Εκρηκτική άνοδος τιμών στην Αθήνα για youth hostels

Εκρηκτική άνοδος τιμών στην Αθήνα για youth hostels

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Περίεργα τιμολογιακά φαινόμενα δημιουργεί η φρενίτιδα δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα 5άστερα ξενοδοχεία που δημιουργούν οι μεγάλες διεθνείς αλυσίδες. Εκρηξη τιμών παρατηρείται σε μικρά, παραγνωρισμένα ξενοδοχεία και… youth hostels στους άλλοτε «ύποπτους» δρόμους της πρωτεύουσας.

• Είναι χαρακτηριστικό ότι το δίδυμο των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και της τουρκικής Dogus αγόρασαν το εμβληματικό και μοναδικό 5άστερο ξενοδοχείο Hilton, πληρώνοντας ένα τίμημα που αντιστοιχεί σε 313.000 ευρώ κάθε δωμάτιο (price per key).

• Aντίστοιχα το προβληματικό λόγω χρεών ξενοδοχείο Athens Ledra στη Λεωφόρο Συγγρού πουλήθηκε σε τιμή που αντιστοιχεί σε 240.000 ευρώ κάθε δωμάτιο. Του χρόνου θα λειτουργεί ως Regency Hayat Hotel.

Την ίδια όμως στιγμή, στα 3 αστέρων μικρά, παλιά ξενοδοχεία, ξενώνες και youth hostels της Πλάκας και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που δεν διαθέτουν περισσότερα από 25 έως 80 δωμάτια το καθένα, οι επενδυτές προσφέρουν τιμήματα της τάξης των 200.000 ευρώ ανά δωμάτιο και εισπράττουν αρνητικές απαντήσεις!

Ουδείς από τους ιδιοκτήτες αυτών των μικρών μονάδων κάθεται να συζητήσει με μεσίτη ή διαχειριστή επενδυτικού fund αν το τίμημα δεν αγγίζει τα 300.000 ευρώ ανά δωμάτιο, παρά το γεγονός ότι υπό τις σημερινές συνθήκες το τίμημα αυτό δεν δικαιολογείται, ακόμη κι αν οι ξενώνες ήταν γεμάτοι κατά 80% καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Προφανώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προσβλέπουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της προσφερόμενης φιλοξενίας και στη διαρκώς αυξανόμενη τουριστική ροή και ζήτηση για τουριστικά καταλύματα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των μικρών ξενοδοχείων και ξενώνων έχουν συνειδητοποιήσει ότι νέες άδειες ξενοδοχείων δεν εκδίδονται, όλες οι επενδύσεις -και είναι πολλές- γίνονται με αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων και γι' αυτό απαιτούν εξωφρενικά για τα δεδομένα της εποχής τιμήματα.

• Επιπλέον, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει γεννηθεί ένα ακόμη ενδιαφέρον τουριστικό προϊόν, οι οργανωμένες φοιτητικές εστίες που καλύπτουν στεγαστικές ανάγκες των πανεπιστημιακών σχολών αλλά και των ιδιωτικών κολεγίων.

Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν πως η εικόνα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αλλάζει θεαματικά. Στην Ομόνοια ανοίγει πάλι τις πόρτες του το ξενοδοχείο «La Mirage», που έμενε κλειστό από το 2008. Οταν είχε δημιουργηθεί, τέλη της δεκαετίας του ''70, είχε θεωρηθεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην περιοχή του κέντρου, τότε που εκεί χτυπούσε η εμπορική καρδιά της Αθήνας. Η τελευταία αναλαμπή του ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Στη συνέχεια, η παρακμή του ουσιαστικά ακολούθησε την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, οδηγώντας το στο λουκέτο την 1η Ιουλίου του 2008.

Γενικά όμως σήμερα υπάρχει η εκτίμηση πως η πλατεία Ομονοίας έχει ξεπεράσει τη μεγάλη κρίση και ξαφνικά παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες στο τουριστικό κομμάτι.

Ηδη από το καλοκαίρι του 2016 έχει προστεθεί το 4άστερο «Athens Tiare» το οποίο προσπαθεί να δώσει ζωή στην πλατεία, ενώ σημαντική ανάσα προσφέρει και το 5άστερο «Wyndham Grand Athens» σε πολύ κοντινή απόσταση, επί της πλατείας Καραϊσκάκη, που διαχειρίζεται για λογαριασμό του αμερικανικού ομίλου η Zeus Ιnternational του Χάρη Σιγανού.

Απέναντι από το «Wyndham Grand Athens», η αμερικανική αλυσίδα ανοίγει το 94-suites Wyndham Grand Residences & Suites σε συνεργασία με τη Zeus International.

Πολύ κοντά στο νέο εγχείρημα της Zeus, στην Αγίου Κωνσταντίνου 26, έχει ανοίξει ήδη από το καλοκαίρι και το 4άστερο «Kubik Athens Hotel», στο κτίριο συνιδιοκτησίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (75%) και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (25%), το οποίο έχει μισθωθεί από την Πυθαγόρειο ΑΕΞΤΕ και έχει μετατραπεί σε «έξυπνο ξενοδοχείο», προσελκύοντας και business ταξιδιώτες.

Ενα ακόμη ακίνητο, επίσης στην Ομόνοια, το Σαρόγλειο Μέγαρο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) βγαίνει στην αγορά για να χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο. Το κτίριο με συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ. επί της Σταδίου 65 έχει χρήσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις εμπορικής ή τουριστικής φύσης όπως η δημιουργία πολυκαταστήματος, ξενοδοχείου, πολυτελούς φοιτητικού ξενώνα και γραφείων εταιρειών.

Γύρω από την πλατεία Συντάγματος επικρατεί οργασμός ανακαινίσεων. Ο Ομιλος Λάμψα ανέλαβε μετά από διαγωνισμό το κτίριο του Ταμείου των Υπαλλήλων της πρώην Αγροτικής για να το ανακαινίσει και να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, ενώ αγόρασε και το 5άστερο King George hotel πληρώνοντας 43 εκατ. ευρώ.

Στο Κολωνάκι έχει έρθει η μόδα των boutique hotels πολλών αστέρων. H οικογένεια Ευμορφίδη με τα Coco Mat άνοιξε ένα ολοκαίνουργιο boutique ξενοδοχείο 4 αστέρων. Το COCO-MAT Athens Hotel ανακαίνισε ένα κτίριο του 1935 και υπόσχεται να προσφέρει υψηλών προδιαγραφών διαμονή στα 39 του δωμάτια και σουίτες που διαθέτει. Η ίδια εταιρεία συνεχίζει και τις εργασίες κατασκευής σε χώρο κοντά στο μουσείο της Ακρόπολης για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων δυναμικότητας 90 κλινών συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, με τα εγκαίνιά του να προγραμματίζονται για την επόμενη χρονιά.

* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο», αρ. φύλλου 96.

Φωτογραφία: Shutterstock