Η αντιμετώπιση της πανδημίας βάζει την Ελλάδα σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης
Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η αντιμετώπιση της πανδημίας βάζει την Ελλάδα σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης βάζει την Ελλάδα η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας δηλώνει στο Liberal ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημειώνοντας παράλληλα το ρόλο που διαδραματίζει η αποκατάσταση της σχέσης πολίτη κράτους.

Ο πρώην κοινοτικός επίτροπος τονίζει ότι στην Ελλάδα η αντιμετώπιση της κρίσης ανοίγει το δρόμο για ανάπτυξη «με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας, τη διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου και ανοικτού επενδυτικού περιβάλλοντος, την ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης, την αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας, το δυναμικό ζωντάνεμα του τουρισμού».

Αναφορικά με τη στάση της Ευρώπης για την πανδημία επισημαίνει την καθυστέρηση που υπήρξε επισημαίνοντας όμως ότι πλέον «ανταποκρίνεται». Στο σημείο αυτό, θέτει όμως και μια νέα παράμετρο αυτή που αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου μεταναστευτικού κύκλου με αφορμή την πανδημία και την αντιμετώπισή της σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το γεγονός ότι η πολιτισμένη Δύση άφησε σε δεύτερη μοίρα τις χώρες κυρίως της Ασίας και της Αφρικής και εάν δεν ληφθούν το συντομότερο δυνατόν μέτρα στήριξής τους, είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί νέος μεταναστευτικός κύκλος. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη με την ολοκλήρωση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και τη δημιουργία ενός ασφαλούς υγειονομικού περιβάλλοντος θα προβάλλει και πάλι ως ελκυστικός προορισμός».

Δεν παραλείπει να στηλιτεύσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «είναι κρίμα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει αρθεί στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων και της υπευθυνότητας, που συνοδεύει τον σημαντικό, για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, ρόλο της».

Τέλος, χαρακτηρίζει υπεύθυνη και ισορροπημένη την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως ο «Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, επιτυγχάνει τη διαμόρφωση συμμαχικών συσχετισμών με αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδος, ως σταθεροποιητικού παράγοντα», ενώ δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει «στην πρώτη γραμμή του σημαντικού έργου και της αποστολής της Κυβέρνησης».

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι της Τουρκίας;

Υπεύθυνη και ισορροπημένη. Συνδυασμός ρεαλισμού και ευθύνης. Με ξεκάθαρες θέσεις αλλά και μηνύματα ειλικρινούς διάθεσης για διάλογο και συνεννόηση. Παράλληλα, σωστή επικοινωνία και κατανόηση των ελληνικών θέσεων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, επιτυγχάνει τη διαμόρφωση συμμαχικών συσχετισμών με αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδος, ως σταθεροποιητικού παράγοντα.

- Η επιθετική πολιτική Ερντογάν που τελικά αποσκοπεί; Είναι στόχος η Ελλάδα ή το εσωτερικό της Τουρκίας;

Η επιθετικότητα που διακρίνει την τουρκική πολιτική τον τελευταίο καιρό, καθορίζεται κυρίως από τις εσωτερικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς, όπου παρατηρείται ενίσχυση των εθνικιστικών κομμάτων και των μηχανισμών του «βαθέως» κράτους. Και βέβαια από τη φιλοδοξία της Τουρκίας να αναδειχθεί σε γεωστρατηγικό παράγοντα, ρυθμιστή των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και προστάτιδα χώρα του ισλαμικού κόσμου.

- Η Ευρώπη τηρεί στάση που ορισμένες φορές εγείρει και τα πάθη στη χώρα μας. Εκτιμάτε πως η στήριξη που παρέχει προς την Ελλάδα είναι η ενδεδειγμένη;

Είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επέδειξε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα κυρίως στην οικονομική κρίση, αλλά στάθηκε στο πλευρό της χώρας στη διαχείριση και αντιμετώπιση της προσφυγικής.

Μην έχοντας όμως ολοκληρωθεί πολιτικά με ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική αφού τα κράτη-μέλη χαράσσουν την εξωτερική τους πολιτική με βάση τα δικά τους εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα, η Ευρώπη αρκείται στο να δηλώνει τη στήριξή της στην Ελλάδα, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα στη γείτονα, η οποία αντιλαμβάνεται, ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική περνάει μέσα από τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, ως ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας καθώς επίσης και ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προαπαιτούμενο.  

-Και μιλώντας για την Ευρώπη, πως κρίνετε τη γενικότερη στάση της Ένωσης έναντι της πανδημίας; Υπήρξαν καθυστερήσεις και που οφείλονται;

Είναι αλήθεια, ότι η διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας έδειξε στο ξεκίνημά της, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά.

Υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονται εν πολλοίς και σε ανταγωνισμούς φαρμακευτικών βιομηχανιών, όπως και ευρωπαϊκών κρατών στα οποία αυτές έχουν επενδύσει. Παράλληλα καθυστέρησε ο κεντρικός συντονισμός ανάμεσα στα κράτη-μέλη, παρά τις επίμονες εισηγήσεις και προσπάθειες. Οι καθυστερήσεις αυτές καλύπτονται, ωστόσο, τον τελευταίο καιρό από την ταχύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πλέον, μπορούμε να πούμε ότι αν και καθυστέρησε, η Ευρώπη ανταποκρίνεται.

- Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την αδυναμία προώθησης των εμβολιασμών στις τρίτες χώρες; Και κατά πόσο εγείρει η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως ένα νέο μεταναστευτικό κύκλο που ενδεχομένως να συνδέεται με οικονομικά και υγειονομικά ζητήματα;

Το γεγονός ότι η πολιτισμένη Δύση άφησε σε δεύτερη μοίρα τις χώρες κυρίως της Ασίας και της Αφρικής, και εάν δεν ληφθούν το συντομότερο δυνατόν μέτρα στήριξής τους, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύκλο.

Κι αυτό γιατί η Ευρώπη με την ολοκλήρωση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και τη δημιουργία ενός ασφαλούς υγειονομικού περιβάλλοντος θα προβάλλει και πάλι ως ελκυστικός προορισμός. Και φοβάμαι ότι δεν έχει προετοιμασθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι χώρες πρώτης υποδοχής θα δεχθούν τη μεγαλύτερη πίεση, και ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα.

- Εκτιμάτε πως η Ελλάδα χειρίστηκε με ορθολογικό τρόπο την κρίση της πανδημίας και τι θα μπορούσε ίσως να γίνει διαφορετικά;

Η Ελληνική Κυβέρνηση κινήθηκε με ψυχραιμία, σχέδιο, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Όλοι οι δείκτες συγκριτικά με άλλες χώρες το επιβεβαιώνουν.

Και ο ρόλος των πολιτών ήταν και παραμένει σημαντικός, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία στήριξαν έμπρακτα την εφαρμογή της πολιτικής που ακολουθείται. Ωστόσο, ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Κυβέρνηση και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο βαθμό υπευθυνότητας μέχρι να απομακρυνθεί από τη ζωή μας αυτή η απειλή.

- Πώς βλέπετε τη στάση της Αντιπολίτευσης και ειδικά της Αξιωματικής στο θέμα της πανδημίας; Η καταστροφολογία πόσο κακό κάνει στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών, όσο και στο άνοιγμα του τουρισμού;

Είναι κρίμα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει αρθεί στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων και της υπευθυνότητας, που συνοδεύει τον σημαντικό, για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, ρόλο της. Συνεχής δομική αρνητικότητα που της μειώνει όλο και περισσότερο το ρόλο της. 

Η πανδημία, ως μείζων υπαρξιακή κρίση, απαιτεί υπέρβαση του συμβατικού, συνήθους στην Ελλάδα, πολιτικού ρόλου, που από ότι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του δεν έχουν αντιληφθεί. Οι πολίτες ωστόσο, το παρατηρούν και την κρίνουν αυστηρά. Και αυτό αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί και στις εκλογές, που όλα δείχνουν ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Όσο για τον τουρισμό τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα και η Ελλάδα, ως ασφαλής προορισμός, είναι από τις πρώτες επιλογές, αν όχι η πρώτη, για επισκέπτες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και βέβαια, όπως και η πορεία των εμβολιασμών, δεν επηρεάστηκε τίποτα από την κινδυνολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το αντίθετο. Επεδείχθη υψηλός βαθμός υπομονής και ευθύνης από όλους τους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού.

- Κλείσατε έναν πενταετή κύκλο στην Ευρώπη ως Επίτροπος. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα η κεντρική πολιτική σκηνή αποτελεί βασικό στόχο σας;

Πριν από έξι χρόνια αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση να διεκδικήσω τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναστέλλοντας την πολιτική μου παρουσία στο εσωτερικό της χώρας. Τώρα, με την ολοκλήρωση της θητείας μου, είναι φυσιολογικό να επιστρέψω, πάντα με την έγκριση της κοινωνίας των πολιτών και βέβαια στην πρώτη γραμμή του σημαντικού έργου και της αποστολής της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

- Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα, στην εποχή μετά την πανδημία; Ποιες πρέπει να είναι οι πολιτικές προτεραιότητας προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία και την κοινωνία με τρόπο ανθεκτικό και αποτελεσματικό; 

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, βάζει την Ελλάδα σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας, τη διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου και ανοικτού επενδυτικού περιβάλλοντος, την ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης, την αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας, το δυναμικό ζωντάνεμα του τουρισμού.

Και βέβαια με τη διασφάλιση ενός αισιόδοξου και ασφαλούς μέλλοντος για τις νεώτερες γενεές, ανακόπτοντας το ρεύμα εξόδου και δημιουργώντας συνθήκες επιστροφής του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, που οι απανωτές κρίσεις ανάγκασαν να αναζητήσει αλλού ένα καλύτερο μέλλον.

Το πιο σημαντικό επίτευγμα των σημερινών πολιτικών της κυβέρνησης, είναι η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και του πολίτη, καθοριστική εξέλιξη για την ανασυγκρότηση της χώρας στην εποχή μετά την πανδημία.