Ασφαλιστικές εισφορές: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Ασφαλιστικές εισφορές: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Του Κωνσταντίνου Β. Κόλλια*

Τονίσαμε εξαρχής ότι το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου είναι στην ουσία ένας κεφαλικός φόρος και δήμευση του εισοδήματος.

Και αυτό ακριβώς αποδείχθηκε.

kolliasΜε το εκβιαστικό δίλημμα, «Αν δεν αυξήσουμε τις εισφορές, θα αναγκαστούμε να κόψουμε συντάξεις», η τότε κυβέρνηση και εφάρμοσε το συγκεκριμένο σύστημα, και μείωσε στη συνέχεια τις συντάξεις.

Συνεπώς, οι συνέπειες στην οικονομία ήταν πολλές και δυσάρεστες:

Πρώτον, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους, γιατί - πολύ απλά - τα νούμερα δεν έβγαιναν. Δούλευαν για να βλέπουν τους φόρους και τις εισφορές να παίρνουν πάνω από το 70% των εσόδων τους!

Δεύτερον, οργίασε η εισφοροδιαφυγή και οι πληρωμές με «μαύρα», με τα γνωστά επιχειρήματα, του τύπου «η τιμή είναι Χ συν 24% ΦΠΑ, αν θέλετε τιμολόγιο».

Τρίτον, όλα αυτά δεν έδωσαν καμία απολύτως λύση στο ταμειακό πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων, δεδομένου ότι δεν αυξήθηκαν τα έσοδά τους και, κατά συνέπεια,

Τέταρτον, αναγκάστηκαν να μειώσουν τις συντάξεις και να κόψουν επιδόματα, όπως το ΕΚΑΣ.

Πλέον, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μπαίνει οριστικό τέλος σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου.

Η απόφαση αυτή, πέραν της επαναφοράς στη λογική του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, ώστε να καθίσουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση και φορείς, και να καταλήξουμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο...

...ένα μοντέλο, που και οι εισφορές θα είναι λογικές, και οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν το παραμικρό κίνητρο να μην τις πληρώσουν, και τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισπράττουν όσα προϋπολογίζουν κάθε χρόνο.

Προτείνουμε:

· Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους, το οποίο διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους (π.χ. δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

· Μεικτό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μονό τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους. Έτσι, ώστε ούτε όσοι νέοι βγάζουν πολλά να τα δίνουν σε εισφορές λόγω υψηλού εισοδήματος, ούτε όσοι παλιοί ασφαλισμένοι βγάζουν λίγα να τα δίνουν σε εισφορές λόγω ασφαλιστικής κλάσης.

· Πλαφόν στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του εισοδήματος και περισσότερες κλίμακες.

· Οι εισφορές για τον κλάδο υγείας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ποσοστό του εισοδήματος, αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό για όλους με πλήρεις υγειονομικές παροχές.

· Έκπτωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών των νέων επαγγελματιών για τα πέντε πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

· Κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, μέσω έκπτωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών, για να παραμείνουν στο επάγγελμα και να μην συνταξιοδοτηθούν.

Η ευκαιρία είναι μεγάλη, είναι τώρα και δεν πρέπει να χαθεί.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας είναι Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.