Χρηματιστήριο Αθηνών: Λίγες μονάδες μόνο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Λίγες μονάδες μόνο

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Με τον τίτλο: “Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου Αθηνών, δέκα μονάδες χωρίζουν την κόλαση από τον παράδεισο”, κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο, μια εξαιρετική διαγραμματική ανάλυση, αποδέκτης της οποίας είναι μια κλειστή κοινότητα επαγγελματιών επενδυτών. Η ανάλυση εστιάζει στην δυναμική της αγοράς, στην αποτύπωση της ψυχολογίας των επενδυτών και όχι στα θεμελιώδη μεγέθη και τις ειδήσεις.

Αν παρακολουθήσουμε την μεγάλη εικόνα θα παρατηρήσουμε ότι η προηγούμενη μεγάλη αντίσταση του δείκτη FTSE Large Cap, ήταν το επίπεδο των 1.876 μονάδων, που είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2016, λίγους μόλις μήνες μετά από την ανοδική κίνηση που είχε ξεκινήσει μετά την καταγραφή των πολυετών χαμηλών τιμών του Φεβρουαρίου του 2016. Η αντίσταση αυτή διασπάστηκε ανοδικά τον Απρίλιο του 2017, οπότε και ο δείκτης FTSE συνάντησε μια νέα αντίσταση τον Ιούνιο του 2017, στις 2.250 μονάδες.

Έκτοτε το 2.250 είναι ένα επίπεδο τιμών που δεν διασπάστηκε ούτε τον Ιανουάριο του 2018, ούτε τον Απρίλιο του 2018, αλλά ούτε τον Ιούνιο του 2019. Η ανοδική διάσπαση αυτού του επιπέδου και μόνο, είναι αυτή που θα μπορέσει να προσδώσει μια νέα δυναμική που θα οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών. Για να οδηγηθούμε όμως στη διάσπαση του 2.250 ο δείκτης FTSE, θα πρέπει να ξεμπερδεύουμε με τη στενή ζώνη τιμών μέσα στην οποία κινούνται τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Εδώ λοιπόν έρχεται η συγκεκριμένη ανάλυση και ρίχνει φως στα σημεία κλειδιά των διαγραμμάτων, που καταγράφουν την τάση των επενδυτών. Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες ο FTSE κινείται σε μια ζώνη τιμών, χωρίς να παίρνει ορμή για να την διασπάσει. Η ζώνη αυτή, ανάμεσα στις 2.100 και 2.200 μονάδων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Και αυτό για δύο λόγους. Το 2.100, διότι σε αυτό το επίπεδο τερματίζουν όλες οι πτωτικές διορθώσεις των τελευταίων εβδομάδων, η καθοδική διάσπαση του οποίου οδηγεί αργά ή γρήγορα στα επίπεδα του 1.870. Και το επίπεδο των 2.200 μονάδων, διότι η ανοδική διάσπαση του, φέρνει τον στόχο των 2.250 μπροστά μας, με μια επιπλέον δυναμική που στοχεύει μέχρι το 2.365.

Για όσους δεν ασχολούνται με συμβόλαια του FTSE και παρακολουθούν τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου, οι αντίστοιχες τιμές έχουν ως εξής. Η επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης απαιτεί την ανοδική διάσπαση των επιπέδων 878-882. Από την άλλη πλευρά η καθοδική παραβίαση των 856 μονάδων, θα δείξει πως οι πωλητές έχουν μεγαλύτερη δυναμική και θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά στα επίπεδα των 837 ακόμα και των 813 μονάδων.

Αυτές οι μαγικές δέκα μονάδες που θα μας οδηγήσουν στον παράδεισο ή στην κόλαση, που αναφέρει και η διαγραμματική ανάλυση οριοθετούνται, από την ζώνη των 880 μονάδων στην άνω πλευρά της και των 860 μονάδων στην κάτω πλευρά της.

Η διαγραμματική ανάλυση βασίζεται κυρίως πάνω σε αρμονικούς γεωμετρικούς σχηματισμούς, που αποτελούν την βάση όλων των κινήσεων στη φύση. Μια από αυτές τις κινήσεις, είναι και η κίνηση των χρηματιστηρίων που απεικονίζει το αποτέλεσμα του συγκερασμού όλων των δεδομένων που υπάρχουν σε μια αγορά. Επίσης η διαγραμματική ανάλυση εξετάζει και συσχετίζει σημερινούς γραμμικούς σχηματισμούς και τις αναλογίες τους, με αντίστοιχους σχηματισμούς και αναλογίες του παρελθόντος. Πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν στις αγορές, εκτός από ένα. Και αυτό το ένα, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Δηλαδή το συναίσθημα και η συμπεριφορά των επενδυτών. Και αυτό είναι που καταγράφεται και αναλύεται από την τεχνική διαγραμματική ανάλυση.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.