ΕΡΤ: Μία μη τρυφερή ιστορία αδιαφάνειας και διαπλοκής

ΕΡΤ: Μία μη τρυφερή ιστορία αδιαφάνειας και διαπλοκής

Του Ειδικού Συνεργάτη

Το τοπίο περί των αθλητικών ναρκοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με τρόπο τέτοιο, ώστε να έχει καταστεί περίπου αδιάβατο. Τώρα η νέα κυβέρνηση καλείται να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να διαμορφώσει μια νέα κατάσταση με κανόνες και διαφάνεια. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο μιας και πέρα από τα προφανή υπάρχουν και τα "αφανή" και συχνά όχι και τόσο διαφανή!

Και ενώ κατά άλλους 61 εκατ. ευρώ κατά άλλους 66 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα και σχετίζονται και με την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων, λίγο πριν αρχίσει η σέντρα του νέου πρωταθλήματος , η ΕΡΤ συνεχίζει τις αγορές αθλητικού προγράμματος σα να μην υπάρχει αύριο. Ακόμα και λίγο πριν τις εκλογές η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση δέσμευε σημαντικά κονδύλια στον ελλειμματικό της προϋπολογισμό για την αγορά αθλητικών γεγονότων όχι μόνον για το τρέχον έτος αλλά και για τα κάποια επόμενα. Με τι όμως χρήματα;

Και είναι ασφαλώς ένα ερώτημα για το κατά πόσον πρωταθλήματα για τα οποία δεν ενδιαφέρονται άλλα κανάλια να τα μεταδώσουν πρέπει να τα δείχνει η ΕΡΤ στη λογική εξυπηρέτησης ενός κοινωνικού ρόλου. Διάολε, Δημόσια Τηλεόραση είναι θα πει κάποιος... ''Ομως όταν η διαχείριση των κονδυλίων επί τεσσεράμισι έτη έχει διαμορφώσει μια μεγαλοπρεπή "τρύπα" στον προϋπολογισμό του καναλιού, οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα είναι μάλλον προφανείς. Ας καταθέσουμε ένα μηχανικό ανάλογο, για να γίνει αντιληπτός ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ΕΡΤ.

Αν δηλαδή αν ένα νοικοκυριό έχει έλλειμμα τόσο μεγάλο στον προϋπολογισμό του, πως να σχεδιάσει διακοπές για τούτο το καλοκαίρι ή ακόμη περισσότερο για το επόμενο και για το μεθεπόμενο;

Αυτά ωστόσο αποτελούν ψιλά γράμματα για την ΕΡΤ και τη διοίκησή της που κινήθηκε και κινείται στα όρια, τελικώς παραιτήθηκε κληροδοτώντας πάντως πολλά προβλήματα στους επόμενους καθώς έθεσε εν αμφιβόλω την καλή λειτουργία του καναλιού την επόμενη ημέρα.

Αθλητικά δικαιώματα σωρό

Κονδύλια λοιπόν δεσμεύονται στη λογική της εξαγοράς τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε ένα μαγαζί του τα ελλείμματα περισσεύουν. Και θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως στο τέλος της ημέρας, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί παρά να θεωρήσει τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΡΤ από τον κρατικό κορβανά, ως κρατική ενίσχυση. Κι αν τούτο συμβεί; Τότε, πέραν του γνωστού τέλους στο λογαριασμό της ΔΕΗ όλοι εμείς οι πολίτες της επικράτειας θα κληθούμε να πληρώσουμε και για το πρόστιμο που τυχόν θα επιβληθεί.

Με το πρακτικό λοιπόν 194 στις 3 Ιουλίου η ΕΡΤ δέσμευσε 158.861 ευρώ περίπου για τη μετάδοση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Νότια Κορέα από τις 12 ως τις 29 Ιουλίου. Tόσο είναι το κόστος των δικαιωμάτων τα οποία η ΕΡΤ αγοράζει από την Παγκόσμια Ομοσπονδία EBU πλέον του κόστους της μετάδοσης.

Με το ίδιο πρακτικό στις 3 Ιουλίου δεσμεύτηκαν από τον προϋπολογισμό του καναλιού άλλα 124.800 ευρώ ευρώ περίπου, για την κάλυψη παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος των κυκλωμάτων μετάδοσης που βαρύνει την ΕΡΤ. Το event θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα 25-31 Αυγούστου.
Και για αυτές τις αποφάσεις, τις προεκλογικά ειλημμένες μας πληροφορεί η Διαύγεια.

Και δεν μας πληροφορεί μόνον γι'' αυτά η Διαύγεια αλλά και για άλλα.

Στις 3.7.19 και με το ίδιο πρακτικό η ΕΡΤ αποφασίζει να αποκτήσει και τη μετάδοση του Κυπέλλου Στίβου Ευρώπης " 2019 European Athletics Team Championships" που θα διεξαχθεί στην Πολωνία από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου από την εταιρία΄TAF SA έναντι ποσού 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ενώ άλλα 10.000 ευρώ θα χρειαστούν για το κόστος μετάδοσης.

