Άρτος και Θεάματα; Όχι! Ψίχουλα και Διχασμός!

Άρτος και Θεάματα; Όχι! Ψίχουλα και Διχασμός!

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Άρτος; Τέλος! Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της, αφού ουδεμία δαπάνη μπορεί να εξυπηρετηθεί με δανεικά, παρά μόνο με φορολογικά έσοδα. Και τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να είναι δύσκολο να αντληθούν, από πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες.

Θεάματα; Τέλος! Η κυβέρνηση εγκαινιάζει έργα επενδεδυμένα με μουσαμάδες. Έχει αφήσει στο έλεος των καιρικών συνθηκών τους πρόσφυγες. Αδυνατεί να περιορίσει τη βία και την ανομία στην πρωτεύουσα. Αποκαθηλώνει όλο το “προοδευτικό” προφίλ της. To αφήγημα της καταρρέει καθημερινά όλο και περισσότερο. Οι φιέστες για τη συμφωνία των Πρεσπών, γύρισαν μπούμερανγκ.

Και τι μένει; Αντί για άρτο, προσφέρει ψίχουλα. Να προσπαθεί ασμένως να διορίσει σημαντικά στελέχη της σε θέσεις υψηλής ευθύνης του Δημόσιου Τομέα, να προσλάβει με συμβάσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάποιους εν δυνάμει ψηφοφόρους της και να μοιράσει ψίχουλα με την μορφή επιδομάτων και αναδρομικών.

Και επιλέγει να αντικαταστήσει το θέαμα με την ένταση, το διχασμό και τις χαοτικές καταστάσεις. Έχει μετατρέψει τα πάντα, από την καθημερινότητα μέχρι την κεντρική πολιτική σκηνή, από τον τομέα των εξωτερικών μέχρι των τομέα της δικαιοσύνης, από το τραπεζικό πρόβλημα μέχρι την έξοδο στις αγορές, σε εύφλεκτη πολιτική καύσιμη ύλη.

Προσπαθώντας να λησμονηθεί αφ' ενός η διάψευση όλων των θερινών ιδεολογικών και εμμονικών οραμάτων που είχε υποσχεθεί και αφ' ετέρου η ανικανότητά της κυβέρνησης να διεκπεραιώσει επωφελώς οποιαδήποτε σημαντική υπόθεση, πλέον υπόσχεται καταδίκες πολιτικών αντιπάλων, διώξεις του κεντρικού τραπεζίτη και κλιμάκωση όλων των συγκρούσεων.

Αντί όλα αυτά τα χρόνια να έχει δημιουργήσει τους μηχανισμούς προσφοράς ευκαιριών και χτυπήματος της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας, ουσιαστικά φετιχοποιεί και εργαλοποιεί τη φτώχεια και την ανέχεια. Αντί να απεξαρτοποιήσει τους πολίτες από τη λογική των επιδομάτων, τους διατηρεί εντέχνως σε καθεστώς εξάρτησης και στήριξης μέσω της “καλοσύνης και της φροντίδας του πατερούλη της αριστεράς”.

Η χώρα μετατρέπεται σταδιακά σε ένα εργοτάξιο κατασκευής ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ συμβαίνει αυτό, είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν πως οι δημοκρατίες δεν έχουν αδιέξοδα και άλλα αισιόδοξα. Όμως στην οικονομία υπάρχουν αδιέξοδα και σε τέτοια μας οδηγούν οι κυβερνητικοί εταίροι, που μοιράζουν ψίχουλα και διχόνοια, στο δρόμο προς τις εκλογές.

Διάβαζα προ ημερών μια αναφορά στο Ρινόκερο του Ιονέσκο, όπου σιγά-σιγά όλοι οι άνθρωποι μιας πόλης αρχίζαν να μεταμορφώνονται σε ρινόκερο. Ωστόσο, οι εναπομείναντες άνθρωποι, αντί να προσπαθούν να βρουν μια λύση στον κίνδυνο αυτό, αναλώνονταν στο να διαφωνούν για το αν οι ρινόκεροι είναι ασιατικοί ή αφρικανικοί. Αυτό θυμίζει και η χώρα μας αυτή τη στιγμή. Αντί να επιδιώκει να αλλάξει και να προσαρμοστεί για να επιβιώσει, παρακολουθεί τη μετατροπή της κοινωνίας σε ένα συριζαϊκό μόρφωμα.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.