Ερωτηματολόγιο Ευρωεκλογών: Καλυψώ Γούλα (ΝΔ)

Ερωτηματολόγιο Ευρωεκλογών: Καλυψώ Γούλα (ΝΔ)

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Σήμερα απαντά στο ερωτηματολόγιό μας για τις Ευρωεκλογές η Καλυψώ Γούλα, υποψήφια με τη ΝΔ. Η Καλυψώ Γούλα, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια. Το 1988 αποφοίτησε από το τμήμα Νομικής Σχολής ΝΟΕ του ΑΠΘ, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο. Ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 1991. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2008 έως το 2011. Το 2010 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης και επανεκλέχτηκε το 2014. Από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη και από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο του 2017 Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης. Στη συνέχεια εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε μέχρι τον Ιανουάριο του 2019. Την ευχαριστούμε θερμά και της ευχόμαστε καλό αγώνα και καλή επιτυχία.

— Πόσο ευρωπαϊκή είναι η Ελλάδα;

Θα έπρεπε να είναι περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς τα «ευεργετήματα» που απολαμβάνει η χώρα μας εξαιτίας της συμμετοχής της στην ΕΕ. Ακόμα όμως η χώρα μας «ακροβατεί» μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

— Πόσο Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες;

Εκτιμώ πώς ακόμα δυσκολεύονται πολύ να νιώσουν ότι ανήκουν στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ορισμένοι γιατί θεωρούν λανθασμένα ότι με αυτόν τον τρόπο χάνουν την εθνική τους ταυτότητα.
 
— Γιατί είναι τόσο μεγάλη η αποχή των Ευρωπαίων από τις Ευρωεκλογές;

Ίσως γιατί η προεκλογική εκστρατεία κάθε κόμματος σε κάθε χώρα δεν έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά και τους πολιτικούς όρους που «απορροφά» ή αν θέλετε προτιμά τελικά ο πολίτης. Επιπλέον, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι οι αποφάσεις τής ΕΕ αφορούν άμεσα τη ζωή τους.
 
— Γιατί πιστεύετε ότι πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι δεν κερδίζουμε μόνο από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ότι χάνουμε κιόλας;

Κάποιοι έχουν συνδέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα κακό διευθυντήριο τεχνοκρατών που λαμβάνει αποφάσεις ερήμην μας. Είναι λάθος. Προφανώς δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά η φυγή δεν είναι η λύση όταν ξέρουμε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο οποίο συμμετέχουμε πάρα πολλά χρόνια, είναι ένα πλαίσιο σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας
 
— Πού βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα;

Βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, κατά την οποία η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και των ακραίων φωνών απειλούν το οικοδόμημά της.

— Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Ευρώπης;

Αν καταφέρει να απομονώσει αυτές τις ακραίες φωνές και να δώσει απαντήσεις και λύσεις, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Ξέρετε, πιστεύω ακράδαντα ότι αν διαλυθεί η ΕΕ κάποιοι θα κερδίσουν και σίγουρα αυτοί δεν είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες
 
— Πώς μπορεί να ανασχεθεί το κύμα αντιευρωπαϊκών και εθνικιστικών κομμάτων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων αν τους ακούσετε δεν έχουν κανένα πρόγραμμα και καμία πρόταση για μια σειρά θεμάτων, όπως για την παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία. Αντίθετα, το μόνο που παπαγαλίζουν είναι την αντίθεσή τους στους ξένους, στους πρόσφυγες, σε οτιδήποτε μη αρεστό σε αυτούς. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να μιλούν στο θυμικό μιας μερίδας πολιτών. Και είναι υπόθεση όλων μας, το τονίζω αυτό, να κάνουμε απόλυτα κατανοητό στον κόσμο ότι δεν έχουν προτάσεις και λύσεις. Από την άλλη, οφείλουμε να φροντίσουμε να λύνουμε έγκαιρα τα προβλήματα των πολιτών, έτσι ώστε αυτά τα κόμματα να μη βρίσκουν έδαφος.
 
— Ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική οδός ανάμεσα στα «ανοιχτά σύνορα» και τα «κλειστά σύνορα»;

Τα φυλασσόμενα σύνορα.
 
— Είναι το Μεταναστευτικό το #1 πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Όχι. Σχετίζεται άμεσα όμως με το #1 πρόβλημα της ΕΕ, που κατά την άποψή μου είναι η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού, γιατί ακριβώς ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό. 

— Ποια θεωρείτε πως είναι τα 5 κυριότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ο ευρωσκεπτικισμός, η άνοδος του φασισμού, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη των χωρών-μελών της και η γραφειοκρατία.
 
— Ποια θεωρείτε πως είναι τα 5 κυριότερα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Βασικά πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πέντε κυριότερα προβλήματα που ανέφερα προηγουμένως. Δηλαδή, να πείσει για τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν τα κράτη-μέλη, αλλά και ότι τα αντιμετωπίζει ισότιμα, έτσι ώστε να περιορίσει τους ευρωσκεπτικιστές και τις ακραίες φωνές, να υιοθετήσει πολιτικές για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού παρέχοντας βοήθεια σε χώρες που γειτνιάζουν με εμπόλεμες ζώνες, να φροντίσει για την άμβλυνση των οικονομικών ανισοτήτων και να κάνει πιο ευέλικτες τις διοικητικές διαδικασίες της.
 
— Ναι ή όχι σε έναν ευρωπαϊκό στρατό;

Εκείνο που χρειάζεται είναι κοινές πολιτικές σε θέματα ασφάλειας.
 
