Εγώ είμαι με την ALCO, όχι με την MRB

Εγώ είμαι με την ALCO, όχι με την MRB

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Η δημοσκόπηση της ALCO έβγαλε προχθές 6 μονάδες διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και Σύριζα, με ποιοτικά στοιχεία που προαναγγέλλουν περαιτέρω μείωση της απόστασης ανάμεσα στους δύο. Η MRB χθες έβγαλε 8 τις μονάδες διαφοράς και με πιθανή την αυτοδυναμία του Κυριάκου. Δεν αμφισβητώ την μέθοδο καμιάς απ' τις δύο εταιρείες, η πολιτική μου αίσθηση όμως είναι ότι η φωτογραφία που έβγαλε η ALCO στο σκηνικό βρίσκεται κοντύτερα στην προοπτική που έχουν τα πράγματα.

Γιατί; Διότι οι δημοσκοπήσεις λαμβάνουν υπ' όψη τους τις λογικές παραμέτρους που συγκροτούν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, αδυνατούν όμως να ερευνήσουν την σκληρότητα, την πονηρία, την ανθεκτικότητα ή την ραθυμία των ηγετικών ομάδων που συγκρούονται στην εκλογική μάχη. Αν ρωτήσετε αστυνομικούς που έχουν ειδικευτεί σε διαπραγματεύσεις με κακοποιούς που κρατούν ομήρους, θα σας πουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα συμπεριφοράς πάνω στα οποία κινούνται κατά περίπτωση. Διαθέτουν πρωτόκολλο για δεκάδες διαφορετικές προσωπικότητες κακοποιών και ότι όλες οι περιπτώσεις θεωρούνται δυνητικά αντιμετωπίσιμες εκτός από μία: Απ' αυτήν του ανθρώπου που πάει αποφασισμένος να πεθάνει.

Αντιστοίχως, οι δημοσκοπήσεις είναι φτιαγμένες για να διερευνούν τις τάσεις κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση φυσιολογικών πολιτικών επιτελείων. Δεν διαθέτουν το know how για να προβλέψουν τις αντιδράσεις ενός εκλογικού σώματος που βρίσκεται υπό την επήρεια ενός τζιχαντιστικού επιτελείου. Τι εννοώ: Ενώ η ΝΔ είναι ένα συνηθισμένο αστικό κόμμα με προβλέψιμη συμπεριφορά, ο Σύριζα είναι ένα κόμμα που διαθέτει την σκληρότερη και πιο αδίστακτη ηγετική ομάδα της μεταπολίτευσης.

Οι σκληροί τύποι που μας κυβερνούν, δεν θα παραδοθούν εύκολα. Δεν έχουν την αντίληψη των παλιών κομμάτων του δικομματισμού που όταν θεωρούσαν ότι έκλεινε ο κύκλος τους παρέδιδαν ήρεμα και δίχως υστερίες στον αντίπαλο ξέροντας πως σύντομα θα ξαναφθάσει η σειρά τους. Τούτοι εδώ έχουν την πεποίθηση πως αν χάσουν σήμερα, επαναλαμβάνεται άλλη μια ήττα σαν του εμφυλίου που θα τους εξοβελίσει από την εξουσία για άλλον μισό αιώνα. Θα καταφύγουν λοιπόν σε όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα για την μητέρα των μαχών που πλησιάζει και φοβούμαι πως καμιά δημοσκοπική πρόβλεψη δεν θα 'ναι ικανή να περιλάβει στις παραμέτρους της τέτοιες σκέψεις και συμπεριφορές.

Έχουν ήδη ροκανίσει ελαφρώς την διαφορά και θα συνεχίσουν να το κάνουν με κάθε τρόπο, ακόμα κι αν χρειαστεί να διπλασιάσουν το κράτος ή να τινάξουν στον αέρα τα οικονομικά μεγέθη της χώρας. Οι Νεοδημοκράτες λοιπόν, καλά θα κάνουν να κόψουν το σταυροπόδι εκεί που κάθονται με τον φραπέ τους, να ξεχάσουν τις σιγουριές για αυτοδυναμία που θα πέσει από τον ουρανό και να βάλουν φωτιά στα μπατζάκια τους αν θέλουν να κερδίσουν τις εκλογές και να κυβερνήσουν. Κι αν κατά τύχη βλέπουν καμιά ευνοϊκή γι αυτούς δημοσκόπηση (όπως την χθεσινή της MRB) να δημοσιεύεται, να την ξεχνούν αμέσως και να ξανανοίγουν αυτήν της ALCO για να έρχονται στα συγκαλά τους. Αν τέσσερα χρόνια τώρα δεν έμαθαν ακόμα με τι αντίπαλο έχουν να κάνουν, τους περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις…