Διπλή παρανομία με τους 6

Διπλή παρανομία με τους 6

Σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση είναι τις τελευταίες μέρες οι 6 βουλευτές που της εκχώρησαν εν χορώ και γραπτώς τη συνείδησή τους, παραβιάζοντας έτσι όλοι μαζί και το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής! Που δεν επιτρέπουν ούτε ταυτόχρονη ένταξη σε περισσότερα του ενός κόμματα ούτε πάγια γραπτή εκχώρηση ψήφου σε κόμμα στο οποίο δεν ανήκουν! Παράλληλα, κυβέρνηση και πρόεδρος Βουλής προωθούν αλλαγές μέσω της Επιστημονικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου!

Όλα αυτά μπήκαν σε λειτουργία από χτες ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει άλλη πλειοψηφία χωρίς τον Καμμένο και χωρίς να αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής. Η απάτη στο μυαλό των πολιτικών δεν έχει όριο. Αλλά…

Στη χώρα που η συνεννόηση είναι ζητούμενο για δυνατούς λύτες, βρέθηκαν ξαφνικά 6 βουλευτές από τέσσερα διαφορετικά κόμματα να συντονιστούν μέσα σε ένα 24ωρο και να καταθέσουν ταυτόχρονα στον πρόεδρο της Βουλής την ίδια γραπτή δήλωση! Με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος! Μας περνάνε για αφελείς.

Ο αστραπιαίος συντονισμός Παπακώστα, Κουντουρά, Ζουράρι, Παπαχριστόπουλου, Κόκκαλη, Δανέλλη προδίδει ότι ήταν σε συνεννόηση εδώ και μέρες με την κυβέρνηση για να εκχωρήσουν γραπτώς την ψήφο τους σ' αυτήν, «σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία». Έτσι ώστε να μη χρειάζεται καθημερινά να παρίσταται η πλειοψηφία της κυβέρνησης και των προθύμων στη βουλή και να βεβαιώνεται ονομαστικά ότι υπερψηφίζονται τα νομοσχέδια.

Και μαρτυρά ο αστραπιαίος συντονισμός πόσο στενή και διαρκή επαφή έχει η κυβέρνηση με αυτούς- πλην των Κόκκαλη, Κουντουρά και Παπακώστα που είναι υπουργοί- και σε ποιό σημείο συναλλαγής έχει φτάσει το παιχνίδι του Μαξίμου με τον διεμβολισμό και τη διάβρωση των άλλων κομμάτων. Κυρίως των μικρών, για την ανεξαρτησία των οποίων δήθεν κόπτεται. Με το χυδαίο αντάλλαγμα ψήφο έναντι θέσης (και όχι μόνο;).

Η κορύφωση της απαξίωσης των κοινοβουλευτικών ηθών- όσων είχαν μείνει όρθια από τους προηγούμενους- ήρθε με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού που πανηγυρίζει για τη γραπτή ανταλλαγή ιδεολογίας έναντι καρέκλας, μιλώντας για «κατάρρευση του αφηγήματος της κυβερνητικής κουρελούς».

Προφανώς, η κουρελού ενοχλεί και υπάρχει μόνο ως αριθμός ψήφων. Όχι ως ιδεολογικού αχταρμά. Τον οποίο όχι μόνο εκπροσωπεί η κυβέρνηση με τις φυσιογνωμίες που υπουργεύουν, αλλά καλλιεργεί κι όλας, υιοθετώντας κάθε τυχοδιώκτη που θα έκανε τα πάντα για μια επανεκλογή ή για μια θέση σε κάποια δημόσια θέση, εις υγείαν του κορόιδου.

Αλλά, και η έγγραφη παράδοση της ψήφου τους εν λευκώ στην κυβέρνηση δεν είναι συμβατή ούτε με τον κανονισμό της Βουλής ούτε με το Σύνταγμα.

Το Σύνταγμα στα άρθρο 52 και 60 δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη ένταξη βουλευτή σε δύο- ή περισσότερα- κόμματα. Κάτι τέτοιο παραβιάζει την ιδεολογική ομοιογένεια και ταυτότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας ενός κόμματος- και όχι συνασπισμού- η οποία δημιουργείται ταυτόχρονα με τη δημιουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας στο κοινοβούλιο.

Έτσι, η ταυτόχρονη ψηφοφορική και συνάμα ιδεολογική ένταξη των Παπαχριστόπουλου και Ζουράρι και στους ΑΝΕΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ πάσχει νομικά, χώρια από ηθικά.

Επί της ουσίας, το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής δεν διανοούνται και δεν επιτρέπουν να έχουν ο βουλευτές δύο συνειδήσεις. Μ αυτή την έννοια, δεν είναι δυνατόν ένας βουλευτής να εκχωρεί την ψήφο του εν λευκώ σε άλλο κόμμα, όταν μάλιστα η ψήφος του έρχεται σε αντίθεση με ό,τι ψηφίζει το κόμμα στο οποίο ανήκει! Αυτή τη σχιζοφρενική υπόσταση δεν την επιτρέπει ο νομοθέτης.

