδύσεις θα βρει κανείς στη Σερβία, το Κόσοβο και την Κύπρο. Παράλληλα με τις ξένες επενδύσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις τα πάνε εξίσου καλά στη γειτονιά μας σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Η χώρα μας είναι η 3η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας, 5η της Βουλγαρίας και 4η της Αλβανίας.

Με άλλα λόγια, οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς την επιχειρηματική κοινότητα για δραστηριοποίηση στη γειτονιά τους είναι ξεκάθαρα επικοινωνιακές και ανούσιες. Οι Έλληνες επιχειρηματίες ήδη δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και η πικρή αλήθεια είναι ότι αν η χώρα μας τους φερόταν καλύτερα, τους παρείχε ανταγωνιστική φορολόγηση και συνθήκες ανάπτυξης, η ελληνική οικονομική ηγεμονία στα Βαλκάνια θα ήταν αναπόφευκτη. Μην ανησυχείτε όμως γιατί η κυβέρνησή μας θα σας προστατέψει από τον νεοφιλελευθερισμό.