Δύο πολύ χρήσιμα εργαλεία

Δύο πολύ χρήσιμα εργαλεία

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εκλογική συμπεριφορά και τις δημοσκοπήσεις. Είναι απολύτως κατανοητό γιατί μετά το 2012 και τον “διπλό εκλογικό σεισμό” οι Έλληνες δεν ψηφίζουν με τον “αναμενόμενο” τρόπο και οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος αν και την ώρα της κάλπης δείχνουν να έχουν χάσει την αξιοπιστία τους.

Βέβαια, όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις, οι δημοσκοπήσεις και η απόπειρα ανάλυσης της πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς δεν είναι ενασχόληση καφενείου αλλά απαιτεί εμπειρία και θεωρητική επάρκεια.

Δύο μικρά και εύχρηστα εγχειρίδια που εκδόθηκαν μ ένα χρόνο απόσταση, απευθύνονται στους απαιτητικούς, είτε αυτοί είναι δημοσιογράφοι, είτε πολίτες που απλώς καταθέτουν καθημερινά τις απόψεις τους στα social media, είτε παρακολουθούν σιωπηλά την επικαιρότητα και θέλουν να είναι σε θέση να κρίνουν ό,τι ακούν και διαβάζουν.

Πρόκειται για το βιβλίο της Βασιλικής Γεωργιάδου και της Αναστασίας Καφέ, “Εκλογική Συμπεριφορά” (Σειρά Μικρές Εισαγωγές-Εκδόσεις Παπαδόπουλος) και για το βιβλίο του ΖΙλ Ντοβέκ, “Μπορούμε να πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις;” (μετάφραση Μελίνα Μαλλιάρα, εκδόσεις Εκκρεμές). Ο Σταύρος Φαναράς έχει γράψει και την εισαγωγή για το βιβλίο του Ντοβέκ για τις δημοσκοπήσεις.

Και τα δύο αυτά βιβλία είναι τόσο καλά δομημένα και γραμμένα που σε λιγότερες από 100 σελίδες το καθένα, καταφέρνουν να ορίσουν το πεδίο, να εξηγήσουν τα βασικά ζητήματα που το αφορούν και να απαντήσουν στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που αφορούν την πολιτική συμπεριφορά και τις δημοσκοπήσεις.

Όχι, κανείς δεν γίνεται θεωρητικός της Εκλογικής Κοινωνιολογίας διαβάζοντας 100 σελίδες ούτε θα γίνει εκλογικός αναλυτής καταναλώνοντας τις 90 σελίδες του βιβλίου του Ντοβέκ. Άλλωστε, δεν είναι αυτό το ζητούμενο αλλά ως πολίτες να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τα στοιχειώδη και να μην πέφτουμε θύματα της παραπληροφόρησης.

Ειδικώς το βιβλίο των Γεωργιάδου-Καφέ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό για ένα ακόμα λόγο: το β' μέρος του είναι αφιερωμένο στην εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων την εποχή της κρίσης. Παρουσιάζεται η εκλογική συμπεριφορά των αγανακτισμένων, η ψήφος στη Χρυσή Αυγή και η εκλογική συμπεριφορά κατά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015. Η Βασιλική Γεωργιάδου και η Αναστασία Καφέ ερευνούν συστηματικά τα θέματα αυτά και κυρίως το φαινόμενο του εξτρεμισμού, έχουμε παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις τους σε συνέδρια πολιτικής επικοινωνίας και έχουμε και εμπιστοσύνη στα ευρήματά τους.

Η στήλη υποστηρίζει με θέρμη την άποψη ότι οι πολίτες έχουν την ευθύνη για την ενημέρωσή τους δηλαδή για την επιλογή όσων βάζουν στο κεφάλι τους. Γιαυτό και σας συστήνουμε θερμά να διαβάσετε αυτά τα δύο μικρά εγχειρίδια. Είναι πολύτιμα.

- Βασιλική Γεωργιάδου και Αναστασία Καφέ, Εκλογική Συμπεριφορά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

- Ζιλ Ντοβέκ, Μπορούμε να πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις; Εκδόσεις Εκκρεμές.