Είμαστε ακόμα σε Μνημόνιο. Ας μην κοροϊδευόμαστε

Είμαστε ακόμα σε Μνημόνιο. Ας μην κοροϊδευόμαστε

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του πρωθυπουργού, που υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα την παραίτηση του, το γεγονός πως δεν φόρεσε γραβάτα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το περιβάλλον του το εμφανίζει ως μέγα κατόρθωμα απέναντι στη νομενκλατούρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως ο ίδιος είχε υποσχεθεί πως θα φορούσε γραβάτα, με το που θα πετύχαινε ρύθμιση του χρέους.

Τελικά ούτε το χρέος ρύθμισε και ούτε έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αφού το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, προβλέπει αξιολογήσεις μέχρι να εξοφληθεί το 75% των δανείων και νέα μέτρα τα οποία προτείνονται από την Κομισιόν, επιβάλλονται άμεσα και θεωρείται εκ των προτέρων πως έχουν εγκριθεί και από το Eurogroup. Μάλιστα, στην ψηφοφορία αυτή ψηφίζουν τα μέλη του Eurogroup χωρίς να ψηφίζει το ενδιαφερόμενο μέλος, δηλαδή η χώρα μας.

Και αυτή η εποπτεία συμπεριλαμβάνει προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις, διαρρηγνύοντας πλήρως το μύθευμα περί εξόδου από τα Μνημόνια. Αυτήν τη στιγμή εμφανίζεται μια σειρά εκκρεμοτήτων απέναντι στις δεσμεύσεις, που έχει συμφωνήσει η χώρα και τις οποίες θα καλεστεί να τις διαχειριστεί η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Και οι εκκρεμότητες είναι συγκεκριμένες και προβληματικές. Το δημοσιονομικό βρίσκεται πάλι μπροστά μας, σε πορεία εκτροχιασμού που υπερβαίνει το 1% και σκληρών απαιτήσεων για πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Γεγονός που θα δυσκολέψει την επόμενη κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές μας. Η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα, τα ταμεία και τα νοσοκομεία βαίνουν αυξανόμενες, αγγίζοντας τα 2,9 δισ. ευρώ. Στον χώρο της κοινωνικής προστασίας, υπάρχει σημαντική υστέρηση. Στον χώρο της Δικαιοσύνης δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών για την έναρξη της Β' φάσης του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων. Οι διαδικασίες του κτηματολογίου βρίσκονται ακόμα σε διαρκή καθυστέρηση και αναβολή. Το μοντέλο target στον τομέα της Ενέργειας βρίσκεται στον αέρα. Στη δημόσια διοίκηση, ο κύκλος αξιολογήσεων κινητικότητας καθυστερεί. Επίσης έχει ολοκληρωθεί μόλις μια τοποθέτηση Γ.Γ. από τις 69 θέσεις που συνολικά εκκρεμούν.

Αλλά και στον χώρο της οικονομίας τα πράγματα δείχνουν εξίσου δυσοίωνα, καθώς δεν έχει τηρηθεί το πλαίσιο των συμπεφωνημένων. Η χαλάρωση των ελέγχων κίνησης κεφαλαίου, των γνωστών σε όλους μας capital controls, δεν προχωρά και εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί. Στο τραπεζικό σύστημα, η πρόταση για τη μεταφορά των κόκκινων δανείων, των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων και της αναβαλλόμενης φορολογίας σε ένα ειδικό επιχειρηματικό όχημα (SPV) δεν έχει ακόμη προχωρήσει. To διάδοχο σύστημα μετά τον νόμο Κατσέλη, η αντιμετώπιση των αφερέγγυων δανειοληπτών και οι βελτιώσεις στο καθεστώς της ιδιωτικής πτώχευσης παραμένουν σχέδια ημιτελή. Οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού, των ΕΛΠΕ, της Εγνατία ΑΕ, της ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, της ΕΥΔΑΠ και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών παραμένουν ανεκτέλεστες.

Τέλος, οι παρατηρήσεις των αξιολογητών εστιάζουν στις επιπτώσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις παρενέργειες που δημιούργησε, στην εκ νέου αναβολή των προθεσμιών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στις καθυστερήσεις στο Ελληνικό και στις διοικητικές αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών που ανήκουν στο Υπερταμείο.

Μήπως όλα τα ανωτέρω δεν μας αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε ακόμα στα Μνημόνια; Πως μετά από τέσσερα χρόνια επιδιώκουμε να βρεθούμε το 2022, εκεί που ήμασταν το 2014; Ας μην κοροϊδευόμαστε, λοιπόν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Παλαιοπασόκ μας έχει φέρει και πάλι πίσω, σε ένα σημείο δύσκολο, από το οποίο θα πρέπει να μας ξεκολλήσει η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.