Ένα εξαιρετικά κακόηχο καμπανάκι

Ένα εξαιρετικά κακόηχο καμπανάκι

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Όταν το κάλεσμα κάποιων γραφικών για ψήσιμο χοιρινού και οινοποσία έξω από τα κέντρα προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο γίνεται το κύριο ζήτημα της επικαιρότητας για το οποίο χρειάζεται να μιλήσουμε στα σοβαρά, τότε μάλλον χτυπά για την κοινωνία μας ένα εξαιρετικά κακόηχο καμπανάκι που θα πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας προβληματίσει έντονα. 

Όπως τονίζουν υπεύθυνες και μετριοπαθείς φωνές από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά περίπλοκο και πολυδιάστατο και κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη των όγκου των μετακινήσεων είναι στον αέρα, καθώς εξαρτάται πέρα από τους πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας και από το όραμα μιας καλύτερης προοπτικής σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία.

Σ' αυτή τη συνθήκη η χώρα μας, που μάλλον δικαίως παραπονιέται για ένα έλλειμμα αλληλεγγύης από τους εταίρους μας στην ΕΕ έρχεται αντιμέτωπη με σοβαρούς κινδύνους που πρωτίστως αφορούν αυτή την έστω και επιδεχόμενη πολλές βελτιώσεις φιλελεύθερη δημοκρατία.

Λίγους μήνες μετά τον εξοβελισμό της Χρυσής Αυγής από το κοινοβούλιο, είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας μαζικής στροφής της κοινωνίας στην ακροδεξιά, στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό. Η προβολή όλων των πιθανών ανησυχιών και φόβων στον απρόσωπο ξένο που έρχεται για να στοιβαχτεί σε ένα κλειστό κέντρο υποδοχής, απέχει μόλις ένα βήμα από την ανακήρυξη του κάθε ξένου ως αποδιοπομπαίο τράγο για τα όλα δεινά που μας βασανίζουν. Και μη μένετε στις γραφικές ψησταριές - κοιτάχτε την πρόσφατη επίθεση με μαχαίρι εναντίον του δωδεκάχρονου πρόσφυγα που απλώς ήθελε να πάει σχολείο.

Και το χειρότερο: Όσο το κύμα αυτό φουντώνει, τόσο θα γίνεται δυσκολότερο ακόμη και στους μετριοπαθείς πολιτικούς να του πάνε κόντρα, εξέλιξη που θα λειτουργήσει εντέλει ανατροφοδοτικά στον ζόφο. Αυτό που αχνοφαίνεται, πρέπει να σταματήσει εγκαίρως και αποτελεσματικά.

Τι μπορεί να γίνει; Να εστιάσουμε σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε. Από την κυβέρνηση χρειάζεται αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος - ούτε εικόνες ντροπής τύπου Μόρια, ούτε επανάληψη της κατασπατάλησης κονδυλίων από τους προηγούμενους. Από τους πολιτικούς, και ιδίως από εκείνους με μεγαλύτερο κύρος, που έχουν δείξει έμπρακτα ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις της υφιστάμενης συνθήκης, χρειάζεται ο εμπεριστατωμένος, σοβαρός, ενωτικός και καταλλακτικός λόγος που δεν δέχεται καμία έκπτωση στις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Από τους πνευματικούς ταγούς, χρειαζόμαστε περισσότερες φωνές σαν του Μητροπολίτη Δημητριάδος. Από όλους τους υπολοίπους από μας, χρειάζεται επιφυλακή και εγρήγορση. Η καταβύθιση στον ζόφο είναι εύκολη, σαγηνευτική αλλά και απολύτως καταστροφική. Δεν μας αξίζει.