Για τους Κουντουρά, Κόκκαλη, Παπακώστα και Δανέλλη δεν υπάρχει πρόβλημα ηθικό και συνταγματικό. Δεδομένου ότι ως ανεξάρτητοι βουλευτές, διαγραμμένοι από τα κόμματά τους, μπορούν να ψηφίζουν κατά το δοκούν. Υπάρχει, όμως, ένα άλλο πρόβλημα: Με τον κανονισμό της Βουλής!

Οι 4 παραπάνω δεν ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, δεν καλύπτονται από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, που σύμφωνα με τα ήθη των τελευταίων ετών, παρίσταται μόνος του κάθε μέρα εκπροσωπώντας και τους υπόλοιπους της ΚΟ του κόμματος στην ψήφιση των νομοσχεδίων.

Κι αυτή η διαδικασία είναι άλλη μια λαμογιά των βουλευτών εδώ και χρόνια. Οι οποίοι πληρώνονται για να παρίστανται στη Βουλή, εκπροσωπώντας τους πολίτες και είναι καθημερινά απόντες! Η Βουλή συνεδριάζει με κενά έδρανα! Χάρι στη φάμπρικα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, που εκπροσωπούν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες!

Κουντουρά, Κόκκαλης, Δανέλλης, όμως, δεν ανήκουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν εκπροσωπούνται από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο στις ψηφίσεις των νομοσχεδίων. Κι εδώ αναδεικνύεται η εδώ και μέρες ψήφος στον αέρα των κυρίων Κόκκαλη και Κουντουρά. Οι οποίοι δεν ανήκουν στους ΑΝΕΛ, από τους οποίους διαγράφτηκαν, αλλά προσμετρώνται στον ΣΥΡΙΖΑ στις μη ονομαστικές ψηφοφορίες, χωρίς να είναι ούτε εκλεγμένοι ούτε συνεργαζόμενοι πλέον, όπως είναι η κ Παπακώσστα που έχει… κόμμα.

Έτσι, μετά την παραπάνω πολιτική απατεωνιά του πρωθυπουργικού γραφείου, και μετά την προσπάθειά του να αλλάξει πραξικοπηματικά τον κανονισμό της βουλής για να μη χάσουν τα κοινοβουλευτικά τους προνόμια  οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, έχουμε άλλες δύο πολιτικές αθλιότητες στη σειρά:

Η πρώτη είναι η επιστολή του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία αποδεικνύει ότι δεν έχει ιδέα από τη λειτουργία της Δημοκρατίας και τον διαχωρισμό Κοινοβουλίου- Εκτελεστικής εξουσίας. Με ύφος δήθεν παρεξηγημένο και θιγμένο για τη δημοκρατική του ευαισθησία, ο άνθρωπος που έχει εξευτελίσει τα δημοψηφίσματα, όλα τα υπεσχημένα, το Σύνταγμα και τους νόμους, κάθε κανονισμό λειτουργίας του κράτους και που εκβιάζεται αμαχητί από κάθε εξωτερικό παράγοντα, έχει το θράσος να υποδεικνύει στον πρόεδρο της Βουλής τι να κάνει και τι να μην κάνει με τον Κανονισμό της Βουλής!

Η δεύτερη αθλιότητα είναι η απόπειρα που βρίσκεται σε εξέλιξη, να μπαλαμουτιαστεί ο κανονισμός της Βουλής έτσι που να παρακαμφθεί η αντισυνταγματικότητα και η αντινομία της κίνησης των 6 βουλευτών.

Τέλος, ο κανονισμός που προβλέπει την απώλεια κοινοβουλευτικής οντότητας σε κόμματα κάτω των 5 βουλευτών είναι αντιδημοκρατικός παρ όλο που έχει την πρόβλεψη ακριβώς για να αποφεύγονται οι λεγόμενες αποστασίες των βουλευτών. Αντιδημοκρατικός, γιατί ο λαός ψηφίζει κόμματα και εκπροσώπους, που δεν μπορεί να χάνουν την υπόστασή τους παίζοντας με τα νούμερα.

Αυτή τη δυσλειτουργία καλά θα έκαμνε η κυβέρνηση και η Βουλή και τα κόμματα να την αλλάξουν με το καλημέρα. Αλλά, καλά έτρωγαν και καλά βολεύονταν όλοι μέχρι τη στιγμή της διάλυσης. Τώρα, κάθε φωνή δήθεν ευαισθησίας για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό είναι καραμπινάτα υποκριτική και ψεύτικη. Κρύβοντας από πίσω της βρώμικους σχεδιασμούς και συναλλαγές. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες του αέρα.

Γ Παπαδόπουλος - Τετράδης