Δεν είναι όλοι ίδιοι

Δεν γνωρίζω αν τα τριχίλιαρα του 2007 συνέβαλαν στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2007. Σίγουρα ήταν μια άμεση ανταπόκριση τής τότε κυβέρνησης σε μια πολύνεκρη φυσική καταστροφή με εκατόμβη. 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τότε. Σήμερα, επανήλθε το ζήτημα του τριχίλιαρου με αφορμή μια όντως περίεργη δήλωση του δημάρχου Σπάρτης και με την αντίδραση — ή για να ακριβολογώ, τη μη αντίδραση-- του παρόντος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το μεμπτό σημείο της ομιλίας του δημάρχου ήταν πως ένα θετικό και αναγκαίο μέτρο πρώτης αντιμετώπισης των αναγκών των πυροπλήκτων το ευτέλισε, καθώς το αντιμετώπισε ως μια προεκλογική παροχή. Υπονοώντας εμμέσως πως αν δε βρισκόταν η κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο θα άφηνε τους πυρόπληκτους στη μοίρα τους, χωρίς να λάβει μέτρα άμεσης ικανοποίησης των πρώτων αναγκών τους. Συγχρόνως, ήταν άκρως προσβλητική για τους πολίτες που τους εμφάνιζε να εξαγοράζουν την ψήφο τους για 3.000 ευρώ. Ας σημειωθεί πως στις εκλογές του 2007 η Νέα Δημοκρατία έλαβε 2.994.979 ψήφους, ποσοστό 41,84% και το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου 2.727.279 ψήφους, ποσοστό 38,10%. Ήταν δηλαδή μια καθαρή νίκη. Ας σημειωθεί πως στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία έλαβε 2.251.618 ψήφους, ποσοστό 40%. (A propos, ίσως να αποτελέσει θέμα άρθρου το πού πήγαν ή γιατί χάθηκαν οι 743.361 νεοδημοκρατικές ψήφοι μεταξύ 2007 και 2019).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που ήταν παρών είτε από απειρία είτε από αιφνιδιασμό είτε από αστική ευγένεια, υπερθεμάτισε στα όσα είπε ο δήμαρχος Σπάρτης. Ήταν ένα σοβαρό πολιτικό λάθος που αφορούσε την ιστορία της παράταξης και ο πρωθυπουργός αντέδρασε, κάνοντας δεκτή την παραίτηση του.

Καλό θα ήταν υπουργοί με ελάχιστη πολιτική πείρα να προσέχουν τι λένε, πώς το λένε και κυρίως σε ποιον και πού το λένε. Έχουμε και άλλα παραδείγματα αφελούς συμπεριφοράς, με πολιτικό κόστος.

Δύο συμπεράσματα βγαίνουν από αυτήν την απρόβλεπτη υπόθεση.

  1. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα σοβαρό κόμμα, που προστατεύει την ιστορία της. Σβήνει σκιές και προστατεύει τους ηγέτες της. Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αποδοκιμάζοντας δήμαρχο και υπουργό. Δε δέχτηκε πως μια καθαρή εκλογική νίκη ήταν το αποτέλεσμα ενός τριχίλιαρου.
  2. Αποδείχθηκε πως όλα τα κόμματα δεν είναι ίδια. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, ένα παρόμοιο περιστατικό θα περνούσε απαρατήρητο. Ας θυμηθούμε την ανυπαρξία αντίδρασης από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στις ασχήμιες πρωτοκλασάτων στελεχών ή στις προσβλητικές, για το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τη διάκριση των εξουσιών, αντιλήψεις πρώην υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μπορεί το γεγονός να ξεχαστεί αμέσως, καθώς θα επικαλυφθεί από άλλα γεγονότα. Όμως η αποδοχή της παραίτησης του υπουργού, αιτιολογεί γιατί η Νέα Δημοκρατία παραμένει επί 47 και πλέον χρόνια το μεγαλύτερο ελληνικό κόμμα. Από κάτι τέτοια μικρά εικονίδια, σχηματίζεται η μεγάλη εικόνα.