Ευτυχώς, δεν είναι στο χέρι τους

Ήταν αναμενόμενο να γίνει αργά ή γρήγορα. Κάτι θα προσπαθούσαν να κατασκευάσουν για να ισοφαρίσουν το Μάτι και κάτι θα αποτολμούσαν να γεννήσουν για να αντισταθμίσουν το κότερο του Τσίπρα. Θα ρωτήσετε γιατί να το κάνουν αφού αυτά πέρασαν χρονικά και κρίθηκαν εκλογικά, κανένας δεν θα ξαναρωτούσε τον Αλέξη για αυτά, όποια ζημιά ήταν να του κάνουν, του την έκαναν. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Αφού ο Αλέξης κουβαλά ισοβίως (ως στίγμα που δείχνει το αδίστακτο και το υποκριτικό του χαρακτήρα του) αυτά τα δυο πολιτικά κρίματα, πρέπει να κατασκευαστεί ένα αντίστοιχο διπλό κρίμα που θα φορτωθεί πάνω στους ώμους του Κυριάκου. Έφτιαξαν λοιπόν τα «διπλά βιβλία» για την πανδημία (για να δικαιωθεί η κάθε Βουνατσου που θέλει κρεμάλες για τους θανάτους) και το «τσουρέκι απ’ του Τερκενλή» (για να ισοβαθμήσουν με το κότερο της Παναγοπούλου).

Με το φτωχό τους το μυαλό, θεωρούν ότι με δυο «ισοβαρή» ηθικά φορτία στην πλάτη τους, αλλά με του Μητσοτάκη φρέσκο και του Τσίπρα παλιό και ξεχασμένο, οι δυο τους ξεκινούν από μηδενικό σημείο για να κριθούν από τον κόσμο. Βεβαίως, το «αυτός αγοράζει τσουρέκι, ενώ ο κόσμος πεθαίνει», είναι ο ορισμός της γελοιότητας, αλλά αυτό δεν τους πειράζει καθόλου. Κι σ’ έναν φανατικό Συριζαίο να δώσουν ένα σαχλό αστειάκι να λέει στο καφενείο, κάτι θεωρούν ότι κάτι έκαναν. Μάζευε κι ας είναι ρόγες.

Το άλλο βέβαια είναι πολύ σοβαρότερο. Αφενός διότι προσπαθεί να αποδείξει ότι την διαχείριση της πανδημίας δεν την είχαν οι ειδικοί αλλά προσωπικά ο Μητσοτάκης (γιατί άραγε να θελήσει κάτι τέτοιο;), αλλά πρωτίστως διότι παλεύοντας να ενοχοποιήσουν τον πρωθυπουργό για τους θανάτους, νομιμοποιούν τον κάθε λογής ψεκασμένο και αρνητή της επιστήμης, τροφοδοτώντας τον με κάθε λογής δήθεν επιχειρήματα. Θα μου πείτε σκασίλα τους, καθότι και τους ψεκασμένους ο Μητσοτάκης θα κληθεί να τους αντιμετωπίσει όταν φέρει το εμβόλιο.

Εντάξει, εφόσον η κατάσταση στην χώρα πήγε άσχημα στο δεύτερο κύμα, ήταν λογικό να φάει ξύλο η κυβέρνηση φταίοντας ή μη φταίοντας. Αυτός είναι κανόνας της πολιτικής. Όπως κανόνας της πολιτικής είναι να καρπώνεται η κυβέρνηση και τα θετικά κάθε περιόδου κι αυτό είναι το βαθύτερο πρόβλημα του Σύριζα και των άλλων κρυφών συμμάχων του. Ότι παρά την μαυρίλα της περιόδου που ζούμε, τα μαντάτα για το μέλλον δεν είναι το ίδιο ζοφερά με όσα ζούμε σήμερα.

Του χρόνου τέτοια μέρα, τα πράγματα θα έχουν την αντίθετη από την φετινή όψη κι αυτό δεν τους αρέσει διόλου. Δεν τους βολεύει, πώς να το πω; Τους χαλάει τα σχέδια. Αν ήταν στο χέρι τους, θα καθυστερούσαν κανένα χρόνο ακόμα το εμβόλιο ή και παραπάνω, θα ανέβαλαν για κανένα τρίχρονο ακόμα την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη. Θα τους βόλευε πολύ, ευτυχώς όμως δεν είναι στο χέρι τους…