Αθανάσιος Σαββάκης: Ελπιδοφόρο το πρόγραμμα ανάπτυξης της κυβέρνησης

Αθανάσιος Σαββάκης: Ελπιδοφόρο το πρόγραμμα ανάπτυξης της κυβέρνησης

Στις δυναμικές παρεμβάσεις που θα κινητοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, αναφέρεται, με συνέντευξή του στο Liberal, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης.

Ο ΣΒΕ με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο, είναι πρόθυμος να συνδράμει στο δύσκολο έργο της νέας Κυβέρνησης, για την επαναφορά της βιομηχανίας στην πρώτη θέση συνεισφοράς στην ανάπτυξη της πατρίδας μας, ούτως ώστε να μειωθεί η ανεργία και να δημιουργούν προϋποθέσεις ισχυρής ανάπτυξης.

Επιπλέον, αφού δηλώνει την εμπιστοσύνη του στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει δέκα άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

- Κύριε Σαββάκη, ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την νέα κυβέρνηση, ως προς την επιχειρηματικότητα;

SΕυχόμενος καλή επιτυχία στην Κυβέρνηση, που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία τεχνοκρατικής συγκρότησης, εμπειρίας, σχεδίου και αποφασιστικότητας, αναμένουμε, καταρχήν, να εφαρμόσει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα υλοποίησης των πολιτικών που έχει εξαγγείλει και κυρίως την έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικής και μεταποιητικής βάσης της χώρας.

- Ως πρόεδρος του ΣΒΕ ποιες είναι οι προτεραιότητες που θεωρείτε ότι πρέπει να κατευθυνθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, ώστε να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης;

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της και καλείται, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, να κλείσει τις εκκρεμότητες, που της αφήνει η προηγούμενη Κυβέρνηση. 

Από τις υποχρεώσεις αυτές, τα προαπαιτούμενα δηλαδή, εκτός από τα δημοσιονομικά θέματα, κομβικής σημασίας είναι το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις της Εγνατίας ΑΕ, της ΔΕΠΑ, των περιφερειακών Λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, της ΕΥΔΑΠ, καθώς, και το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

- Tι νομίζετε ότι πρέπει να συμβεί προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων;

Για να ενισχυθεί στην πράξη η ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων, και ειδικά όσων είναι εγκατεστημένες στην περιφέρεια, ο ΣΒΕ προτείνει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν χρονίζοντα προβλήματα της εγχώριας βιομηχανίας, όπως:  η μείωση μη μισθολογικού κόστους, ο εξορθολογισμός στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, η ριζική αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και εφαρμογή του μέσω μη κερδοσκοπικών φορέων επενδύσεων, με έμφαση στη στήριξη λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών. Οι αποσβέσεις για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας σε 2 έτη, και περαιτέρω αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 200%, με στόχο την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.

Επιπλέον, αναγκαία είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση και υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση στο 50% της σημερινής τιμής, σε βάθος διετίας. Η κατάργηση τελών, χαρτοσήμων και επιβαρύνσεων σε βάθος πενταετίας. (εισφορά του ποσοστού 0,6 της ΑΝΕ 128 στα δάνεια, χαρτοσήμανση με 3,6% των ταμειακών διευκολύνσεων που παρέχουν οι μέτοχοι στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, κλπ.. Η τροποποίηση του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Αλλά και η τροποποίηση των διατάξεων για τη δήλωση της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης. Εξορθολογισμός της χρήσης του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Τέλος, ειδικές παρεμβάσεις επιβάλλονται στην επέκταση του χρόνου μεταφοράς ζημιών των επιχειρήσεων από 5 σε 15 έτη, και, απλοποίηση της διαδικασίας διαγραφής επισφαλών απαιτήσεων. Στην αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια, για την εξυγίανση των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου και στον νομοθετικό προσδιορισμό του ανωτέρου ορίου πληρωμής τιμολογίων, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 60 μέρες.

- Θεωρείτε ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ικανοποιητικό για το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα;

Είναι πολύ ελπιδοφόρο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι, το πρόγραμμα που παρουσίασε η Κυβέρνηση, περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις η επιτυχία, όμως, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και την ικανότητα της Ελληνικής οικονομίας να οργανώσει την αναγκαία επενδυτική κινητοποίηση, με στόχο την αύξηση του ΑΕΠ και τη δημιουργία ευημερίας για όλους τους πολίτες της χώρας.

- Ποια θα είναι η στάση του ΣΒΕ στις προσπάθειες της κυβέρνησης;

Στον δύσκολο αυτό δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ευθύνης, απαιτείται ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία όλων. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι, θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο, στηρίζοντας τις πολιτικές που προάγουν τη βιομηχανική ανάπτυξη και τoν εκσυγχρονισμό της χώρας.

Εκτός από τα μεγάλα θέματα, ουσιαστικής σημασίας είναι, τέλος, και η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, που καλείται να αντιπαλεύσει ο κάθε επιχειρηματίας και αφορούν σε αναχρονιστικές πρακτικές, στην πολυνομία, στη γραφειοκρατία και τη νοοτροπία της δημόσιας διοίκησης.