Ε, όχι να διαμαρτύρονται και οι επιχειρηματίες της Μυκόνου

Φαίνεται πως εκεί στην Μύκονο νομίζουν πως ζουν σε μιαν άλλη χώρα. Σε μια χώρα ξένοιαστη και ανέμελη. Δεν άκουσαν πως υπάρχει μια πανδημία. Δεν πήραν χαμπάρι τι γίνεται σε όλον τον πλανήτη. 

Αφορμή γι΄αυτές τις γραμμές έδωσε η ανακοίνωση διαμαρτυρίας των επιχειρηματιών Μυκόνου για την κυβερνητική απόφαση επί 12 ημέρες τα κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα. 

Αντιλαμβάνομαι πως όλοι οι επιχειρηματίες αγωνιούν για τις επιχειρήσεις τους και για το προϊόν τους. Αντιλαμβάνομαι επίσης πως, για όσους δραστηριοποιούνται σε τουριστικά θέρετρα, το άγχος είναι μεγαλύτερο λόγω της περιορισμένης χρονικής διάρκειας της δραστηριότητας τους.

Όμως δεν αντιλαμβάνονται πως η Ελλάδα, όπως σχεδόν και ολόκληρος ο πλανήτης, ζει σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ας κατανοήσουν οι επιχειρηματίες της Μυκόνου -και όχι μόνο- πως το 2020 δεν είναι σαν τις προηγούμενες χρυσοφόρες χρονιές. 

Το 2020 λόγω της πανδημίας θα είναι μια δύσκολη χρονιά με πολλά προβλήματα. Και να ευχόμαστε οι δυσκολίες και τα προβλήματα να μην επεκταθούν και στο 2021. 

Οι επιχειρηματίες της Μυκόνου επί δεκαετίες θησαύριζαν. Και καλά έκαναν. Οι περισσότεροι πωλούσαν ένα ξεχωριστό προϊόν. 

Φέτος καλούνται να στηρίξουν αυτοί τις επιχειρήσεις τους από τα αποθεματικά τους. Από τα κέρδη των προηγουμένων ετών. Και αν μπορέσει η πολιτεία θα βοηθήσει κι αυτή. Υπάρχουν άλλες κοινωνικές ομάδες που δυσπραγούν, που δεν έχουν οικονομίες στην άκρη και ως εκ τούτου προηγούνται στην ικανοποίηση των αναγκών τους. 

Όταν η κυβέρνηση, με την σύμφωνη γνώμη των πάντων, προχωρούσε σε σταδιακή άρση της καραντίνας, μετέθετε τις ευθύνες από το κράτος στους πολίτες. Αντικαθιστούσε τον κρατικό καταναγκασμό με την ευαισθησία και την υπευθυνότητα του κάθε πολίτη να τηρήσει τα προβλεπόμενα μέτρα. 

Στην διαβάθμιση της ευθύνης υψηλά βρίσκονται οι επιχειρηματίες διασκέδασης. Στις επιχειρήσεις τους διασκεδάζουν νέοι άνθρωποι με διαφορετικά κριτήρια για την επικινδυνότητα του ιού. 

Πιο ελαστικά. 

Συνεπώς στους επιχειρηματίες έπεφτε το βάρος να τηρήσουν με σχολαστική ακρίβεια τα μέτρα της πολιτείας. Οι σκηνές απίστευτου συνωστισμού που βλέπουμε στο διαδίκτυο, αποδεικνύουν πως οι περισσότεροι από αυτούς, κυρίως στις τουριστικές περιοχές, αποδείχθηκαν αμελείς στην τήρηση των μέτρων.

Γι΄αυτούς προείχε η ικανοποιητική είσπραξη, σε βάρος της υγείας όχι μόνον των πελατών τους, αλλά και όλων αυτών με τους οποίους θα ερχόταν στην συνέχεια σε επαφή. 

Με απλά λόγια τα νέα παιδιά που συνωστίζονται στα μπαρ και στα νυκτερινά μαγαζιά είναι κινούμενες βόμβες. Και για να τα λέμε όλα, εξίσου σημαντικές εστίες μετάδοσης του ιού είναι οι δεξιώσεις γάμων, τα πανηγύρια, τα πάρτι σε βίλες. 

Οι επιχειρηματίες της Μυκόνου θέτουν ένα λογικοφανές ερώτημα : «βάσει ποιων επιδημιολογικών δεδομένων τεκμαίρεται ότι ο ιός μεταδίδεται από τις 00.01—7 και όχι από τις 7.01-23.59;»

Η απάντηση είναι απλή. Ο covid 19 δεν έχει ωράριο. Μεταδίδεται 24 ώρες το 24ωρο. Όμως οι πιθανότητες μετάδοσης του είναι αισθητά μεγαλύτερες όταν υπάρχει συνωστισμός ατόμων. 

Και αυτό παρατηρείται στα νυκτερινά κέντρα τις συγκεκριμένες ώρες της απαγόρευσης. 

Νομίζω πως καμιά κατηγορία επαγγελματιών δεν θα πρέπει να προκαλεί τους πολίτες με την συμπεριφορά της στην εποχή της πανδημίας. Ιδίως αν κάθεται πάνω σε συσσωρευμένα κέρδη πολλών δεκαετιών.

Ας επικρατήσει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στο βασίλειο της Μυκόνου.