Αυτοί συντηρούν τη νοσηρότητα

Αυτοί συντηρούν τη νοσηρότητα

«Να καούν και η Εκάλη και το Καστρί γιατί μόνο έτσι θα πέσει αυτή η άχρηστη κυβέρνηση», έγραφε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δικηγόρος, γεγονός που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Μεμονωμένο περιστατικό ή μία νέα «τάση» σε μία κοινωνία που είναι ήδη «χορτάτη» από ακραία φαινόμενα; Όταν ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτηρίζει τη ΝΔ «κόμμα του Νέρωνα», δεν έχουμε αμφιβολίες για το ποιος συντηρεί τη νοσηρότητα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει μείνει μακριά από αυτό το απαράδεκτο κλίμα. Εμφανίζεται όπως πρέπει να εμφανιστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία τόσο κρίσιμη εθνική στιγμή. Θα ήταν ίσως πιο «χρήσιμος» αν καταδίκαζε δημόσια αυτές τις ακραίες τοποθετήσεις. Δεν πιστεύουμε ότι θα έκανε αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν, όταν διέγραψε μέλη της ΝΔ για τοποθετήσεις ανάλογου ύφους. Αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να απομονώσει πολιτικά τους ακραίους.

Αν η αντιπολίτευση πιστεύει ότι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την καταστροφή, πλανάται οικτρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει αν αποδείξει ότι έχει ενηλικιωθεί πολιτικά και πείσει έτσι μία μερίδα του κόσμου ότι θα μπορεί στο μέλλον να είναι χρήσιμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει με τις «διαμαρτυρίες» στελεχών του ότι το μόνο που κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να… χρησιμοποιεί το 112 για να εκκενώνει περιοχές! Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Δεν είναι δυνατόν να ρίχνει κάποιος λάδι στη φωτιά. Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούν από την αντιπολίτευση ως παρατηρητές τις απίστευτες προσωπικές επιθέσεις στελεχών τους προς τον κ. Μητσοτάκη. Όχι, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει αν καεί η Εκάλη και το Καστρί». Ούτε αν καεί ολόκληρη η χώρα. Ούτε πρόκειται για μία άχρηστη κυβέρνηση. Αυτού του είδους οι «απόψεις» είναι εγκληματικές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούσαν να γίνουν πράγματα που δεν έγιναν. Αλλά ταυτόχρονα έγιναν και πολλά που δεν είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η κρατική μηχανή λειτούργησε και γι αυτό δεν ζήσαμε καταστάσεις ανάλογες με εκείνες στο Μάτι. Το 112 ήταν σωτήριο. Η χώρα είχε εξασφαλίσει από νωρίς εναέρια μέσα. Δεν επανασυστάθηκε το σώμα των δασοκομάντος. Δεν έγινε ίσως η σωστή δουλειά από πολλές Περιφέρειες στο θέμα της πρόληψης, των αντιπυρικών ζωνών. Σε κάθε περίπτωση μετά από μία τόσο μεγάλη καταστροφή, λογικό είναι να αναζητά κανείς ευθύνες και παραλείψεις. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα και με τα νέα δεδομένα που έχουμε, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής. Σίγουρα δεν θα πέσει η κυβέρνηση αν ανάψουν περισσότερες φωτιές. Θα καταστραφούν, όμως, οι περιουσίες περισσότερων συνανθρώπων μας, θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και θα υποστεί ζημιά το περιβάλλον.

Πριν φτάσουμε, όμως, το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση από εδώ και πέρα, σημασία έχει να δούμε αν μπορούμε να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι. Κι αυτό θα το αποφασίσει ο κ. Τσίπρας, σταματώντας τις σκηνές ανθρωποφαγίας εν μέσω μιας εθνικής καταστροφής. Και καλό είναι να μην φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια το Μάτι. Εκεί η κριτική δεν τους ασκήθηκε για την πυρκαγιά, αλλά για το γεγονός ότι δεν εκκένωσαν την περιοχή και χάθηκαν τόσοι άνθρωποι…

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τις αποφάσεις για το μέλλον. Αλλά η αντιπολίτευση θα δώσει τον τόνο της εθνικής ενότητας. Προσεκτικές οι τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα, προς το παρόν. Αλλά από πίσω του έχουν στοιχηθεί ακραίες φωνές και πετούν πέτρες στην κοινή λογική. Για άλλη μία φορά. Έτσι δεν γίνεται…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]