«Έντιμος συμβιβασμός» με ημερομηνία λήξεως!

«Έντιμος συμβιβασμός» με ημερομηνία λήξεως!

Του Θωμά Παπαγεωργίου *

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ενώ είχαμε ήδη ένα πρώτο «ναυάγιο» πριν από λίγες ημέρες στο EuroWorking Group αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι: «Κάναμε έναν έντιμο συμβιβασμό.... καθώς πρέπει η τροπολογία αυτή να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup».

Και πράγματι, θα συμφωνήσω απόλυτα, ότι κάναμε έναν ακόμα συμβιβασμό και μάλιστα σε χρόνο dt, καθώς είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες και έπρεπε ο νόμος Κατσέλη να έχει αντικατασταθεί πριν από την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Το σίγουρο είναι πως και περισσότερο χρόνο και πληρέστερη τεχνογνωσία ήταν απαραίτητα στοιχεία για να συζητηθεί διεξοδικότερα το νέο πλαίσιο, τα νέα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, η πληρέστερη αντιμετώπιση για την περιφρούρηση των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, καθώς και το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Και πάλι δεν είδαμε καμία επιβράβευση για τους συνεπείς δανειολήπτες, σύμφωνα με μια σειρά προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο πλαίσιο.

Έχουμε λοιπόν κατ' ουσίαν ένα «πλαίσιο προσέγγισης», μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς ένα «πλαίσιο διαδοχικών προσεγγίσεων» κυρίως με τους θεσμούς και θέλουμε να πιστεύουμε πως εν τέλει βρήκαμε μια «συμβιβαστική φόρμουλα» για την πρώτη κατοικία -έστω και ατελή- με κύριο ζητούμενο να εγκριθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο για την προστασία της πριν από το επόμενο Eurogroup.

Στα βασικά και κύρια σημεία του νέου πλαισίου βλέπουμε ουσιαστικά ένα γενναίο ψαλίδισμα, μια τροπολογία που περιλαμβάνει βαθύ μαχαίρι στα κριτήρια ένταξης στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Προς το παρόν, ο προτεινόμενος αντικαταστάτης του νόμου Κατσέλη είναι οριοθετημένος με ημερομηνία λήξεως οκταμήνου, δηλαδή λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019, για όσους δανειολήπτες ενταχθούν στο νέο πλαίσιο μέχρι την 30ή Απριλίου 2019 και ενδέχεται να λάβει μονιμότερο χαρακτήρα, αλλά για τώρα προέχει να συμφωνηθεί πλήρως με τους θεσμούς και έπεται η υλοποίησή του από τις τράπεζες.

Με στόχο λοιπόν το επόμενο Eurogroup στις 5 Απριλίου, εκεί όπου θα αποφασιστεί και η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ANFAs, μια επιστροφή της τάξης περί τα 970 εκατ. ευρώ, υποχωρεί η ελληνική πλευρά στην πίεση της Ευρώπης να περιοριστούν σημαντικά οι όροι ένταξης στην προστασία της πρώτης κατοικίας και να ισχύσουν ακόμα χαμηλότερα όρια προστασίας ιδίως για τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Επιφυλάξεις και ενστάσεις ακούστηκαν πολλές, ιδίως για το μέγεθος της ομπρέλας προστασίας της πρώτης κατοικίας. Παρ' όλα αυτά ο νέος νόμος-πλαίσιο αναμένεται να γίνει δεκτός από την Ε.Ε. εντός της εβδομάδος.

* Ο κ. Θωμάς Παπαγεωργίου είναι ανώτατο στέλεχος τραπεζικού οργανισμού.

**  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 2 Απριλίου 2019