Και εδώ θα κάνουμε μια στάση για να θυμίσουμε πράγματα ήδη γνωστά. Οτι δηλαδή η εταιρία ΤΑF, προνομιακός προμηθευτής της ΕΡΤ ανήκει στον κ. Ντίνο Ντέρη, ο οποίος μεταξύ άλλων συνδέθηκε με την υπόθεση Πετσίτη μιας και εμφανίστηκε ως προσφέρων αμοιβή για τις υπηρεσίες του κ. Πετσίτη προς την εταιρία του. Το ποιος είναι ο κ. Πετσίτης ίσως να μη χρειάζεται πια υπενθύμιση, πάντως μια από τις ιδιότητές του ήταν η στενή του σχέση με τον τ. υπουργό Νίκο Παππά.

Κάπου εδώ απαιτείται και άλλη μια υπενθύμιση, πως δηλαδή οι Ελβετικές αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τον κ. Ντέρη για την υπόθεση του γενικού γραμματέα της FIFA Ζερόμ Βαλκ καθώς φαίνεται να είχαν κατατεθεί χρήματα από τον κ. Ντέρη στους λογαριασμούς του κυρίου Βαλκ όπως υποστήριζε ο διεθνής Τύπος που διερευνούσε την πολύκροτη υπόθεση όταν αυτή ξέσπασε. Η "κατηγορία" ήταν πως προνομιακά ο κ. Ντέρης πήρε τα δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στη συνέχεια επιχείρησε να τα πουλήσει στην ΕΡΤ. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεν είχε την ευκαιρία καθώς ξέσπασε το σκάνδαλο με αποτέλεσμα η ΕΡΤ να διαπραγματευτεί απευθείας με τη FIFA το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο ανακαλύφθηκε η περίεργη διαδρομή του χρήματος η οποία είναι και αυτή που ερευνάται.

Ο κ. Ντέρης πάντως ήταν όπως όλα δείχνουν και παρέμεινε μέχρι τα τώρα προνομιακός προμηθευτής της ΕΡΤ με πολλούς τρόπους και με κυριότερο, εκείνον του μεσάζοντα τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Μάλιστα κάποιοι λένε, πως θα είχε μια αξία να διερευνηθεί διαχρονικά με βάση τις τιμές που ισχύουν στην αγορά, σε ποιες τιμές κλείνονταν στο παρελθόν τα δικαιώματα έστω και με τη μεσολάβηση μεσαζόντων και σε τι τιμές κλείνονται τα 2-3 ή και τέσσερα τελευταία χρόνια.

Και για να τεκμηριώνονται τα προνόμια προς την παραπάνω κατεύθυνση, με το πρακτικό 177 στο τέλος του περασμένου έτους έναντι 55.000 ευρώ, η ΕΡΤ αποκτά τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου που διεξήχθη το Μάρτιο στη Γλασκώβη και τα δικαιώματα αυτά αποκτήθηκαν επίσης μέσω τηςTAF.

Στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με το πρακτικό 184 η ΕΡΤ συνέχιζε να αγοράζει από την TAF δικαιώματα και συγκεκριμένα το IAAF Diamond League 2019 που διεξήχθη στην Ντόχα το Μάϊο έναντι 80.000 ευρώ, μαζί με το τεχνικό κόστος- οι καλές τιμές να λέγονται-ενώ με το ίδιο πρακτικό εγκρίθηκε η αγορά από την TAF έναντι 34.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ των δικαιωμάτων μετάδοσης του διεθνούς τουρνουά μπάσκετ "2019 FIBA Intercontinental Cup". Εδώ υπάρχει μια κρίσιμη λεπτομέρεια: Η έγκριση για την αγορά των δικαιωμάτων μετάδοσης ελήφθη του Αγίου Βαλεντίνου και οι ημερομηνίες διεξαγωγής του τουρνουά ήταν μια μόνον ημέρα μετά δηλαδή 15.02-17.02 του 2019. Τόσο εσπευσμένα.

Με το ίδιο πρακτικό η ΕΡΤ δέσμευσε τον εαυτό της μέχρι το 2020 και με opltion αντίθετης άποψης και για το 2021 να αγοράσει από την TAF τα δικαιώματα μετάδοσης Rolland Garros έναντι 70.000 ευρώ κάθε χρονιά , πλέον διαφημιστικού χρόνου 30.000 την πρώτη χρονιά και 40.000 για την κάθε μία από τις άλλες δύο χρονιές .

Η ΕΡΤ συνηθίζει να εξουσιοδοτεί τη διοίκησή της να πράττει και εκείνη δεν χάνει ευκαιρία να πράττει. Με αυτά και με εκείνα όμως η ΕΡΤ απέκτησε shops in the shop δημιουργώντας έναν πλασματικό μανδύα διαφάνειας στηριγμένο σε μια μάλλον προβληματική ηθική, τόσο απέναντι στον ανταγωνισμό- ανταγωνίζεται με χρήματα του Δημοσίου τον ιδιώτη- όσο και απέναντι στην υγιή αγορά.

Τώρα τα πράγματα φθάνουν στο σημείο μηδέν και όπως πάντα αυτό το σημείο εγγυάται εξυγιάνσεις, συχνά
απαραίτητες και κάποιες φορές λυτρωτικές.

Η ΕΡΤ θα παραμείνει ζωντανή αλλά και υγιής γιατί αυτή είναι η δέσμευση της νέας κυβέρνησης.