Είναι καλή ιδέα το μητρώο για τις start-up;

Είναι καλή ιδέα το μητρώο για τις start-up;

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Κοιτώντας τα γεγονότα προς τα πίσω, στην αρχή της κρίσης (από την οποία βέβαια δεν έχουμε βγει ακόμα) η έκρηξη της συζήτησης για τις start-up και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα ήταν και η μοναδική με θετικό πρόσημο που γινόταν τότε, μέσα σ'ενα περιβάλλον ακραίας πόλωσης, απαξίωσης των κεκτημένων της Μεταπολίτευσης και μ'ένα πολιτικό σύστημα φοβισμένο και στριμωγμένο στη γωνία να απολογείται σε εθνολαϊκιστές και καιροσκόπους που πολιορκούσαν την εξουσία επιδιδόμενοι στο είδος του ακτιβισμού που αμφισβητούσε  το πολίτευμα υπονομεύοντάς το.

Για την οικονομική συγκυρία της εποχής, ούτε λόγος αλλά σε αυτό το σημείωμα θα βγάλουμε την οικονομία από τη συζήτηση γιατί μας ενδιαφέρει περισσότερο να σχολιάσουμε πώς τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι στην πρόθεση μιας μερίδας της κοινωνίας και μάλιστα των νέων της να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο πλαίσιο μιας σειράς από αμήχανες, άτσαλες και ενοχικές προσπάθειες που έκαναν για να κανονικοποιηθούν πολιτευόμενοι έξω από το πεδίο της κατά φαντασίαν σύγκρουσης με τους δανειστές, επιχείρησαν να προσεγγίσουν την κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά με το μείγμα οικονομικής τους πολιτικής η προσέγγιση αυτή μπορεί να αποτιμηθεί μόνο επικοινωνιακά, αν κατάφερε δηλαδή να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν να παρακολουθήσουμε πως τοποθετείται απέναντι στη νεοφυή επιχειρηματικότητα η παρούσα κυβέρνηση στον ιδεολογικό πυρήνα της οποίας βρίσκεται η ελεύθερη οικονομία και το ελευθέρως επιχειρείν και η οποία μάλιστα εξελέγη από το λαό με την εντολή να ενισχύσει κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα με στόχο να δημιουργηθούν πολλές και καλές δουλειές.

Η εξαγγελία της πρόθεσης του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστου Δήμα να καταγράψει για πρώτη φορά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας με στόχο να ξεκλειδώσουν δυνατότητες και κίνητρα ανάπτυξης μας τράβηξε την προσοχή. Σύμφωνα με την κυβερνητική εξαγγελία θα στηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένα ηλεκτρονικό μητρώο, στο οποίο οι start-up θα καταγράφονται οικειοθελώς. Στόχος, η κυβέρνηση να έχει μια σαφή εικόνα του μεγέθους του οικοσυστήματος ώστε να μπορεί να σχεδιάζει τη στήριξή τους αναλόγως.

Ηλεκτρονικές πλατφόρμες που προσφέρουν στις start-up τη δυνατότητα διασύνδεσης καθώς και διάφορα εργαλεία έχουν αναπτύξει χώρες όπως το Ισραήλ [Start-up Nation Finder] που είναι το κυρίαρχο παράδειγμα αλλά και η Ινδία [#startupindia]  που ακολουθεί και έχουν μια παρεμφερή φιλοσοφία.

Στο δικό μας σύμπαν βέβαια η αποτελεσματικότερη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει κάθε κυβέρνηση στις start-up είναι να μειώσει τους φόρους και κυρίως το κόστος της εργασίας και να τις αφήσεις ήσυχες να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Από την άλλη δεν γίνεται να σκεφτόμαστε ωσάν να βρισκόμαστε σε μια κανονική χώρα, με εμπεδωμένη κουλτούρα επιχειρηματικότητας, ελεύθερη οικονομία και χαμηλό κόστος εργασίας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό την εποπτεία των δανειστών, επί της ουσίας δεν έχει τράπεζες ενώ το επιχειρείν παραμένει, χωρίς υπερβολή, μια δονκιχωτική δραστηριότητα. Για να μην μιλήσουμε για τα καρτέλ των μεγαλοεπιχειρηματιών που απέκτησαν δύναμη με μόνο πελάτη το κράτος.

Στην παρούσα συγκυρία, λοιπόν και με οδηγό το καλό παράδειγμα του Ισραήλ, μπορούμε να αξιολογήσουμε θετικά την ιδέα του Υπουργείο Ανάπτυξης που θέλει να στηρίξει όσους θέλουν να καινοτομήσουν επιχειρώντας. Με δύο επισημάνσεις: 

1. Η νεοφυής επιχειρηματική κοινότητα δεν πρέπει ποτέ και για κανένα λόγο να πιστέψει ότι το κράτος είναι η απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση. Η μόνη πραγματική έννοια του κράτους είναι να αναπαράγει την εξουσία του ελέγχοντας τους πολίτες και τη δραστηριότητά τους γιαυτό και οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι απέναντί του.

2. Το ηλεκτρονικό μητρώο νεοφυούς επιχειρηματικότητας μπορεί εύκολα να γίνει τεκμήριο ανικανότητας του Υπουργείου για λόγους τόσο προφανείς που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε. Οφείλουμε να το επισημάνουμε κι αυτό.

Θα το παρακολουθούμε, λοιπόν,  με ενδιαφέρον.