Ένας Κινέζος και πολλοί «Κινέζοι»

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, 00:01
-A +A

Μεταξύ ενός Κινέζου κι ενός Εσκιμώου επενδυτή, προτιμώ σαφώς τον δεύτερο. Με την διαφορά ότι δεν υπάρχουν Εσκιμώοι διαθέσιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αντίθετα, υπάρχουν Έλληνες επενδυτές που επιχειρούν να πουλήσουν πάγο στους Εσκιμώους ή που κάνουν τον «Κινέζο», αντί να επενδύσουν στο μέλλον της χώρας τους. Στον καπιταλισμό «μιλάει» αυτός που έχει τα χρήματα και την διάθεση για να επενδύσει.

Όποιος μελετήσει τους όρους με τους οποίους επένδυσε η Κίνα στην Βενεζουέλα και σε αφρικανικές χώρες, θα δει ότι πρόκειται για μία συμφωνία με τον διάβολο. Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι έδειξαν αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα σε χώρες της Δύσης. Άρα, το πρόβλημα είναι τελικά σε εμάς. Αν θα μπορέσουμε να έχουμε κανόνες σεβαστούς απ' όσους επιχειρούν στην Ελλάδα. Έλληνες και ξένους.

Οι Αμερικάνοι κατά κύριο λόγο και οι Ευρωπαίοι κατά δεύτερο έχουν αποδειχτεί δυσανεκτικοί στην διείσδυση των Κινέζων στην Ελλάδα. Οι ίδιοι πάντως έχουν φροντίσει να μην αφήσουν να πέσει κάτω ένα deal αν εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Να μην ξεχνάμε τις αγαστές σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας. Δικαίωμά τους είναι, οι άνθρωποι κάνουν την δουλειά τους. Κι εδώ ακριβώς είναι το θέμα. Κάποια στιγμή πρέπει κι εμείς να μάθουμε να κάνουμε σωστά την δουλειά μας.

Το άνοιγμα της Ελλάδας προς την Κίνα το έκανε ο Κώστας Καραμανλής. Επειδή κατάλαβε ότι αυτό ήταν το συμφέρον της χώρας, να ανοιχτεί στους νέους παίκτες της διεθνούς αγοράς. Σήμερα το συμφέρον μας επιβάλλει να φέρουμε πολλές ξένες επενδύσεις. Μακάρι να ήταν ελληνικές, αλλά δεν είναι. Μακάρι να ήταν όλες αμερικάνικες, αλλά δεν είναι. Μακάρι να ήταν γερμανικές, αλλά δεν είναι. Ας είναι, λοιπόν, και κινεζικές.

Αν η οικονομία της χώρας δεν πάρει μπροστά θα πρέπει να ξεχάσουμε την ίδια την χώρα. Μεταξύ της έξυπνης διαχείρισης των αντικειμενικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και της εθνικής αυτοχειρίας, ας επιλέξουμε τον πρώτο δρόμο.

Επενδύσεις – επενδύσεις – επενδύσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Είναι ο μοναδικός. Με κανόνες! Αναμφισβήτητα. Με σεβασμό στου νόμους της χώρας. Αυτό δεν συζητείται καν. Αλλά και αντίστοιχα με σεβασμό σε αυτούς που επενδύουν στην χώρα και βάζουν τα χρήματά τους.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 24/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα