Εκλογικός αχταρμάς

Εκλογικός αχταρμάς

Του Νίκου Χαραλάμπους*

dΜπορεί η κοινή ημερομηνία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι μια πρακτική λύση σε ο,τι αφορά τεχνικά και λογιστικά ζητήματα αλλά σε ό,τι αφορά στην πολιτική συζήτηση και την πολιτική παίδευση των πολιτών είναι μια αποτυχία.

Μάθαμε ως πολίτες για τα ζητήματα που αφορούν στους Δήμους; Για τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας; Για τους υποψηφίους στον Δήμο και στην Περιφέρειά μας; Έγιναν ουσιαστικές συζητήσεις; Στην περιφέρεια Αττικής εξετάστηκαν σε βάθος και αποτέλεσαν θέμα αντιπαράθεσης οι τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι; Και όλα αυτά πριν πιάσουμε τα ευρωπαϊκά θέματα. Τι είδους ευρωπαϊκή ένωση θέλουμε; Τι θα θέσουν ως προτεραιότητα οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξουμε; Ποιες είναι οι ομάδες που θα διαμορφωθούν στο ευρωκοινοβούλιο; Τι ακριβώς ψηφίζει και τι δεν ψηφίζει το ευρωκοινοβούλιο;

Αντί για επικεντρωμένη και σε βάθος συζήτηση είδαμε έναν τηλεμαραθώνιο, επιφανειακών στην συντριπτική πλειοψηφία τους, πολιτικών μηνυμάτων, μάχες εντυπώσεων και το μοίρασμα του περιορισμένου χρόνου των ΜΜΕ στις εκλογές για τρεις θεσμούς που είναι πολύ σημαντικοί για την καθημερινότητα των πολιτών. Τι κατάλαβε ο πολίτης για τον Δήμο του, την Περιφέρειά του και την Ευρώπη; (Να ένα καλό θέμα για δημοσκόπηση).

Γνωρίζω πως η πρόταση που θα καταθέσω θα έχει αντιδράσεις αλλά θεωρώ πως είναι η σωστή για να δοθεί η πρέπουσα αξία σε κάθε έναν από αυτούς τους θεσμούς.

Κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνονται εκλογές σε έναν από τις τέσσερις βαθμίδες της πολιτικής εξουσίας. Τη μια χρονιά Δημοτικές εκλογές, την άλλη Περιφερειακές, την τρίτη ευρωεκλογές. Οι βουλευτικές που πέφτουν κάθε τέσσερα χρόνια θα πρέπει να γίνονται σε σταθερή ημερομηνία έξι μήνες πριν ή μετά τις εκλογές που είναι σταθερές. Θα πρέπει να μην επιτρέπεται να γίνονται ταυτόχρονες εκλογές.

Φυσικά αυτή η πρόταση συνοδεύεται με έναν ριζικό εκσυγχρονισμό του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών. Με τον τρόπο που γίνονται οι εκλογές τώρα, εκλογές κάθε χρόνο σημαίνει κούραση για τους πολίτες με υψηλή αποχή, κούραση για τους δικηγόρους και όσους τρέχουν για την επιτυχή τέλεση των εκλογών. Οι εκλογές θα πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστούν. Να είναι εύκολες για τους πολίτες. Να μην απαιτούν πολύ από τον χρόνο τους. Να υπάρχει η δυνατότητα ψήφου για περισσότερες από μια μέρες. Προτάσεις υπάρχουν και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε εδώ.

Για να μπορεί ο πολίτης να κάνει συνειδητοποιημένες και ποιοτικές επιλογές, θα πρέπει κάθε φορά τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται σε μια εκλογική αναμέτρηση, στα θέματα και πρόσωπα που την αφορούν και όχι σε τρεις.

*Ο κ. Νίκος Χαραλάμπους είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.