Επιδόματα, τζόγος και κρυπτονομίσματα

Δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Μπορεί να καταγράφεται με επίσημο στατιστικό τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο από την GamCare, που είναι μια ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη σε άτομα εξαρτημένα από τον τζόγο, ωστόσο το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Αφορά κυρίως νέους ανθρώπους, που είναι περισσότερο ευάλωτοι.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Η στροφή των νέων, που είτε έχουν χαμηλό εισόδημα, είτε λαμβάνουν κρατικά επιδόματα και ενισχύσεις, προς τον διαδικτυακό τζόγο και τα πονταρίσματα σε κρυπτονομίσματα. Με σκοπό, την εκπλήρωση της επιθυμίας τους για ταχύτατο πλουτισμό και για την απομάκρυνση τους από την ανέχεια και τη φτώχεια.

Σύμφωνα με έρευνα του YouGov και της GamCare, το 46% όσων έχουν προσφύγει στις υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας της GamCare, ανησυχούν ιδιαίτερα για την οικονομική τους κατάσταση, η οποία έχει επιβαρυνθεί μετά και την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 9,1% που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 40ετίας.

Οι ειδικοί που απαντούν στις γραμμές βοήθειας (helplines), αναφέρουν ότι όσοι τηλεφωνούν, δηλώνουν ότι το υψηλό κόστος ζωής τους ωθεί στο να δοκιμάσουν να πλουτίσουν μέσω του διαδικτυακού τζόγου και των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα. Οι περισσότεροι δηλώνουν ζημιωμένοι και αναζητούν βοήθεια και συμβουλές για επικερδείς τακτικές συναλλαγών στα cryptos.

Το 43% όσων ζητούν βοήθεια από την Gamcare έχουν επενδύσει σε cryptos και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν χάσει ήδη το 55% των χρημάτων τους. Και μάλιστα σε ποσοστό 25%, οι παίκτες των cryptos, επιθυμούν να επενδύσουν και άλλα χρήματα για να αναπληρώσουν τις ζημίες τους και να κερδίσουν.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες. Ωστόσο, η διάχυτη επιδίωξη του εύκολου, άκοπου και γρήγορου πλουτισμού, αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς για αρκετούς νέους που ζουν στις παρυφές ανάμεσα στην απασχόληση και στην αεργία, συντηρούμενοι από κάποια κρατικά επιδόματα και από τη γενναιοδωρία των συγγενών τους.

Και δεν είναι τυχαίο, ότι μέσα από αυτές τις ομάδες νέων ανθρώπων, αλιεύουν τα θύματα τους οι πυραμίδες, οι φούσκες, οι πλατφόρμες συναλλαγών σε συνάλλαγμα και σε κρυπτονομίσματα και οι πάσης φύσεως

Ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που «διδάσκουν το πως να γίνεις πλούσιος» αγοράζοντας μετοχές για παράδειγμα της Αmazon, παίζοντας σε συνάλλαγμα με βάση «πληροφορίες», αγοράζοντας εξωτικά κρυπτονομίσματα, ποντάροντας σε «στημένους» ποδοσφαιρικούς αγώνες στη Μαλαισία και άλλα γλαφυρά.

Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που πιθανότατα θα εκλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Υπάρχουν νεαρές ηλικιακά ομάδες, που παραμένουν εθισμένες στην αεργία, με πρόσχημα τους χαμηλούς μισθούς, τα υπερβολικά ωράρια απασχόλησης, μένοντας εξαρτημένες είτε από κρατικά επιδόματα, είτε από εισοδήματα τρίτων. Αυτές οι ομάδες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στον διαδικτυακό τζόγο, στις πυραμίδες, στις φούσκες και «στα παιχνίδια» των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων, αφού με κάποιο μαγικό τρόπο επιθυμούν να βελτιώσουν το επίπεδο της διαβίωσης τους.

Αυτές οι νεαρές ηλικιακά ομάδες δεν παρακολουθούν ούτε προγράμματα επιμόρφωσης, ούτε προγράμματα απόκτησης δεξιοτήτων, ούτε προγράμματα μαθητείας. Παραμένουν ανενεργοί, αναμένοντας το «Μάννα εξ Ουρανού», δίχως να ανησυχούν για το μέλλον τους, αφού όπως υποστηρίζουν «ζουν για το σήμερα», βασισμένοι στα επιδόματα, στο τζόγο και στα κρυπτονομίσματα. Για πόσο όμως;