— Ναι ή όχι σε μία ευρωπαϊκή αστυνομία;

Έχω την ίδια άποψη, όπως και με το θέμα του στρατού.
 
— Τι σημαίνει για εσάς «ασφάλεια» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το να μπορούν όλοι οι πολίτες να κινούνται χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο σε όλες τις χώρες.

— Θα υπήρχε ούτως ή άλλως ειρήνη στην ήπειρο όλες αυτές τις δεκαετίες και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Κατηγορηματικά, όχι. Ας θυμηθούμε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν απέχει χρονικά και τόσο πολύ, και απότοκό του ήταν η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.
 
— Τι πιστεύετε για τα αποσχιστικά ή αυτονομιστικά κινήματα εντός κάποιων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Προφανώς και όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, ωστόσο δεν μπορούν παρά να προβληματίζουν, γιατί θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή.
 
— Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εθνικισμού και φασισμού;

Επί της ουσίας καμία! Και στις δύο περιπτώσεις η κυρίαρχη ιδεολογία είναι ότι υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα έθνη και άνθρωποι. Και σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με τον πατριωτισμό. Απλώς, ο φασισμός είναι η πιο ακραία και βίαιη έκφραση του εθνικισμού.
 
— Πιστεύετε στην ανεξαρτησία των χωρών-μελών;

Τα εθνικά συμφέροντα και η ανεξαρτησία δεν μπορούν να χαθούν. Ξέρετε, για αυτό υπάρχει και το «βέτο». Στην ΕΕ, όπως συμβαίνει και σε κάθε οικογένεια, μπορούμε να κρατήσουμε την ανεξαρτησία μας και με ισχυρή βούληση και διάλογο να ακουστούν οι θέσεις μας.
 
— Μπορεί να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ισραήλ;

Θα ήθελαν αυτές οι χώρες να γίνουν μέλη τής ΕΕ; Κι αν ναι, μπορούν να ενστερνιστούν τις αρχές της;
 
— Ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Το ιδανικό θα ήταν να αλλάξουν την απόφασή τους και να παραμείνουν. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι και των δύο πλευρών να συνεχίσουν μια εποικοδομητική πορεία.
 
— Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ τού Brexit πριν τρία χρόνια;

Άκουσαν τις λάθος φωνές οι Βρετανοί. Σήμερα όμως δεν ξέρω αν έχουν την ίδια άποψη.
 
— Υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο;

Υπάρχει, αλλά είναι κρίμα που φεύγει.
 
— Υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα;

Παραλίγο να το ζήσουμε, δυστυχώς… Και δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ κανένας Έλληνας το καλοκαίρι του 2015. Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος τής ΕΕ και θα πρέπει να θυμίσω εδώ ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ενδεχόμενη έξοδός της θα σηματοδοτούσε σοβαρά προβλήματα στην ΕΕ σε σχέση με τα νοτιοανατολικά της σύνορα.
 
— Μπορεί να σταθεί η κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις παλιές και τις αναδυόμενες οικονομίες;

Είναι ευθύνη της ηγεσίας τής ΕΕ να το καταφέρει.
 
— Τι ενώνει και τι χωρίζει τους λαούς και τα έθνη της Ευρώπης;

Τους ενώνει το κοινό συμφέρον για ισχυρή οικονομία και ασφάλεια. Τους χωρίζουν οι ανισότητες που υπάρχουν σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως είναι π.χ. τα βάρη των προσφυγικών ροών.
 
— Πιστεύετε στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης;

Απόλυτα. Και είναι ευθύνη των ηγεσιών όλων των κρατών-μελών να το κάνουν πράξη.
 
— Ποιος είναι ο κυριότερος ρόλος ενός ευρωβουλευτή;

Να είναι η ισχυρή φωνή της χώρας του και να περιφρουρεί τα εθνικά συμφέροντα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, που λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον τού κάθε μέλους.
 
— Θα αποτελέσουν πρόκριμα οι ευρωεκλογές για τις Εθνικές Εκλογές;

Μοιραία, ναι. Σκεφτείτε ότι έχουν περάσει περίπου τέσσερα χρόνια από την τελευταία προσφυγή στην κάλπη. Τέσσερα χρόνια κατά τα οποία η χώρα μας δέχτηκε σημαντικά πλήγματα από την παρούσα κυβέρνηση. Αναπόφευκτα, λοιπόν, ο κόσμος πιστεύω ότι θα εκφράσει την αποδοκιμασία του και στις Ευρωεκλογές.
 
— Τι πιστεύετε ότι θα συνεισφέρετε προσωπικά στην Ευρώπη εάν εκλεγείτε;

Την εμπειρία μου σε ό,τι αφορά τα βασικά θέματα που ενδιαφέρουν τον πολίτη, την κουλτούρα συνεργασίας που έχω καλλιεργήσει, τη συνέπεια και την εργατικότητα που έχω ως επαγγελματίας και ως χαρακτήρας.
 
— Τι πιστεύετε ότι θα συνεισφέρετε προσωπικά στην Ελλάδα εάν εκλεγείτε;

Στη διάρκεια της πορείας μου στην τοπική αυτοδιοίκηση που συνέπεσε με την οικονομική κρίση, ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής μαζί με τους συνεργάτες μου καταφέραμε να δημιουργήσουμε πρότυπες δομές για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και να διαχειριστούμε το προσφυγικό, συνεργαζόμενοι με διεθνείς φορείς και οργανισμούς και αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχω, λοιπόν, πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων που ανοίγει σε πολλούς τομείς η δυναμική μας παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την εμπειρία να τις αξιοποιήσω προς όφελος των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να πλήττονται από τις επιπτώσεις της κρίσης.